Αναλύσεις

Προς Γενικό Γραμματέα ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού

Η Κύπρος θα αντισταθεί με σθένος και πατριωτισμό και στην παρούσα προσπάθεια του Λονδίνου για διχοτόμηση, μαζί με τους ισχυρούς φίλους και συμμάχους της
Κύριε Άντρο Κυπριανού, πρόσφατα σας ακούσαμε να επικρίνετε όσους στήνουν αγάλματα ή μαρμάρινες τιμητικές πλάκες για εκείνους που πρόσφεραν προς την πατρίδα, ή που είχαν το ανάλογο εθνικό παράστημα και σθένος να αντιταχθούν προς τα αγγλόφωνα, μίσθαρνα όργανα του Φόρεϊν Όφις, τα οποία μαζί μ' εσάς, από τη δημιουργίαν αυτού του κράτους, αγωνίζεστε ως ινστρούκτορες του Λονδίνου, για να επιβάλετε τη διχοτόμηση σ’ αυτό το ελληνικότατο νησί. Σε μια άλλη πρόσφατη δήλωσή σας σχετικά με τις επετειακές προδοτικές μέρες του μαύρου Ιούλη του 1974, μεταξύ άλλων μας επαναλάβατε ότι η ΕΟΚΑ ευθύνεται για το πραξικόπημα και άλλες πολλές ψευδολογίες.
Κύριε Άντρο Κυπριανού, δεν υπάρχει η ελαχίστη αιδώς σ' εσάς; Δεν έχετε τύψεις και δεν έχετε ενοχές όταν ψευδολογείτε; Κύριε Άντρο, τον Απρίλιο του 1979, στην εφημερίδα «ΑΓΩΝΑΣ», ο Γεώργιος Τομπάζος, ο πλέον αρμόδιος ως ο υπεύθυνος πληροφοριών και ασφαλείας του Μακαρίου, σε δηλώσεις του, μεταξύ άλλων, είπε, «ουδείς από την ΕΟΚΑ εγνώριζε το πραξικόπημα. Οι μόνοι που το εγνωρίζαμεν ήμουν εγώ και ο Μακάριος», και συνεχίζοντας ο Τομπάζος είπε: «Ο Μακάριος με έστειλε να συναντήσω συνεργάτη του στο εξωτερικό, το όνομα του οποίου δεν θα αποκαλύψω, και όταν επέστρεψα αφού τον ενημέρωσα μου είπε, πήγαινε να μετακινήσεις την οικογένειά σου από τον Ζέφυρο της Κερύνειας όπου παραθερίζει, γιατί εκεί θα γίνει απόβαση».
Ένα άλλο ισχυρό στοιχείο, το οποίο ενοχοποιεί όλες τις τότε και νυν πολιτικές δυνάμεις, είναι ότι η Κύπρος είναι εκείνη που έδωσε το έναυσμα για τα εγκλήματα του 1974, με τη γνωστή επιστολή Μακαρίου προς Φαίδωνα Γκιζίκη στις 2/7/74 κατ’ εντολήν, φυσικά, του Φόρεϊν Όφις. Η επιστολή, μεταξύ των άλλων, καθόριζε όπως, μέχρι 15/7/1974, η Ελλάδα ανακαλέσει όλα τα ελληνικά στρατεύματα και τους αξιωματικούς της από την Κύπρο. Δηλαδή εντός δεκατριών ημερών. Αν είναι δυνατόν. Το γεγονός αυτό ουδείς πολιτικός ή άλλος το έχει επικαλεσθεί κατά τις βρόμικες συνθηματολογίες τους στις επετειακές μέρες των προδοσιών.
Η ελληνική τότε κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του εγκλήματος που διαφαινόταν, απέστειλε στις 9/7/1974 ως εκπρόσωπό της τον Σάββα Κωνσταντόπουλο, για να μεταπείσει τον Μακάριο και να αλλοιώσει το τελεσιγραφικό γράμμα του. «Κατανοώ τη δυσχερή θέση της Ελληνικής Κυβερνήσεως και σας υπόσχομαι να προβώ, μεθαύριο, σε δηλώσεις που να αλλοιώνουν τις θέσεις της επιστολής». Αυτή ήτο η απάντηση του Μακαρίου προς τον Σ. Κωνσταντόπουλο.


Ο Σάββας ο Κωνσταντόπουλος στη δίκη της χούντας μεταξύ των άλλων είπε: «Ο Μακάριος έκαμε τις δηλώσεις, αλλά δυστυχώς ήσαν χειρότερες της επιστολής του. Ο Μακάριος μας εξαπάτησε». Οι αλλοπρόσαλλες θέσεις της τότε κυβέρνησης οφείλοντο στους εκβιασμούς που δεχόταν από το Φόρεϊν Όφις και από τις πιέσεις του φίλαγγλου ΑΚΕΛ (Εζ. Παπαϊωάννου).


Εδώ, κ. Άντρο Κυπριανού, να μου επιτραπεί να επαναλάβω μια δήλωση του Μακαρίου 2-3 μήνες πριν πεθάνει, προς τον μ. Αλέκο Μιχαηλίδη και τον κ. Γιαννάκη Μάτση. «Βρέστε τρόπο να ενωθούν όλα τα κόμματα και να απομονωθεί πάση θυσία το ΑΚΕΛ, γιατί ΑΚΕΛ και Άγγλοι θα μας καταστρέψουν παντελώς». Αυτή ήτο η εμπειρία του ανθρώπου που σας έζησε δεκαπέντε χρόνια, καθώς συνεπορεύεστο με το Φόρεϊν Όφις, εσείς ενσυνείδητα και ο Μακάριος εκβιαζόμενος.
Η ενοχή του Φόρεϊν Όφις, κ. Άντρο Κυπριανού, η ενοχή δική σας και η ενοχή της τότε κυβέρνησης, στα εγκλήματα του 1970, είναι το στοιχείο που απέτρεψε το άνοιγμα του φακέλου της προδοσίας και ουδείς έχει τιμωρηθεί, ως αυτήν τη στιγμή, για τα εγκλήματα των μαύρων εκείνων ημερών.


Η κομμουνιστική ιδεολογία, κ. Άντρο Κυπριανού, στην οποία υπάγεστε, για να επικρατήσει και να επιβληθεί, βάσει διεθνών στοιχείων, βαρύνεται με είκοσι εννέα (29) εκατομμύρια σφαγές και θεωρείται η πλέον ακραία φασιστική δικτατορική ιδεολογία. Γι’ αυτό και εν μιά νυκτί κατέρρευσε. Τότε, κ. Άντρο, εξήλθε ο κομμουνιστικός λαός του σκοτεινού παραπετάσματος και αναζητούσε τροφή. Υπ' όψιν ο λαός εξήλθε, οι κατέχοντες όχι. Μήπως γνωρίζετε, κ. Άντρο, οιαδήποτε χώρα στον κόσμο στην οποία επεκράτησε ο κομμουνισμός και ο λαός ευημερούσε;
Θα τελειώσω με το πιο κάτω στοιχείο του Φόρεϊν Όφις.
Σε έγγραφο τού Φόρεϊν Όφις 4/4/64 (C1015/1361) οι Άγγλοι εδήλωσαν: «Μία πλήρως ανεξάρτητη και ενωμένη Κύπρος... θα ήταν από την άποψη των εξωτερικών υποθέσεων η χειρότερη λύση από όλες. Ένα τέτοιο κράτος... θα καθιστούσε τη λειτουργία των βάσεων αδύνατη (αν δεν τις καταργούσε κιόλας)». Το έγγραφο αυτό αναφέρθηκε από τον κ. Κώστα Βενιζέλο στον «Φιλελεύθερο» στις 27/6/16.
Εμείς που ασχολούμεθα με το κυπριακό επί χρόνια και έχουμε αντιληφθεί πλήρως τις αγγλικές προθέσεις από καιρό, σας δηλώνουμε ότι:
Η Κύπρος δεν πρόκειται να διχοτομηθεί.
Η Κύπρος θα αντισταθεί με σθένος και πατριωτισμό και στην παρούσα προσπάθεια του Λονδίνου για διχοτόμηση, μαζί με τους ισχυρούς φίλους και συμμάχους της.
Η Κύπρος θα βαδίσει τον ιστορικό δρόμο των πεπρωμένων της και θα ενωθεί, μαζί με τα δυτικά παράλια της Τουρκίας, με τον εθνικό ΚΟΡΜΟ.
Εσείς, ως η ηγεσία του κομμουνιστικού φασιστικού αγγλόφιλου κόμματος, οι οποίοι καταδώσατε την πατρίδα σας κατά συρροή:
(α) Το 1955-59, συμπορευόμενοι με τον εχθρό και εναντίον του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα του Διγενή.
(β) Το 1964, όταν στραφήκατε ενάντια στο Ενωτικό Αμερικανικό Σχέδιο Άτσεσον.
(γ) Το 1974 συμπορευθήκατε με την τότε κυβέρνηση και υιοθετήσατε την αποστολή της προκλητικής ανιστόρητης επιστολής προς Γκιζίκη, η οποία σε δεκατρείς (13) μόνο μέρες πέτυχε την πλήρη καταστροφή του τόπου.
(δ) Μέχρι σήμερα, μαζί και με άλλους φυσικά, υιοθετείτε τα αγγλικά διχοτομικά σχέδια και προσπαθείτε να μας τα επιβάλετε. Γι’ αυτό η εδώ παραμονή σας νομίζω θα έχει πρόβλημα.
Ντροπή, κ. Άντρο. Ντροπή, κύριοι κομμουνιστές. Αρκεί, παρακαλώ.
Υ.Γ.: Στην προσπάθειά σας να μην ενοχοποιήσετε τους Άγγλους συμμάχους σας, ως αυτήν τη στιγμή δεν έχετε γνωστοποιήσει στον ΛΑΟΝ ότι, εάν η Αγγλία δεν συμμετείχε με 14 πλοία κατά την απόβαση, η Τουρκία θα αποτύγχανε στην ενέργειά της παταγωδώς.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΥΓΟΥΣΤΗ
Ταγματάρχης ε.α.