Η αποχή ισούται με αυτοτιμωρία

Η κάθε εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίζεται ως γιορτή της Δημοκρατίας, αφού ο κυρίαρχος λαός παίρνει την τύχη του στα χέρια του. Όπως και σήμερα, που οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν γι’ αυτούς που θα τους εκπροσωπούν στο κοινοβούλιο. Σε αυτή, λοιπόν, τη γιορτή της Δημοκρατίας, από τις σημερινές καθοριστικές για την πορεία της πατρίδας μας βουλευτικές εκλογές, έχουμε την άποψη πως κανένας πολίτης δεν έχει το δικαίωμα ν’ απέχει.
Μπορεί η απογοήτευση, τόσο από τον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος όσο και λόγω των σκανδάλων διαφθοράς, διαπλοκής και κατάχρησης εξουσίας, να κυριεύει μεγάλη μερίδα από εμάς, μπορεί η απαισιοδοξία να κυριαρχεί, όμως η πλήρης αποστασιοποίηση σε αυτήν την εξαιρετικής σημασίας εκλογική διαδικασία δεν είναι το ζητούμενο. Ζητούμενο είναι ο κάθε πολίτης, ο κάθε ψηφοφόρος, να σπεύσει σήμερα ν’ ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, ν’ αποτελέσει μέρος της προσπάθειας για καλύτερες μέρες, όπως ο καθένας τις αντιλαμβάνεται και όπως ο καθένας πιστεύει ότι θα έρθουν μέσα από τις θέσεις του υποψηφίου ή υποψηφίων που τον εκφράζουν περισσότερο. Το επιχείρημα ότι «κανένας δεν αξίζει την ψήφο μου», όσο κι αν μπορούμε να το δεχθούμε ως απόρροια της προαναφερθείσας απογοήτευσης και απαισιοδοξίας δεν μπορεί να σταθεί ως άλλοθι αποχής από την κάλπη.
Άλλωστε, το πολιτικό μας σύστημα είναι φτιαγμένο κατά τρόπο που δεν μπορεί να το επηρεάσει ούτε η αποχή, ούτε η λευκή ψήφος.
Κατά συνέπεια, η απουσία από την κάλπη σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να προσμετρηθεί ως επιλογή διαμαρτυρίας και αντίδρασης για το πολιτικό και πολιτειακό μας σύστημα, παρά μόνον ως επιλογή αυτοτιμωρίας για τον ψηφοφόρο που επιλέγει ν’ απέχει της διαδικασίας, καθότι το μόνο που επιτυγχάνει είναι ν’ αφήνει τους άλλους ν’ αποφασίζουν για εκείνον, χωρίς εκείνον...
Η χώρα μας βρίσκεται σε κομβικό σταυροδρόμι και όλοι έχουμε υποχρέωση να συμμετέχουμε ώστε να καταστούμε κοινωνοί της επόμενης μέρας.
Η απάθεια, είτε το θέλουμε είτε όχι, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, αν και πρέπει να προβληματίσει, αποτελεί χείριστη συνταγή που δεν τιμά τους πολίτες και τον τόπο τους.
Καλή ψήφο...