Συνεντεύξεις

Γ. Παμπορίδης: Προσήλωση στη μεταρρύθμιση της δημόσιας Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας ανοίγει τα χαρτιά του ενόψει και της σύσκεψης στο Προεδρικό σε λίγες μέρες

Ως ημέρα τελικής ώθησης, όσον αφορά την προώθηση της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και του ΓεΣΥ, θεωρεί την 13η Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Υγείας, που δηλώνει ετοιμότητα να καταθέσει τα σχετικά νομοσχέδια στη Βουλή το συντομότερον, προκειμένου αυτά να ψηφιστούν έως το τέλος του χρόνου
Καθημερινά επιτελούνται τεράστια επιτεύγματα στο Δημόσιο. Σώζονται ζωές, με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, πολλές φορές, των λειτουργών υγείας, προσφέρονται τεράστιες υπηρεσίες στον Κύπριο ασθενή κι είναι λυπηρό αυτό που ιντριγκάρει περισσότερο, κυρίως τους δημοσιογράφους, να είναι τα κακώς κείμενα
Για μένα έχει τεράστια σημασία να γίνει σωστά η μεταρρύθμιση της δημόσια Υγείας, να τεθεί ένας οδικός χάρτης υλοποίησής της, ο οποίος θα είναι λειτουργικός και δεν θα επιβάλλει μη ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, για να μπορέσει, σταδιακά, να μεταρρυθμιστεί ο τομέας σωστά και να αποδώσει τα αναμενόμενα
Εάν τα κόμματα εννοούν και είναι ειλικρινή όταν δηλώνουν την προσήλωσή τους στη μεταρρύθμιση της δημόσιας Υγείας, τότε πρέπει τάχιστα και βεβαιότατα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, να ψηφίσουν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, για να μπορέσουμε και εμείς με τη σειρά μας να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για την πλήρη εφαρμογή τους
Την αποφασιστικότητά του για προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Υγείας -αυτονόμηση δημοσίων νοσηλευτηρίων και Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓεΣΥ)- εκφράζει εκ νέου στο πρώτο μέρος της συνέντευξής του στη «Σημερινή» ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, ο οποίος πιστεύει πως η τελική ώθηση για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις θα δοθεί στη νέα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα κόμματα, στις 13 Σεπτεμβρίου.


Αν και παραδέχεται ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια παρουσιάζουν προβλήματα με την ισχύουσα μορφή τους, δεν παραλείπει να επαινέσει το έργο που επιτελούν σε καθημερινή βάση ιατροί και νοσηλευτές, μέσα σε δύσκολες, μάλιστα, συνθήκες, διαμηνύοντας ότι πολλά από τα σημερινά προβλήματα θα επιλυθούν μέσω της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων και του ΓεΣΥ.


Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα, ο Γιώργος Παμπορίδης τοποθετεί την έναρξη της αυτονόμησης των δημοσίων νοσηλευτηρίων στο πρώτο τρίμηνο του 2017 και τη σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ από τα μέσα προς τα τέλη του 2018. Τονίζει δε την ανάγκη για προσήλωση όλων στα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα, διαμηνύοντας πως οποιαδήποτε καθυστέρηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων θα βαραίνει αυτούς που θα ξεφύγουν από όσα έχουν συμφωνήσει.
Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήσατε επισκέψεις σε όλα τα κρατικά νοσηλευτήρια. Ποια είναι η εικόνα που σχηματίσατε μέσα από τις επισκέψεις σας αυτές;
Αντιλαμβάνομαι ότι ο ρόλος των δημοσιογράφων είναι να αναδεικνύουν πάντα τα κακά και τα κακώς κείμενα. Εκ της θέσεώς μου, πρέπει να σας πω ότι το έργο που επιτελείται στα δημόσια νοσηλευτήρια είναι τεράστιο σε καθημερινή βάση. Και δυστυχώς αυτό, κι αν θέλετε εκλάβετέ το κι ως παράπονο προς τα ΜΜΕ, δεν αναδεικνύεται όσο θα έπρεπε. Θα έλεγα ότι αναδεικνύεται σπάνια. Καθημερινά επιτελούνται τεράστια επιτεύγματα στο Δημόσιο. Σώζονται ζωές, με αυταπάρνηση και αυτοθυσία, πολλές φορές, των λειτουργών υγείας, προσφέρονται τεράστιες υπηρεσίες στον Κύπριο ασθενή κι είναι λυπηρό αυτό που ιντριγκάρει περισσότερο, κυρίως τους δημοσιογράφους, να είναι τα κακώς κείμενα.


Πέραν τούτου, πιστεύω ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια έχουν καταστεί το εύκολο θύμα. Όποιος θέλει μπαίνει μέσα, καταγράφει μία ιστορία η οποία μπορεί να είναι και μεμονωμένη, και επιχειρεί να δώσει μία γενικευμένη και συχνά μηδενιστική σκοπιά για τα θέματα της δημόσιας υγείας. Σας διαβεβαιώνω ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι. Προβλήματα ναι, υπάρχουν και θα ήταν αστείο να επιχειρήσει κάποιος να πει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα, πλείστα εκ των οποίων προκύπτουν από τον τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου. Κι εκεί εστιάζουμε εμείς σαν Υπουργείο Υγείας.


Πρέπει να πω ότι ο τρόπος επίλυσης αυτών των προβλημάτων δεν είναι μαγικός. Αυτά τα προβλήματα θα επιλυθούν μέσω των διαρθρωτικών αλλαγών, γι’ αυτό δουλεύουμε για την αυτονόμηση για να μπορέσει στη συνέχεια να έρθει και το ΓεΣΥ και μέχρις ότου να λειτουργήσει η αυτονόμηση θα πρέπει να δούμε πώς επιλύουμε βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον όσα προβλήματα ταλανίζουν τους πολίτες.
Να μου επιτρέψετε να πω ότι τα προβλήματα των δημοσίων νοσηλευτηρίων δεν τα αναδεικνύουν τις περισσότερες φορές οι δημοσιογράφοι, αλλά οι ίδιοι οι λειτουργοί υγείας, οι οποίοι με ανακοινώσεις τους συχνά-πυκνά κτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι αυτά καταρρέουν και ότι οι ίδιοι έχουν φτάσει στα όριά τους.
Δεν θα διαφωνήσω. Ο καθένας παρουσιάζει τα πράγματα από τη δική του οπτική γωνία, κρίνοντας πως έτσι προωθεί καλύτερα τα αιτήματα και τα συμφέροντα του κάθε Κλάδου. Εγώ σας λέω εδώ πέρα, χωρίς να έχω οποιοδήποτε συμφέρον να υπερασπιστώ ένα σύστημα το οποίο έχει φάει τα ψωμιά του -είναι κοινά παραδεκτό ότι έχει φάει τα ψωμιά του-, προσπαθώ να δημιουργήσω ένα καινούργιο σύστημα, το οποίο θα έχει πολλή προοπτική και θα επιλύει ή θα καταργεί τις πηγές πλείστων εκ των υφισταμένων προβλημάτων.
Έχετε συμμάχους σε αυτήν την προσπάθεια που αναφέρεστε;
Βεβαίως. Πρώτος και σημαντικότερος σύμμαχός μας είναι ο Κύπριος ασθενής. Οι Σύνδεσμοι Ασθενών αλλά κι ο απλός πολίτης αντιλαμβάνεται ότι οποιαδήποτε μεταρρύθμιση για αλλαγή έχει ως στόχο την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας που αυτός λαμβάνει.
Οι πιέσεις ή και οι επικρίσεις που κατά καιρούς δέχεστε από τους λειτουργούς υγείας, πιστεύετε ότι είναι μοχλός πίεσης προς εσάς για να προχωρήσουν οι σχεδιασμοί ή είναι κάτι για να φανεί πως η προσπάθεια δεν προχωρεί και παραμένουμε στο μηδέν;
Όχι, δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο. Μέσα στον τρόπο λειτουργίας των δημοσίων νοσηλευτηρίων, ο οποίος σήμερα είναι στον εν στενή εννοία δημόσιο τομέα, οι λειτουργοί υγείας βιώνουν καθημερινά τις παθογένειες του δημόσιου τομέα στο πετσί τους. Γι’ αυτό εγώ επικαλούμαι αυτά τα προβλήματα, για να δημιουργήσω τις συνθήκες και την προοπτική μέσα από το αυτονομημένο σύστημα. Εάν δεν γίνει αντιληπτό ότι εάν δεν προχωρήσουμε να φύγουμε, να δραπετεύσουμε αν θέλετε, από το εν στενή εννοία Δημόσιο και να πάμε σε ένα πιο ευέλικτο περιβάλλον, όπως είναι αυτό ενός Ημικρατικού Οργανισμού, δεν θα επιβιώσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια.
Επειδή τονίζετε συνεχώς την ανάγκη προώθησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων -αυτονόμηση και ΓεΣΥ- τις οποίες και εσείς ξεκινήσατε, σχεδόν, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων σας, γιατί υπάρχει τόση καθυστέρηση στην προώθηση και υλοποίησή τους; Μήπως αυτό οφείλεται και στις θέσεις κομμάτων ή και των λειτουργών δημόσιας Υγείας;
Η απάντηση στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος είναι ένα κατηγορηματικό όχι. Να σας θυμίσω ότι εγώ ανέλαβα καθήκοντα Υπουργού Υγείας στις 27 Ιουλίου 2015. Τον Αύγουστο και τον μισό Σεπτέμβριο του ιδίου έτους, τους ανάλωσα στο να ενημερώνομαι τι σημαίνει Υπουργείο Υγείας. Δεν είχα ιδέα ούτε τι σημαίνει Υπουργείο Υγείας ούτε οτιδήποτε άλλο.


Από εκείνη την ημέρα και μετά κατέστρωσα έναν σχεδιασμό και έναν προγραμματισμό, τον οποίο παρουσίασα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, αφού έτυχε της σχετικής έγκρισης, μπήκα σε διαβούλευση με όλα τα κόμματα προκειμένου να σχηματιστεί ένα πλαίσιο μεταρρύθμισης. Αυτή η διαδικασία διήρκεσε μέχρι και τον Ιανουάριο.


Από τον Ιανουάριο και μετά, υπήρξε μία περίοδος διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, κ.ο.κ. κι ήλπιζα ότι θα ήμασταν σε θέση να υποβάλουμε τα νομοσχέδια εγκαίρως στη Βουλή προκειμένου να προλάβουμε την ψήφισή τους πριν αυτή διαλυθεί για τις εκλογές. Η τελευταία ημερομηνία υποβολής νομοσχεδίων ήταν η 15η Μαρτίου και, εκ των πραγμάτων, ήταν αδύνατον να συμβεί κάτι τέτοιο.


Έγιναν οι εκλογές, οδηγηθήκαμε σε μία νέα Βουλή, η οποία ανέλαβε τον Ιούνιο και ακολούθως έκλεισε για τις θερινές διακοπές. Άρα τα πράγματα εξελίσσονται στο πλαίσιο του εφικτού μέσα στο πολιτειακό μας σύστημα. Έχουμε έτοιμα τα νομοσχέδια, έχουμε ολοκληρώσει τον δημόσιο διάλογο και πιστεύω ότι τώρα, ειδικά μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 21 Ιουλίου, τα πράγματα μπαίνουν σε μία τελική πορεία.
Η τελική ώθηση για προώθηση αυτών των μεταρρυθμίσεων, πιστεύετε ότι θα δοθεί κατά τη νέα σύσκεψη των αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 13 Σεπτεμβρίου;
Οι κύριες αποφάσεις πρέπει να πω έχουν ληφθεί στην προηγούμενη σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη νέα συνάντηση θα πάρουμε, φαντάζομαι, τις θέσεις και τα σχόλια των κομμάτων για τα προσχέδια των νομοσχεδίων που αφορούν την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων και το ΓεΣΥ, κι εύχομαι και ελπίζω ότι με το ίδιο πνεύμα που επικράτησε στην προηγούμενη συνάντηση θα πορευθούμε ούτως ώστε να προχωρήσουμε στην υποβολή των νομοσχεδίων τάχιστα στη Βουλή.
Όταν λάβετε τις τελικές απόψεις των κομμάτων, αλλά και των λειτουργών υγείας, πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να πάνε τα νομοσχέδια στη Βουλή;
Δεν νομίζω να χρειαστεί επιπρόσθετος χρόνος, γιατί η Βουλή επιφυλάσσει το δικαίωμά της να προβεί σε οποιεσδήποτε αλλαγές ή συζητήσεις η ίδια θέλει επί των νομοσχεδίων, αφού υποβληθούν στο Σώμα. Από τη στιγμή που θα συμφωνηθεί το πλαίσιο, εγώ μπορώ άμεσα να καταθέσω τα νομοσχέδια στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και προώθησή τους στη Βουλή.
Αυτά τα νομοσχέδια θα κατατεθούν ως πακέτο, σωστά;
Εννοείται. Αυτή είναι άλλωστε και η απόφαση της προηγούμενης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Για να φτάσουμε προς την αυτονόμηση, φαντάζομαι, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος.
Η αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, πιστεύω, θα μπορούσε να ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2017 και πιστεύω ότι θα διαρκέσει περί τα τρία έτη.
Συνεπώς οι σχεδιασμοί σας, πιθανότατα, θα ολοκληρωθούν από την επόμενη Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις Προεδρικές Εκλογές του 2018.
Αυτό είναι κάτι, που εμένα προσωπικά δεν με απασχολεί. Για μένα έχει τεράστια σημασία να γίνει σωστά η μεταρρύθμιση της δημόσια Υγείας, να τεθεί ένας οδικός χάρτης υλοποίησής της, ο οποίος θα είναι λειτουργικός και δεν θα επιβάλλει μη ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα, για να μπορέσει, σταδιακά, να μεταρρυθμιστεί ο τομέας σωστά και να αποδώσει τα αναμενόμενα.
Δεν σας ανησυχεί, δηλαδή, οποιαδήποτε πιθανή καθυστέρηση στην προώθηση των εν λόγω νομοσχεδίων προς ψήφιση από τη Βουλή, με γνώμονα τις Προεδρικές Εκλογές, αφού ενδέχεται κάποιο κόμμα ή κόμματα, που έχουν βλέψεις για την Προεδρία, να μη θέλουν να εγκλωβιστούν μέσα στους δικούς σας σχεδιασμούς;
Ο στόχος ο δικός μου, και το έχω πει αρκετές φορές, είναι να παραμείνουμε προσηλωμένη ολόκληρη η πολιτική ηγεσία του τόπου στα ζητήματα που συζητήθηκαν και έχουν ήδη συμφωνηθεί. Εάν αυτό δεν ικανοποιεί τους επόμενους ή τους προηγούμενους, είναι κάτι το οποίο οι επόμενοι ή προηγούμενοι πρέπει να χειριστούν. Δεν με αφορά εμένα αυτό το πράγμα.
Και να αναλάβουν και την πολιτική ευθύνη των πράξεών τους.
Ακριβώς. Όποιος ανατρέψει αυτούς τους σχεδιασμούς, θα πρέπει να αναλάβει και την ευθύνη αυτής της ανατροπής.
Με βάση, λοιπόν, τα δικά σας χρονοδιαγράμματα, ας το πούμε, τα νομοσχέδια θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι το τέλος του χρόνου από τη Βουλή;
Ασφαλώς. Εγώ θεωρώ ότι εάν τα κόμματα εννοούν και είναι ειλικρινή όταν δηλώνουν την προσήλωσή τους στη μεταρρύθμιση της δημόσιας Υγείας, τότε πρέπει τάχιστα και βεβαιότατα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, να ψηφίσουν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια, για να μπορέσουμε και εμείς με τη σειρά μας να προχωρήσουμε σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για την πλήρη εφαρμογή τους.
Ο σχεδιασμός σας, απλώς διευκρινιστικά, λέει ότι πάμε σε σταδιακή, στην ουσία, εφαρμογή της αυτονόμησης από το πρώτο τρίμηνο του 2017 για να φτάσουμε στο ΓεΣΥ μέχρι τα μέσα του 2020;
Το ΓεΣΥ δεν είναι ανάγκη να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της αυτονόμησης. Μπορεί να αρχίσει, ή τουλάχιστον πτυχές του, και νωρίτερα. Υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα, τα οποία μπορούν να ενεργοποιηθούν και να είναι και ενισχυτικά της αυτονόμησης σε προγενέστερο στάδιο πριν από την πλήρη εισαγωγή του Γενικού Συστήματος Υγείας.
Όπως;
Ένα παράδειγμα είναι τα φάρμακα, τα οποία μπορούν να εξαχθούν από τα δημόσια νοσηλευτήρια και να μπουν στα ιδιωτικά φαρμακεία με ένα λογισμικό, το οποίο θα λειτουργήσει για διάθεση των φαρμάκων σε προγενέστερο χρόνο. Αντίστοιχα η παραπομπή ασθενών στον ιδιωτικό τομέα και η διαχείριση αυτών των λιστών αναμονής, η οποία τώρα γίνεται από τα νοσηλευτήρια, μπορούν να ανατεθούν παραδείγματος χάριν στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), ο οποίος μπορεί να αναλάβει αυτός τη διαπραγμάτευση με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.
Είναι έτοιμος, όμως, ο ΟΑΥ να αναλάβει μια τέτοια ευθύνη;
Θα είναι, φτάνει να γίνει το λογισμικό, το οποίο έχει δρομολογηθεί και αναμένεται να κατακυρωθεί σύντομα. Και για να ολοκληρωθεί αυτό το λογισμικό, θα πάρει περί τους 14 με 18 μήνες.
Άρα, με βάση αυτά που αναφέρατε και πιο πάνω, ένα πρώτο δείγμα του ΓεΣΥ αναμένεται να έχουμε περί τα μέσα με τέλη του 2018;
Ενδεχομένως ναι.
Μιας και αναφερθήκατε προηγουμένως στο καυτό ζήτημα των λιστών αναμονής, αυτήν τη στιγμή πού βρισκόμαστε; Έχει απαμβλυνθεί καθόλου το πρόβλημα;
Το πρόβλημα έχει μειωθεί. Στις κήλες, αν δεν κάνω λάθος, έχει απαμβλυνθεί πλήρως, έχει μειωθεί πάρα πολύ στα οφθαλμολογικά, καθώς επίσης και στις αρθροπλαστικές και στις άλλες επεμβάσεις που έχουν εγκριθεί. Επίσης έχει μειωθεί η λίστα αναμονής στις διαγνωστικές εξετάσεις, στους υπέρηχους, στα ΠΑΠ τεστ, κ.ά.
Για να επανέλθουμε στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και για να γίνει πιο κατανοητό τι σημαίνει αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, πώς θα λειτουργεί αυτό το νοσηλευτήριο; Υπό ποιο καθεστώς; Ποιος θα τα ελέγχει; Πού θα βρίσκει τους πόρους του για να μπορεί να λειτουργεί και να διασφαλιστεί πώς αυτό δεν θα καταρρεύσει;
Για όλα αυτά που θέτετε θα δημιουργηθεί ένας Ημικρατικός Οργανισμός, υπό την σκέπη του οποίου θα τεθούν όλα τα νοσηλευτήρια, όλα τα Κέντρα Υγείας και τα Εξωτερικά Ιατρεία, καθώς επίσης η Διεύθυνση Ασθενοφόρων σε όλη την επικράτεια. Το κάθε νοσηλευτήριο θα διοικείται από μία Διευθυντική Ομάδα, διμελή ή τριμελή, από άτομα τα οποία έχουν εμπειρία και επιστημοσύνη στη διοίκηση νοσοκομείου.


Το κάθε νοσηλευτήριο θα θέτει μόνο του τον προϋπολογισμό του, τις προτεραιότητές του και θα είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση των πόρων του. Επόπτης της εφαρμογής του προϋπολογισμού θα είναι το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και επόπτης του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου θα είναι το Υπουργείο Υγείας. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό, ο οποίος προβλέπει ότι οι αποφάσεις όλες θα λαμβάνονται σε επίπεδο νοσηλευτηρίου. Δεν θα χρειάζεται η συγκεντρωτική λήψη αποφάσεων από ένα σώμα όπως είναι το Υπουργείο Υγείας.


Ο κάθε Διευθυντής ή Διευθυντική Ομάδα Νοσηλευτηρίου θα πρέπει να καθορίζει τις προτεραιότητες και να κάνει κουμάντο στα οικονομικά του, αφού η αυτονόμηση πρέπει να είναι και Διοικητική αλλά και Οικονομική. Το ιδεατόν θα ήταν να υπάρχει τουλάχιστον ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Σε κάθε περίπτωση, κριτήριο και γνώμονας για κάθε νοσηλευτήριο θα είναι η παροχή συγκεκριμένου επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας.


Πρέπει να έχουμε υψηλού επιπέδου παρεχόμενες υπηρεσίες και κριτής της επιτυχίας ή της όποιας αποτυχίας θα είναι ο ασθενής. Στο πλαίσιο αυτό, ουσιαστικά, θα πρέπει η Διεύθυνση του Νοσηλευτηρίου να λειτουργήσει μέσα σε ένα ιδιωτικό περιβάλλον προσφέροντας ανταγωνιστικά «προϊόντα» στους Κύπριους πολίτες, προσελκύοντας τους ασθενείς/πελάτες με μία διαφορετική νοοτροπία, η οποία θα αποδίδει στους ασθενείς/πελάτες τη σημασία και την αξία που τους αρμόζει.
Κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα.
Βεβαίως.
Τα αυτονομημένα νοσηλευτήρια θα μπορούν να προσλαμβάνουν από μόνα τους το προσωπικό που χρειάζονται και να του δίδουν τα απαραίτητα κίνητρα και με βάση την παραγωγικότητά τους;
Σε οποιονδήποτε οργανισμό ο οποίος κινείται μέσα στο πλαίσιο της αγοράς, η διασύνδεση της παραγωγικότητας με τις απολαβές είναι εκ των ων ουκ άνευ. Δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό. Εννοείται ότι θα πρέπει να δίδεται η δυνατότητα στη Διοίκηση του νοσοκομείου να ανταμείβει κατάλληλα εκείνον, τον οποίο αναγνωρίζει ότι καταβάλλει υπερβάλλοντα ζήλο για την εκτέλεση των καθηκόντων του, με έναν τρόπο ο οποίος θα είναι είτε χρηματικός είτε και με άλλους τρόπους, όπως είναι η μετεκπαίδευσή του, η ανέλιξή του στις δομές του συγκεκριμένου οργανισμού, κλπ.
***Αύριο, στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης, ο Υπουργός Υγείας τοποθετείται επί των ανοικτών ζητημάτων που παραμένουν με τους λειτουργούς υγείας, καθώς και για την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και για το πότε ο ίδιος θα παραιτηθεί.