Εξ Αφορμής

Traffickers δεν υπάρχουν μόνο στο Κατάρ

Παγκόσμιο σάλο προκάλεσε χθες η καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας ότι εκατοντάδες χιλιάδες οικοδόμοι και άλλοι χειρώνακτες εργάτες από το Νεπάλ, τις Φιλιππίνες, την Ινδία, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές, την Ινδονησία, το Βιετνάμ και από αφρικανικές χώρες, που δουλεύουν στην ανέγερση των τεράστιων αθλητικών εγκαταστάσεων για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022 στο Κατάρ, είναι στην πραγματικότητα σκλάβοι, θύματα εμπορίας, με παραβιασμένα όλα τα ανθρώπινα και εργασιακά τους δικαιώματα.


Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η πλούσια χώρα, των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, από τους οποίους οι 1.700.000 είναι ξένοι εργαζόμενοι από φτωχές χώρες της Ασίας και της Αφρικής, καλείται από διεθνή σώματα υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων να σταματήσει τη κτηνώδη εκμετάλλευση των ξένων εργαζομένων, την κακομεταχείριση, την εξαθλίωση με απεριόριστες ώρες καθημερινής εργασίας, την κατακράτηση μισθών και διαβατηρίων με βάση το λεγόμενο σύστημα kafala, που εξαρτά την ίδια τη ζωή τους από τη διάθεση του ντόπιου εργοδότη τους - οι ίδιες καταγγελίες αφορούν διαχρονικά και τα άλλα αραβικά, πετρελαιοφόρα κράτη του Κόλπου.
Αλλά για να μη νομίζουμε ότι εμείς εδώ στο νησί είμαστε πολύ μακριά από το... kafala, από το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, να θυμίσω τις πολύ πρόσφατες αποκαλύψεις που έγιναν στη συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής (29 Φεβρουαρίου 2016), σε σχέση με την έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την εμπορία προσώπων για το 2015, που αφορά την Κύπρο. Ένα από τα ευρήματα της έκθεσης, που ανακοίνωσε στη συνεδρία η Υπαστυνόμος Ρίτα Σούπερμαν, επικεφαλής του Γραφείου της Αστυνομίας για Καταπολέμηση της Εμπορίας Προσώπων, είναι ότι το 2015 αναγνωρίστηκαν από το Γραφείο της 46 θύματα εμπορίας για σεξουαλική και εργασιακή εκμετάλλευση, ενώ τον ίδιο χρόνο καταδικάστηκαν για το έγκλημα αυτό 21 πρόσωπα και μια εταιρεία.
Φως στη σκοτεινή περίπτωση της εταιρείας αυτής, που καταδικάστηκε για εμπορία εργατών από την Ινδία και το Μπανγκλαντές, έριξε με τις παρεμβάσεις του ο εκτελεστικός διευθυντής της Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη, Αντιρατσισμό Δώρος Πολυκάρπου - αποκάλυψε ότι η δικαστική διαδικασία γι’ αυτή την υπόθεση εργασιακού trafficking ξεκίνησε πριν από 5 ολόκληρα χρόνια και αφορούσε παραπλάνηση, εκμετάλλευση, απλήρωτη εργασία και άσκηση εκβιασμών σε βάρος των θυμάτων. Κατέληξε σήμερα, όπως επεσήμανε, με την αθώωση του κατηγορουμένου, «γιατί αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και είναι ηλικιωμένος» και με την ταυτόχρονη καταδίκη της εταιρείας του σε 150 χιλιάδες ευρώ πρόστιμο.


Μάλιστα, το δικαστήριο δεν επιδίκασε αποζημιώσεις στα θύματα, που, σύμφωνα με τον κ. Πολυκάρπου, «κινούνται τώρα νομικά ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία, για να ζητήσουν τα λεφτά τους και τώρα θα πληρώσουμε όλοι, αυτά που θα έπρεπε να πληρώσουν οι traffickers!». Εξήγησε ότι ο πρώην εργοδότης «χρωστά περίπου 10 χιλιάδες ευρώ στον κάθε παραπονούμενο, εκτός από την υπόλοιπη αποζημίωση που δικαιούνται τα θύματα εμπορίας, αλλά η εταιρεία του, που είχε εισαχθεί στο χρηματιστήριο με ένα αστρονομικό ποσό, κήρυξε στο μεταξύ πτώχευση - έτσι, δεν θα καταβάλει τις αποζημιώσεις που οφείλει στα θύματα, ενώ ο ίδιος ζει αυτή τη στιγμή μέσα στη χλιδή»...