Διεθνή

Τώρα είμαστε φίλοι, αγοράστε όπλα και αεροπλάνα…

Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στο Βιετνάμ
Ο Ομπάμα πήγε για τρεις μέρες στη χώρα και, ανακοινώνοντας την άρση του εμπάργκο όπλων, υπογράμμισε πως αυτή η απόφαση τερματίζει το τελευταίο υπόλειμμα του Ψυχρού Πολέμου

Έχοντας κάνει αναρίθμητα ρεπορτάζ για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, δεν μπορώ παρά να μείνω με το στόμα ανοικτό για το πώς ξεχάστηκε μέσα σε μερικές δεκαετίες η απίστευτη εχθρότητα ανάμεσα στους Βιετναμέζους και τους Αμερικανούς. Ο πόλεμος στην Ινδοκίνα, γιατί περιελάμβανε ας μην ξεχνάμε την Καμπότζη και το Λάος, προκάλεσε τον θάνατο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, απίστευτες καταστροφές και πρωτοφανή αγριότητα.


Ιδιαίτερα ο πόλεμος στο Βιετνάμ, αποτέλεσε οικτρή ήττα των Αμερικανών από τους ξυπόλυτους Βιετκόνγκ αντάρτες του Χο Τσι Μινχ. Οι εικόνες της απελπισμένης αποχώρησης των Αμερικανών από την Πρεσβεία τους στη Σαϊγκόν, με τα ελικόπτερα να παραλαμβάνουν τους τελευταίους τυχερούς Αμερικανούς και Νοτιοβιετναμέζους συνεργάτες τους, παραμένουν βαθειά χαραγμένες στη μνήμη όλων όσοι ασχολήθηκαν με τον τρομερό αυτόν πόλεμο.
Η επίσκεψη Ομπάμα
Τώρα, δεκαετίες μετά, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επισκέφθηκε το ενωμένο πλέον Βιετνάμ και ανακοίνωσε πως αίρεται το εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων προς το Βιετνάμ, που είχε επιβληθεί το 1984. Από σήμερα οι Βιετναμέζοι θα μπορούν να αγοράσουν υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα από τους ανθρώπους που νίκησαν και ταπείνωσαν μερικές δεκαετίες νωρίτερα. Και δεν έφτανε μονάχα αυτό.


Οι Αμερικανοί υπέγραψαν συμφωνία με το Βιετνάμ, για την πώληση 100 πολιτικών αεροπλάνων τύπου Μπόινγκ, που η αξία τους πλησιάζει τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτές είναι «μπίζνες», όπως λένε και στη Γουόλ Στριτ. Ο Ομπάμα πήγε για τρεις ημέρες στο Βιετνάμ και ανακοινώνοντας την άρση του εμπάργκο όπλων υπογράμμισε πως αυτή η απόφαση τερματίζει το τελευταίο υπόλειμμα του Ψυχρού Πολέμου. Είπε, επίσης, πως οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει ένα σημαντικό επίπεδο εμπιστοσύνης και συνεργασίας.
Αναθέρμανση σχέσεων
Οι Ηνωμένες Πολιτείες τον τελευταίο καιρό προσπαθούν να αναθερμάνουν τις σχέσεις τους με χώρες του Ειρηνικού, φέρνοντας στο προσκήνιο το δόγμα της εξωτερικής τους πολιτικής που δίνει άμεση προτεραιότητα στην περιοχή αυτήν και λιγότερο στην Ευρώπη, ή αλλού. Οι Αμερικανοί ακόμα και σήμερα διακατέχονται από το τραύμα του Περλ Χάρμπορ, όταν η Ιαπωνία επιτέθηκε στον στόλο τους, προκαλώντας την αντίδραση της Ουάσιγκτον, η οποία έτσι μπήκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


Για τους Αμερικανούς ο Ειρηνικός είναι το Α και το Ω στην εξωτερική τους πολιτική. Βλέποντας τις αυξημένες φιλοδοξίες της Κίνας σε αυτήν την περιοχή, η Ουάσιγκτον εγκαινίασε επιθετική πολιτική και προσπαθεί να ενισχύσει τους δεσμούς της με χώρες της περιοχής που θα μπορούσαν να της φανούν χρήσιμες, σε μια μελλοντική αναμέτρησή της με το Πεκίνο, σε οποιοδήποτε επίπεδο - στρατιωτικό, πολιτικό, κοινωνικό, ιδεολογικό, πολιτιστικό, οικονομικό κοκ.
Πίεζε από καιρό
Το Βιετνάμ πίεζε για την άρση του εμπάργκο όπλων από πολύ καιρό. Πριν από δύο χρόνια ήρθη μερικώς, αλλά με την επίσκεψη του Ομπάμα στο Ανόι ανακοινώθηκε η πλήρης άρση του. Είναι πράγματι πολύ οξύμωρο το γεγονός, οι ηττημένοι να πωλούν στους νικητές υπερσύγχρονα όπλα, αποδείχνοντας περίτρανα με αυτόν τον τρόπο πως σε έναν πόλεμο δεν μετρούν τόσο τα οπλικά συστήματα όσο το σθένος.


Οι κομμουνιστές Βιετκόνγκ, έχοντας ως ηγέτη τον Χο Τσι Μινχ, σπουδασμένο στη Γαλλία, κι έναν απίστευτα έξυπνο και τολμηρό στρατιωτικό ηγέτη τον μετέπειτα στρατηγό Τζιάπ, κατατρόπωσαν τους Αμερικανούς που μετέρχονταν ορισμένες φορές στη χρήση ακραίων μεθόδων -όπως βόμβες ναπάλμ- για να αναχαιτίσουν τους αντιπάλους τους. Οι Βιετκόνγκ, πριν νικήσουν τους Αμερικανούς, είχαν σαρώσει τους Γάλλους αποικιοκράτες της Ινδοκίνας.
Ανάπτυξη στενών σχέσεων
Ο σημερινός αρχηγός του Λευκού Οίκου στις επίσημες δηλώσεις του τόνισε πως είναι φανερό ότι οι δύο λαοί επιθυμούν να αναπτύξουν πιο στενές σχέσεις. Η επίσκεψη του πραγματοποιήθηκε 41 χρόνια μετά το τέλος του Πολέμου στο Βιετνάμ, στον οποίο οι Αμερικανοί, στο πλαίσιο της αντικομμουνιστικής υστερίας τους, προσπάθησαν να εμποδίσουν την κατάληψη του Νότιου Βιετνάμ από το κομμουνιστικό Βόρειο.


Αρκετά εκατομμύρια Βιετναμέζοι -άμαχοι πολίτες, κομμουνιστές μαχητές και Νοτιοβιετναμέζοι στρατιώτες- σκοτώθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο, όπως και 58.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Στο τέλος του πολέμου, το 1975, οι κομμουνιστές είχαν καταλάβει ολόκληρη τη χώρα.
Μεγάλοι πρωταγωνιστές του πολέμου στο Βιετνάμ ήταν οι δημοσιογράφοι, που μετέφεραν μέσα στα σπίτια των Αμερικανών όλες τις φρικαλεότητες. Ο Αμερικανικός στρατός επέτυχε να τους τιθασεύσει και πολύ γρήγορα ιδρύθηκε στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών ένα τεράστιο κίνημα ειρήνης. Οι συγκρούσεις της αμερικανικής νεολαίας, ιδιαίτερα στα Πανεπιστήμια, με τους αστυνομικούς δεν έχουν προηγούμενο. Φιλειρηνικά κινήματα ογκώθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέχρι και ο πρώην πρόεδρος των Ην. Πολιτειών Μπιλ Κλίντον είχε πάρει μέρος σε πορείες ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ.


Το σύνθημα «bring our boys back», δηλαδή φέρτε πίσω τα παιδιά μας, κυριαρχούσε σε κάθε επίπεδο του βίου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν ήταν μονάχα οι Βιετκόνγκ που θέριζαν τους Αμερικανούς στρατιώτες. Ήταν τα ναρκωτικά, η διαφθορά, η πορνεία, η εγκληματικότητα, οι τραυματισμοί που στιγμάτισαν μια ολόκληρη αμερικανική γενιά.


Το χειρότερο ήταν πως οι βετεράνοι του πολέμου δεν αντιμετωπίσθηκαν με τον καλύτερο τρόπο από τους συμπατριώτες τους. Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι περισσότεροι βετεράνοι βρέθηκαν σε εχθρικό περιβάλλον όταν επέστρεψαν, βρήκαν τις πρώην γυναίκες ή φιλενάδες τους με άλλους άντρες, ενώ πολλοί δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες διαβίωσης.


Το Χόλλυγουντ με σειρά από δεκάδες ταινίες παρουσίασε με τον καλύτερο τρόπο όλο το δράμα των Αμερικανών βετεράνων που δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν στον νέο τρόπο της ζωής τους, ύστερα από πολλά χρόνια διαβίωσης μέσα στις ζούγκλες του Βιετνάμ.
Το μάθημα του αμερικανικού στρατού
Ο αμερικανικός στρατός πήρε επίσης το μάθημά του από την ανεξέλεγκτη μετάδοση του πολέμου από τους δημοσιογράφους και στις επόμενες στρατιωτικές περιπέτειες, όπως για παράδειγμα στον πόλεμο του Περσικού Κόλπου, χειραγώγησε με επιτυχία τον Τύπο, χρησιμοποιώντας τον ως μέσο προπαγάνδας και παραπλάνησης του εχθρού. Σήμερα δεκάδες χιλιάδες πολίτες του άλλοτε Νότιου Βιετνάμ και οι οικογένειές τους ζουν καλά στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Άλλοι, που είχαν συνεργαστεί με τους Αμερικανούς, δεν κατάφεραν να φύγουν όταν το Βιετνάμ καταλήφθηκε από τους Βιετκόνγκ και υπέστησαν τα πάνδεινα από τους νικητές. Όμως ο καιρός επουλώνει τις πληγές, πολύ περισσότερο τα γεωπολιτικά συμφέροντα. Χιλιάδες παιδιά του Βιετνάμ σήμερα πηγαίνουν για σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ανθεί το εμπόριο ανάμεσα στις δύο χώρες.


Η εκλογή μελών της Βουλής του Βιετνάμ με δημοκρατικές διαδικασίες ήταν ένα πρώτο σημαντικό μέτρο που πήρε το Ανόι για να ικανοποιήσει το αίτημα της Ουάσιγκτον για μεταρρυθμίσεις, προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και περισσότερη δημοκρατία. Το Βιετνάμ παραμένει κομμουνιστική χώρα, όμως δέχεται και δείχνει ότι αποδέχεται πολλές «αμαρτωλές» συνήθειες της Δύσης.


Επίσης ο τουρισμός του αυξάνεται ραγδαία και μερικές από τις παραλίες του, όπου στο παρελθόν έγιναν φονικές μάχες, σήμερα κατακλύζονται από ξένους τουρίστες, των οποίων το πολύτιμο συνάλλαγμα είναι εξαιρετικά ευπρόσδεκτο από τους ντόπιους.


Με την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στο Βιετνάμ, σίγουρα ανοίγουν καινούργιοι ορίζοντες για τις δύο χώρες. Και είναι να απορεί κανείς, γιατί χρειάστηκε αυτός ο τρομερός πόλεμος, όταν αποδείχνεται πως η διπλωματική οδός είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διευθέτηση των διεθνών διαφορών;