Ειδήσεις

Το «χελιδονάκι» στην Πορεία

20 χρόνια από τη θυσία των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού
Η Αναστασία Ισαάκ συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Μνήμης, η οποία φέτος προχωρεί σε μια μεγάλη πανευρωπαϊκή πορεία που ξεκινά από το Βερολίνο

Είκοσι χρόνια μετά, η ίδια πορεία. Όπως τότε, το πικρό 1996, που η Kυπριακή Oμοσπονδία Mοτοσικλετιστών οργάνωνε αντικατοχική πορεία με αφετηρία το Βερολίνο και τερματισμό την κατεχόμενη Κερύνεια. Στις 11 Aυγούστου επτά χιλιάδες μοτοσικλετιστές θα πραγματοποιούσαν την αντικατοχική πορεία προς την Kερύνεια. Η τουρκική κατοχική δύναμη απειλούσε ότι θα άνοιγε πυρ και πήρε επιπρόσθετα μέτρα στη γραμμή αντιπαράταξης. Παράλληλα, είχαν δοθεί εντολές να πυροβολούνται όσοι επιχειρούσαν να περάσουν στα κατεχόμενα.
Τελικώς, η οργανωμένη πορεία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. H κατάσταση ξέφυγε από τα οργανωμένα πλαίσια. Οι μοτοσικλετιστές άρχισαν να κινούνται προς διάφορες κατευθύνσεις. O Tάσος Iσαάκ, στην προσπάθειά του να βοηθήσει έναν άλλον Ελληνοκύπριο, τον οποίον κτυπούσαν οι Tούρκοι, δέχθηκε επίθεση και έπεσε στο χώμα. Μεγάλος αριθμός Τούρκων και Τουρκοκύπριων αντιδιαδηλωτών καθώς και μέλη της λεγόμενης αστυνομίας του ψευδοκράτους άρχισαν να τον κτυπούν επανειλημμένα με πέτρες, ρόπαλα, λοστούς, μέχρι θανάτου.
Φέτος, με την πορεία των μοτοσικλετιστών θα «πετάξει» το «χελιδονάκι», η Αναστασία Ισαάκ, κόρη του ήρωα Τάσου Ισαάκ. Υπενθυμίζεται, ότι η Αναστασία ήταν αγέννητη όταν ο πατέρας της δολοφονήθηκε βάναυσα από τους Γκρίζους Λύκους. Βερολίνο, Πράγα, Βουδαπέστη, Βελιγράδι, Σόφια, Αθήνα, Λευκωσία. 3000 χλμ με έναν και μόνο σκοπό: τη διεθνοποίηση του κυπριακού προβλήματος «όχι ως δικοινοτικού προβλήματος, αλλά ως ζητήματος εισβολής και κατοχής».
Η ιστορία της συγκίνησε την τραγουδοποιό Χαρούλα Αλεξίου, η οποία, μαζί με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρο Πάγκαλο, βάπτισαν την κόρη του ήρωα. Λίγο αργότερα η τραγουδοποιός κυκλοφόρησε ένα εξαίρετο τραγούδι, αφιερωμένο στο 20χρονο, σήμερα, κορίτσι. Στο φετινό ταξίδι θα συμμετάσχει επίσης και η αδελφή του Τάσου Ισαάκ, Άντρη.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, όταν έμαθε ότι στο φετινό οδοιπορικό των μοτοσικλετιστών θα συμμετέχει η 20χρονη σήμερα κόρη του ήρωα, αποδέχτηκε να τους συναντήσει.
«Δεν θα μας καπηλευθεί κανένα κόμμα»
Η έναρξη της πορείας θα γίνει ξημερώματα της 15ης Ιουλίου. Μια μέρα μετά, θα βρεθούν στο Βερολίνο, απ' όπου θα διασχίσουν την Ευρώπη και να καταλήξουν, την 25η Ιουλίου, στην Κύπρο. Ο Αντρέας Πεττεμερίδης, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας, έκανε λόγο για πρωτοβουλία νέων ανθρώπων, οι οποίοι χαράζουν τον δρόμο των αξιών ακομμάτιστα. Εξ ου και το γεγονός ότι η μεγάλη πορεία στην Κύπρο θα γίνει την 30ή Ιουλίου. «Επιλέξαμε αυτήν την ημερομηνία για να μην καπηλευθεί κανείς την προσπάθεια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πεττεμερίδης.
Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στην οποία παρουσιάστηκαν οι εκδηλώσεις Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού και στην οποία παρευρέθησαν η μητέρα και η αδελφή του Τάσου Ισαάκ, ο Νικόλας Ιωαννίδης, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, είπε ότι οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη στήριξη των οικογενειών των δύο ηρωομαρτύρων.
Να υπενθυμίσουμε ότι δύο παιδιά δολοφονήθηκαν
«Δυστυχώς, όπως συμβαίνει γενικότερα στον τόπο μας, εκείνη την περίοδο το αντικατοχικό κίνημα είχε εξασθενήσει, έτσι λοιπόν κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν ανήκουν σε κάποιον κομματικό χώρο, είναι υπερκομματικοί, και μόνος γνώμονας των ενεργειών τους είναι το καλό του τόπου και των ανθρώπων του, αποφάσισαν να δημιουργήσουν αυτήν την πρωτοβουλία, ούτως ώστε να ανακινήσουν ξανά το θέμα, να υπενθυμίσουν σε όλους μας ότι πριν από 20 χρόνια δύο νέα παιδιά έπεσαν, σκοτώθηκαν, δολοφονήθηκαν άνανδρα από τους Τούρκους, ζητώντας τίποτα λιγότερο από το μεγαλύτερο αγαθό της ανθρώπινης ζωής, την ελευθερία.


Έτσι, από το 2008 και εντεύθεν η Πρωτοβουλία Μνήμης διοργανώνει κάθε χρόνο μία μεγάλη πορεία μοτοσικλετιστών. Μαζεύονται μοτοσικλετιστές απ' όλες τις πόλεις της Κύπρου και κατευθύνονται στο Παραλίμνι για το ετήσιο μνημόσυνο», συμπλήρωσε.
Συναγερμός σε όλες τις πόλεις απ' που θα περάσει η πομπή
Ο Αντρέας Πεττεμερίδης παρουσίασε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:
· Η Πορεία Ελευθερίας θα ξεκινήσει στις 16 Ιουλίου από το Βερολίνο, ξεκινώντας από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, στις 10:00.
· Το δρομολόγιο είναι η Πράγα, η Βουδαπέστη, το Βελιγράδι, η Σόφια.
· Στις 20 Ιουλίου, συμβολική ημέρα, μία μαύρη επέτειος, θα εισέλθει η πομπή στον ελλαδικό χώρο.
· Από τον Προμαχώνα, θα γίνει ουσιαστικά μια υποδοχή από τους μοτοσικλετιστές Σιδηροκάστρου και τον Δήμαρχο Σιδηροκάστρου. Στη συνέχεια πορεία προς το Σιδηρόκαστρο, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνου.
· Επόμενος σταθμός οι Σέρρες, όπου στο μνημείο του Στέλιου Συμεωνίδη θα γίνει και πάλι επιμνημόσυνη δέηση.
· Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει διάσκεψη Τύπου και μία εκδήλωση σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.
· Την 21η Ιουλίου το δρομολόγιο είναι προς Παναγία Σουρωτή, Βεργίνα και θα καταλήξουν την ίδια ημέρα στην Πορταριά, στον Βόλο, όπου το απόγευμα στην παραλία του Βόλου θα τύχουν επίσημης υποδοχής από τις Αρχές της πόλης, και θα γίνει μία τελετή κατάθεσης στεφάνου, και στη συνέχεια θα πάνε στην Πορταριά, όπου θα γίνει καλλιτεχνική εκδήλωση.
· Στις 22 Ιουλίου θα αναχωρήσουν από Πορταριά για Αθήνα και θα κάνουν ενδιάμεσο σταθμό στις Θερμοπύλες, όπου θα επισκεφθούν το μουσείο και θα καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο του Λεωνίδα.
· Στις 23 και 24 Ιουλίου στην Αθήνα θα γίνουν εκδηλώσεις και συμβολικά προσκυνήματα. Θα πραγματοποιήσουν κατάθεση στεφάνου στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και θα μεταβούν στο μουσείο της Ακρόπολης, στον Μαραθώνα. Το κλείσιμο της όλης προσπάθειας θα γίνει με μία μεγάλη εκδήλωση.
· Στις 25 Ιουλίου επιστροφή στην Κύπρο, 27 του ίδιου μήνα παραλαμβάνουν τις μοτοσικλέτες από το Λιμάνι Λεμεσού. Συμβολικά θα μεταβούν στο Μαρί, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων. Αν γίνουν αποδεκτοί από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μεταβούν και στο Προεδρικό. Θα έχουν συμβολική κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο και στη συνέχεια θα μεταβούν στα οδοφράγματα Αγίου Δομετίου και Λήδρας.
Ο κ. Πεττεμερίδης ανέφερε ότι ο κάθε μοτοσικλετιστής θα φέρει συμβολικά το όνομα κάποιου κατεχόμενου χωριού. «Ήδη αρκετοί Ελλαδίτες και Κύπριοι έχουν επικοινωνήσει με την Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού απ' όλη τη Γερμανία και θέλουν να παρευρεθούν μαζί μας, στην εκκίνηση της Πορείας Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού, της Πορείας Ελευθερίας. Θα ακολουθήσουμε το δρομολόγιο με προορισμό την Πράγα, τη Βουδαπέστη, το Βελιγράδι, τη Σόφια, και στις 20 Ιουλίου, συμβολική ημέρα, μία μαύρη επέτειος, θα εισέλθουμε στον ελλαδικό χώρο», συμπλήρωσε.
Ιωαννίδης: Κάθε χρόνο η συμμετοχή αυξάνεται
«Είναι εντυπωσιακό το πώς αγκαλιάζουν οι συμπολίτες μας αυτή την προσπάθεια, φαίνεται πως το αντικατοχικό κίνημα ακόμη κι αν είχε εξασθενήσει σε κάποια φάση, εντούτοις παραμένει το αίσθημα φιλοπατρίας των Κυπρίων και αυτό φανερώνεται με κάθε ευκαιρία», είπε ο Νικόλας Ιωαννίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στον συμβολισμό που έχει η πορεία που διοργανώνεται με μιαν αφετηρία από μια μέχρι πρότινος διαιρεμένη πόλη προς ένα νησί ημικατεχόμενο.
Είπε, παράλληλα, ότι η μεγάλη πορεία οργανώνεται στις 30 Ιουλίου με αντικατοχική εκδήλωση, όπου θα διεξαχθεί η καθιερωμένη πορεία μοτοσικλετιστών που γίνεται κάθε χρόνο απ' όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου προς το κοιμητήριο Παραλιμνίου.
«Η Πορεία θα κινηθεί μέσω του Κοιμητηρίου Παραλιμνίου, όπου θα τελεστεί τρισάγιο στα μνήματα των δύο ηρώων, προς το Δημοτικό Στάδιο Παραλιμνίου "Τάσος Μάρκου", όπου θα γίνει αντικατοχική εκδήλωση. Στο Κοιμητήριο Παραλιμνίου θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στις 19:30. Στις 20:30 θα ακολουθήσει αντικατοχική εκδήλωση στο στάδιο "Τάσος Μάρκου", όπου θα προβληθεί ντοκιμαντέρ σχετικό με τους δύο ήρωες και την πανευρωπαϊκή πορεία που προηγήθηκε, καθώς και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τους Μιχάλη Χατζημιχαήλ και Βασιλική Χατζηαδάμου», πρόσθεσε.