Εξ Αφορμής

Το κόκκινο, το κίτρινο, το μαύρο

Το πιο διάσημο ίσως σύμβολο των Βρυξελλών, το Manneken Pis, το μπρούντζινο άγαλμα του μικρού γυμνού αγοριού, που εδώ και 400 χρόνια κάνει πιπί του στη βάση ενός σιντριβανιού, επιστρατεύτηκε χθες από ευφάνταστους χρήστες του διαδικτύου, να... ανακουφίζεται πάνω σ’ ένα καλάσνικοφ, το δημοφιλές όπλο των τρομοκρατών. Η εικόνα που κυκλοφόρησε στο Twitter, την επομένη του βάρβαρου τρομοκρατικού κτυπήματος στην πόλη, έχει τα χρώματα της βελγικής σημαίας: Κόκκινο το παιδί, κίτρινο το όπλο, μαύρο το φόντο πίσω τους.
Το κόκκινο, το κίτρινο και το μαύρο κυριαρχούν τα τελευταία δραματικά 24ωρα σε όλα τα μηνύματα συμπαράστασης στο Βέλγιο και στην ίδια την ενωμένη Ευρώπη - μηνύματα που βλέπει όλος ο κόσμος στον Πύργο του Άιφελ του Παρισιού και σε σημαντικά μνημεία στις πρωτεύουσες όλης της ηπείρου. Σε μια από τις γραφικές, πλακόστρωτες πλατείες των Βρυξελλών, χιλιάδες άνθρωποι απόθεσαν λουλούδια δίπλα σε πανό με το σύνθημα «Je Suis Bruxelles» και έγραψαν ορνιθοσκαλίσματα σε πρόχειρα χαρτιά, διαμηνύοντας «Βρυξέλλες για πάντα», «Είμαστε όλοι ένα», «Προσευχηθείτε για το Βέλγιο», «Ας πάρουμε πίσω τον έλεγχο του κόσμου μας».
Και όλα αυτά, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με τα κτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα φτιαγμένα από γυαλί και ατσάλι, να έχουν αποκλειστεί από τον στρατό και την αστυνομία, με το μεγάλο πάρκο της πόλης να έχει μπλοκαριστεί, με τις αεροπορικές πτήσεις προς και από τις Βρυξέλλες να έχουν ανασταλεί, με το αεροδρόμιο να έχει κλείσει και με τις δημόσιες συγκοινωνίες να έχουν παγώσει.
Ξαφνικά, αυτές τις δύο πρώτες μέρες μετά το κτύπημα, μέσα από το αίμα των νεκρών και τους καπνούς των εκρήξεων που σκόρπισαν τον θάνατο, μέσα από τη διαλυμένη αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου, μέσα από το χάος του ανατιναγμένου μετρό, μέσα από τις κραυγές των τραυματιών και τον ανατριχιαστικό ήχο των σειρήνων των ασθενοφόρων, ξεπρόβαλε αναπάντεχα το χαμόγελο της αλληλεγγύης.
Οι κάτοικοι της πολυάσχολης πόλης, οι πάντα βιαστικοί, αδιάφοροι, απρόσιτοι και βυθισμένοι στις προσωπικές και τις επαγγελματικές τους έγνοιες, στέλνουν τώρα διαδικτυακές προσφορές σε ξένους που ξέμειναν στην πόλη από την περασμένη Τρίτη - τους ανοίγουν τα σπίτια τους και τους φιλοξενούν, μέχρι να μπορέσουν να φύγουν και τους διακινούν με τα δικά τους αυτοκίνητα. Το Εμπορικό Επιμελητήριο των Βρυξελλών ανακοίνωσε ότι τα ξενοδοχεία διαθέτουν δωρεάν δωμάτια για τις οικογένειες και τους φίλους των θυμάτων της επίθεσης, ενώ στο Twitter δημιουργήθηκε ένας νέος λογαριασμός για να βοηθήσει ταξιδιώτες να έρθουν σ’ επαφή με οδηγούς που έχουν στα οχήματά τους άδειες θέσεις.
Πέρα και πάνω από τον τρόμο, η οικειότητα είναι μια παράπλευρη συνέπεια της εγκληματικής επίθεσης στο Zaventem και στο Maalbeek, που ασφαλώς δεν την περίμεναν τα αδέλφια Khalid και Brahim el Bakraoui και οι συνεργοί τους.
Δεν θα διαρκέσει για πολύ, θα χαθεί στη ρουτίνα που επανέρχεται σύντομα, μα θα είναι ωραία όσο κρατήσει.