Τι ψυχή θα παραδώσουμε, ρε;

*** Ιδανικά το νόμιμο θα ήταν και ηθικό. Αυτό, θα μπορούσε να ισχύσει σε μια παραδεισένια πολιτεία, όχι όμως στην Κύπρο της διαφθοράς, της παχυδερμίας και του "αμαθούς πλήθους".

*** Του "αμαθούς πλήθους". Του αθροίσματος, δηλαδή, στενόμυαλων, εγωιστικών, ημιμαθών και επί χρόνια τρεφόμενων από την υποτέλεια ανθρώπων.

*** Υποτελών ανθρώπων, πρωτίστως, στην προσωπική τους ανάγκη για εξουσία, χρήμα και ματαιοδοξία και ανθρώπων αγόμενων και φερόμενων από την αντίληψη που δημιουργούν στους γύρω τους και στον περιβάλλοντά τους χώρο.

*** Παρ' όλον ότι ο ορισμός και η ανθρώπινη αυτή συμπεριφορά αποτελούν καταγεγραμμένη θέση του Γάλλου φιλοσόφου, Ζαν Ζακ Ρουσσώ, από το 1762 μέσω του περίφημου κοινωνικού του συμβολαίου, εντούτοις πρόκειται για μια σκληρή αλήθεια, που υφίσταται και βρίσκει ακόμη πιο πρόσφορο έδαφος επί των ημερών μας.

*** Εκλαμβάνουμε ή, καλύτερα, ερμηνεύουμε την ευδαιμονία, την ευτυχία, ανάλογα με το πόσο επιτύχαμε να ικανοποιήσουμε τις προσωπικές μας ανάγκες και ανάλογα από τη γνώμη που έχουν οι άλλοι για εμάς.

*** Αυτές οι ανάγκες, όμως, μας καθιστούν υποτελείς και ευάλωτους σε κάθε μορφής διαφθορά και εξάρτηση, διότι δεν αποτελούν ανάγκες ωφέλιμες για το σύνολο της κοινωνίας ή της πατρίδας. Κι επιπλέον, η γνώμη των τρίτων μάς αναγκάζει να δίδουμε μια ψευδή εικόνα ως προς το ποιοι πραγματικά είμαστε και ποιοι θέλουμε να δείχνουμε ότι είμαστε.

*** Οι δύο αυτοί παράγοντες, όμως, καταλύουν κάθε έννοια προσωπικής ελευθερίας και κάθε έννοια ηθικής και φιλοπατρίας.

*** Και είναι γι' αυτό, που -αιώνες τώρα- πλανάται και το φιλοσοφικό ερώτημα, εάν το νόμιμο είναι (ή πρέπει να είναι) και ηθικό. Και είναι γι' αυτό, που οι νόμοι (ανθρώπινο κατασκεύασμα) στις μέρες μας είναι κατώτεροι της ηθικής.

*** Και είναι γι' αυτό, που όταν ξεσπάσει σάλος γύρω από μια υπόθεση, εγείρεται εν είδει   ερωτήματος από τους υπαίτιους το επιχείρημα ότι οι πράξεις και ενέργειές τους έγιναν καθ' όλα νόμιμα. Παραλείπεται, ωστόσο, να εξεταστεί εάν είναι και ηθικές.

*** Όπως, για παράδειγμα, η αποκάλυψη της "Σημερινής" ότι στον Τύμβο των Ηρώων μας στη Μακεδονίτισσα χρησιμοποιήθηκαν υλικά προερχόμενα από τον κατεχόμενο και αιματοβαμμένο μας Πενταδάκτυλο.

*** Ετέθη από ορισμένους το επιχείρημα ότι η μεταφορά των υλικών είναι καθ' όλα νόμιμη, αφού ακολουθήθηκε ο κανονισμός της Πράσινης Γραμμής. Παραγνωρίστηκε, ωστόσο, η σκληρή αλήθεια ότι επρόκειτο για μωσαϊκά παρανόμως λαξευμένα και μεταποιημένα. Από ποιον; Από τον κατακτητή και άνανδρο δολοφόνο των πεσόντων μας κατά την τουρκική εισβολή. Τον Αττίλα.

Παρεμπιπτόντως, είναι καλά καμιά φορά να αναλογιζόμαστε ποια Ιστορία θα παραδώσουμε στους μεταγενέστερους.

Και το άσχετον, προς κακή τύχη κάποιων, είμαστε ακόμα ζωντανοί!