Παιδεία

ΡΙΝΓΚ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Η νέας σχολικής χρονιάς κ τα προβλήματα

Το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς βρίσκει τον χώρο της Παιδείας να ταλανίζεται από διάφορα προβλήματα. Στο «Ρινγκ» αυτής της βδομάδας φιλοξενούμε τον Πρόεδρο της ΠΟΕΔ Φίλιο Φυλακτού και τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρη Ταλιαδώρο.


Ερωτήσεις


1) Είστε περισσότερο αισιόδοξοι ή απαισιόδοξοι για την έκβαση και λειτουργία της φετινής σχολικής χρονιάς;


2) Σας ικανοποιεί ο τρόπος καταμερισμού των 200 εκπαιδευτικών θέσεων που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο;


3) Σας βρίσκει σύμφωνους η ιδέα ίδρυσης ενός ειδικού σχολείου ή ένταξης στα σχολεία ειδικών προγραμμάτων για χαρισματικά παιδιά;
ΦΙΛΙΟΣ ΦΥΛΑΚΤΟΥ
Πρόεδρος ΠΟΕΔ


1. Αρχίσαμε τις προσπάθειες για έγκαιρη και σωστή στελέχωση στη βάση των πραγματικών αναγκών των σχολείων από τον περασμένο Φεβρουάριο. Επιδιώξαμε μέσα από πολύμηνη, επίμονη και επίπονη προσπάθεια οκτώ μηνών να πείσουμε το Υπουργείο Παιδείας για να αρχίσει σωστή διαχείριση και αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσιμων εκπαιδευτικών ζητημάτων, όπως ο αναλφαβητισμός, η παραβατικότητα κ.ά. Το Υπουργείο αναγνώρισε ως απόλυτα δικαιολογημένα όσα θέσαμε και έκανε ένα θετικό βήμα ως προς τη διαχείριση και την αντιμετώπισή τους. Έχουμε έντονη άποψη, όμως, ότι ιδιαίτερα στο θέμα του αναλφαβητισμού θα έπρεπε να βοηθηθούν όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά. Βάσει του σχεδιασμού του Υπουργείου, το πρόγραμμα αντιμετώπισης του αναλφαβητισμού θα εφαρμοστεί μόνο σε 17 από τα 307 σχολεία που υπάρχουν παγκύπρια.


Φέτος είχαμε την πιο αργοπορημένη στελέχωση των τελευταίων χρόνων και για άλλη μια χρονιά το Υπουργείο δεν κατάφερε να στελεχώσει έγκαιρα τα σχολεία. Πράγμα που δημιουργεί σωρεία προβλημάτων στην ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ακεραία την ευθύνη έχει το Υπουργείο. Κατέχει τα στοιχεία και τα δεδομένα από τον Ιανουάριο της προηγούμενης σχολικής χρονιάς και φτάνει πάντα το τελευταίο Σαββατοκύριακο πριν από την έναρξη να ανακοινώνει τοποθετήσεις και μετακινήσεις εκπαιδευτικών!


Πριν από τον ερχομό των παιδιών στο σχολείο αύριο Δευτέρα θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρα αισιόδοξο μήνυμα για την έκβαση και λειτουργία της φετινής σχολικής χρονιάς, γιατί έχω απόλυτη εμπιστοσύνη τόσο στις διευθυντικές ομάδες των σχολείων όσο και στο εκπαιδευτικό προσωπικό ότι θα διαχειριστούν και θα καλύψουν όλα τα προβλήματα και τις ελλείψεις με τρόπο που θα διασφαλίζει ένα ασφαλές, ευχάριστο και μαθησιακά αποτελεσματικό σχολικό περιβάλλον.


2. Για τη Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική Εκπαίδευση εγκρίθηκαν 147 θέσεις. Όμως το καθεστώς πλήρωσης αυτών των θέσεων, εφόσον μόνο οι 103 από τις 228 ζητήθηκαν ως έκτακτες συμβάσεις, μας άφησε κυριολεκτικά άφωνους. Είναι η πρώτη φορά που τίθεται ενώπιόν μας αυτός ο τρόπος εργοδότησης για ολόχρονες αντικαταστάσεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν με μαθηματική ακρίβεια ολόχρονα εκπαιδευτικά και άλλα προβλήματα στα σχολεία.


Είναι αδιανόητο να θυματοποιούνται νέοι άνθρωποι με ένα απαράδεκτο εργασιακά και εκπαιδευτικά καθεστώς. Το ελάχιστο ποσό που, ίσως, θα εξοικονομηθεί δεν έχει αξία σε σχέση με την αναστάτωση και τα προβλήματα που θα επιφέρει. Τη στιγμή που το Υπουργείο συνεχίζει να κλείνει τα μάτια και να κωφεύει στη σκανδαλώδη σπατάλη εκατομμυρίων ευρώ μέσα από τις «μίζες» διορισμών που επιβεβαιώθηκαν για άλλη μια χρονιά.


3. Είναι ένα θέμα που όταν τεθεί επίσημα ενώπιόν μας ως ΠΟΕΔ ασφαλώς και θα το μελετήσουμε δεόντως, προκειμένου να τοποθετηθούμε. Βασική αρχή που στηρίζουμε διαχρονικά ως Οργάνωση είναι ο σεβασμός της διαφορετικότητας όλων των παιδιών και της εξατομικευμένης ενίσχυσής τους ανάλογα με τις ιδιαίτερες ατομικές τους ικανότητες και ανάγκες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Το σίγουρο είναι ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν πρέπει να επενδύει μόνο στα παιδιά με μαθησιακά προβλήματα και δυσκολίες αλλά και στα χαρισματικά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΛΙΑΔΩΡΟΣ
Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ

1. Υπάρχουν ζητήματα στα οποία η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από τις προηγούμενες, λόγω και των μεταρρυθμίσεων που γίνονται στη Μέση Εκπαίδευση. Φέτος ξεκινάμε τη χρονιά με όλα τα σχολεία συμπληρωμένα με διευθυντές και με τις διευθυντικές ομάδες που προβλέπονται συμπληρωμένες. Είναι η πρώτη φορά μετά το 2011 που συμβαίνει αυτό. Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι δεν θα έχουμε μικτά τμήματα στην Α ́ Λυκείου, κάτι το οποίο συνέβη κατά την περσινή χρονιά. Τα μικτά τμήματα ήταν η συνένωση τμημάτων, π.χ. του κλασικού με το οικονομικό. Μια τέτοια ρύθμιση ήταν αντίθετη με τη φιλοσοφία του νέου τύπου λυκείου που εφαρμόζεται από την περσινή χρονιά. Ένα άλλο θετικό σημείο της φετινής χρονιάς είναι το γεγονός ότι προχωρεί η μεταρρύθμιση του λυκειακού κύκλου με την εισαγωγή των έξι στοχευμένων κατευθύνσεων στη Β ́ Λυκείου. Μια αλλαγή την οποία κρίνουμε ως θετική και με την πλήρη εφαρμογή αυτής της μεταρρύθμισης και στη Γ ́ Λυκείου θα αναβαθμιστεί το απολυτήριό μας. Θα αναμένουμε την εφαρμογή και την αξιολόγηση των δύο προγραμμάτων Αλφαβητισμού στον γυμνασιακό κύκλο. Επίσης θα πρέπει να ρυθμιστεί το ζήτημα της εργαστηριοποίησης διαφόρων μαθημάτων και ο καθορισμός σαφών και μετρήσιμων κριτηρίων, με στόχο να υπηρετούνται βασικές αρχές της ασφάλειας των μαθητών και της καλύτερης παιδαγωγικής απόδοσης των μαθημάτων αυτών. Η εμπειρία μας τα τελευταία χρόνια έχει καταδείξει ότι χρειάζεται ανασχεδιασμό ο κεντρικός στελεχιακός μηχανισμός της Μέσης Εκπαίδευσης, ιδιαίτερα στον τομέα της στελέχωσης των σχολείων μας.
2. Το ζήτημα δεν είναι η κατανομή των όποιων θέσεων, αλλά η στήριξη των επαναστατικών αλλαγών που ήδη έχει κάνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στον τομέα της Μέσης Εκπαίδευσης. Πράγματι το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό πεδίο στη Μέση Εκπαίδευση έχει αλλάξει ριζικά μετά από ένα μακρύ και εξαντλητικό διάλογο. Οφείλει το Υπουργείο Παιδείας και γενικότερα η Πολιτεία να στηρίξει με κάθε μέσο και τρόπο αυτές τις μεταρρυθμίσεις.
3. Στις σύγχρονες κοινωνίες τα χαρισματικά παιδιά αποτελούν εθνικό κεφάλαιο, εμείς ούτε καν γνωρίζουμε την ύπαρξή του, συνεπώς δεν το εντοπίζουμε, δεν το καλλιεργούμε συστηματικά, και όταν αυτό το ταλέντο φτάσει στο Πανεπιστήμιο, το χάνουμε συνήθως από τις χώρες που ξέρουν να το εκτιμήσουν και να το αξιοποιήσουν για δικό τους όφελος. Ας αναρωτηθούμε πόσοι νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό για σπουδές δεν επέστρεψαν. Πόσοι Κύπριοι επιστήμονες διαπρέπουν στο εξωτερικό και χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης και εκτίμησης; Δυστυχώς χάνουμε την ευκαιρία να εκπαιδεύσουμε τα χαρισματικά παιδιά στο δημόσιο σχολείο κι αυτό οφείλεται στη νοοτροπία της ισοπέδωσης και της επικράτησης του μετρίου.