Την 1η Μαρτίου η επιβολή των ποινών
Σάββατο 18 Φεβ 2017
ΟΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΟΙΝΗ ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΜΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ
Οι δικηγόροι των Ρίκκου Ερωτοκρίτου, Παναγιώτη Νεοκλέους, Ανδρέα Κυπρίζογλου και του δικηγορικού γραφείου Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ αγόρευσαν χθες για μετριασμό της ποινής των καταδικασθέντων
Είναι μια τραγική περίπτωση, είπε, μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος του τέως Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, καλώντας το δικαστήριο να επιβάλει την αρμόζουσα ποινή λαμβάνοντας υπόψη όλους τους ελαφρυντικούς παράγοντες
Την Τετάρτη, 1η Μαρτίου, στις 10:30 το πρωί, θα ανακοινωθεί από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας η ποινή που θα επιβληθεί στους καταδικασθέντες Ρίκκο Ερωτοκρίτου, Ανδρέα Κυπρίζογλου, Παναγιώτη Νεοκλέους και το δικηγορικό γραφείο Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ. Κατά τη χθεσινή ακροαματική διαδικασία, οι δικηγόροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων προχώρησαν στις αγορεύσεις τους για μετριασμό της ποινής τους, παρουσιάζοντας σειρά ελαφρυντικών παραγόντων, καλώντας ταυτόχρονα το δικαστήριο να τους λάβει σοβαρά υπόψη.
Μετά το τέλος της διαδικασίας, χωρίς ένσταση από την πλευρά της κατηγορούσας Αρχής, το δικαστήριο αποφάσισε όπως οι καταδικασθέντες παραμείνουν ελεύθεροι μέχρι την ημερομηνία επιβολής της ποινής τους, με τους ίδιους όρους που ίσχυαν από την ημέρα έναρξης της δίκης.
Κανένα όφελος
Πρώτος αγόρευσε ο δικηγόρος του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, Χρίστος Πουργουρίδης, αναφέροντας ότι ο πελάτης του δεν αποκόμισε κανένα οικονομικό όφελος ή άλλου είδους περιουσιακό ωφέλημα, εκτός του «δικονομικού πλεονεκτήματος» της μη καταχώρισης σημειώματος εμφάνισης με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ανέφερε ότι η όλη συνωμοσία θα απέληγε σε κάποιο όφελος προς τον κ. Ερωτοκρίτου μόνο μέσα από δικαστική απόφαση, προσθέτοντας ότι δεν μπορούσε να εξασφαλιστεί όφελος χωρίς την έγκριση του δικαστηρίου.
Δεν υπάρχει, είπε, κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι τέθηκαν οποιαδήποτε ψευδή γεγονότα για να παραπλανηθεί το δικαστήριο ως προς την αποκόμιση οφέλους από πλευράς του κ. Ερωτοκρίτου. Είπε, επίσης, ότι δεν είναι μια συστηματική πράξη διαφθοράς αλλά μια μεμονωμένη πράξη, που είχε αφετηρία το κούρεμα των καταθέσεών του και δεν έχει θυματοποιηθεί οποιοδήποτε τρίτο άτομο. «Δεν έχετε ενώπιόν σας κάποιον που από απληστία προσπάθησε να αποκομίσει οικονομικό όφελος», είπε, προσθέτοντας ότι ο συμψηφισμός, που ήταν ο στόχος της συνωμοσίας, ήταν αδύνατο να γίνει και δεν έγινε ποτέ.
«Οικονομικά εξαθλιωμένος»
Η προώθηση της ποινικής δίωξης, πρόσθεσε, της Providencia από τον κ. Ερωτοκρίτου δεν αποδείχτηκε ποτέ ότι ήταν λανθασμένη αλλά ήταν ένα θέμα νομικής γνώμης, σύμφωνα και με την απόφαση του δικαστηρίου. Ανέφερε ότι, κατά τη δική του γνώμη, η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας να μην ασκηθεί ποινική δίωξη δεν δικαιολογείτο από το μαρτυρικό υλικό και είναι αντίθετη με την πάγια τακτική που ακολουθείται σε παρόμοιου τύπου υποθέσεις.
Ο κ. Πουργουρίδης είπε ότι ο κ. Ερωτοκρίτου απώλεσε λόγω κουρέματος €630.000, που ήταν κατατεθειμένα στη Λαϊκή Τράπεζα, γι’ αυτό και επεδίωξε τον επίδικο συμψηφισμό με τα χρέη του, τα οποία εξακολουθούν να υφίστανται και οι τράπεζες έχουν κινηθεί εναντίον του με αγωγές.
Είπε, επίσης, ότι έχει απολέσει ένα σημαντικό ποσό για την υπεράσπισή του και «έχετε σήμερα ενώπιόν σας έναν άνθρωπο που έχασε τη δουλειά του ως Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως στα πλαίσια άλλης διαδικασίας εξαιτίας των γεγονότων που σχετίζονται άμεσα με την παρούσα υπόθεση». «Όχι μόνο έχασε τη δουλειά του, είναι οικονομικά εξαθλιωμένος και δεν υπάρχει προοπτική να εργαστεί ως δικηγόρος μετά την καταδίκη του αλλά και λόγω της ηλικίας του (61 ετών) είναι πολύ κοντά στην αφυπηρέτηση», ανέφερε.
Διαπομπεύεται εδώ και δύο χρόνια
Ο κ. Πουργουρίδης αναφέρθηκε και στη διαπόμπευση του κ. Ερωτοκρίτου εδώ και δύο χρόνια, κάνοντας λόγο για μια εξωδικαστηριακή τιμωρία. Επικαλούμενος τη δική του εμπειρία, ο κ. Πουργουρίδης έκαμε λόγο για μια οδυνηρή εμπειρία, ιδιαίτερα για τα μέλη της οικογένειας. Είπε επίσης ότι «εξαιτίας της καταδίκης τους θυματοποιούνται και άλλα πρόσωπα της οικογένειάς του, όπως ο γιος του, ο οποίος έχασε την προοπτική να εργαστεί στο δικηγορικό γραφείο του πατέρα του. Μαζί με τη δική του αφάνταστη ταλαιπωρία η καταδίκη του οδηγεί σε μεγάλη ταλαιπωρία και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, τη σύζυγο και τον γιο του».
Είπε ότι ο πελάτης του έπραξε ένα ολίσθημα στη ζωή του «και το σφάλλειν είναι ανθρώπινο και όταν κάνουμε λάθη πρέπει να πληρώνουμε το τίμημα των λαθών μας όποιοι και να είμαστε, όσο ψηλά και να είμαστε». Αλλά σε κανένα στάδιο δεν πρέπει να οδηγούμε ένα πρόσωπο στην εξουθένωση και στον εκμηδενισμό του, είπε.
Ανέφερε επίσης ότι ως ΒΓΕ είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον προσώπων που σήμερα βρίσκονται κρατούμενοι στις Κεντρικές Φυλακές, προσθέτοντας ότι η καταδίκη του σε ποινή φυλάκισης εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την ασφάλειά του και ενδεχομένως απάνθρωπη μεταχείριση.
Η παρέμβαση Ρίκκου
Είναι μια τραγική περίπτωση, σημείωσε, καλώντας το δικαστήριο να επιβάλει την αρμόζουσα ποινή λαμβάνοντας υπόψη όλους τους ελαφρυντικούς παράγοντες. Προς το τέλος της προφορικής αγόρευσής του, ο κ. Ερωτοκρίτου παρενέβη για να επισημάνει στο Δικαστήριο ότι, παρά το γεγονός ότι στην προφορική αγόρευσή του ο δικηγόρος του δεν έθιξε το θέμα της αναστολής της ποινής, εντούτοις, υπάρχει ειδικό τμήμα γι’ αυτό το θέμα στο γραπτό κείμενο της αγόρευσης, το οποίο κατατέθηκε στο δικαστήριο.
Ενώ βρισκόταν ιστάμενος και εξηγούσε στο δικαστήριο ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί ως παράλειψη από πλευράς του δικηγόρου του, ο δικαστής Χαράλαμπος Χαραλάμπους τού υπέδειξε ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να αγορεύει ρωτώντας τον «θέλετε να μιλήσετε μαζί του ή να τον απολύσετε τον κ. Πουργουρίδη;». «Ούτε να τον αντικαταστήσω, ούτε να τον απολύσω», ήταν η απάντηση του κ. Ερωτοκρίτου.
Ακολούθως, ο κ. Πουργουρίδης είπε ότι «ο κ. Ερωτοκρίτου, αγωνιώντας, όπως είναι φυσικό, αντέδρασε με τον τρόπο που αντέδρασε γιατί εγώ έκρινα σκόπιμο να μην κάνω αναφορά στην προφορική μου αγόρευση για το θέμα της αναστολής της ποινής». Ακολούθως το Δικαστήριο αποφάσισε 15λεπτη διακοπή της διαδικασίας προκειμένου να διαβουλευθεί ο κ. Ερωτοκρίτου με τον δικηγόρο του.
Η διαδικασία επανήρχισε με τον κ. Ερωτοκρίτου να απολογείται προς το δικαστήριο λέγοντας ότι ήθελε να συνεννοηθεί με τον δικηγόρο του. Μετά από μια σύντομη αναφορά του κ. Πουργουρίδη στο θέμα της αναστολής της ποινής, στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο δικηγόρος του Ανδρέα Κυπρίζογλου, Ευάγγελος Πουργουρίδης, για τη δική του αγόρευση για μετριασμό της ποινής του πελάτη του.
Άλλες αγορεύσεις
Ο Ευάγγελος Πουργουρίδης είπε ότι όταν ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου ενέτασσε τον κ. Κυπρίζογλου σε αυτήν τη συνωμοσία, «του είπε ή δεν του είπε να επιδώσει την αγωγή στους Νεοκλέους; Έχοντας κατά νουν τα ευρήματά σας, μόνο μια μπορεί να είναι η απάντηση». Κάλεσε επίσης το δικαστήριο να λάβει υπόψη τη θέση ισχύος που είχε απέναντι στον πελάτη του ο κ. Ερωτοκρίτου, τον οποίο είχε, όπως είπε, ως πρώην εργοδότη του, μέντορά του και υποκατάστατο πατέρα.
Όπως ανέφερε, ο κ. Κυπρίζογλου είναι ορφανός από πατέρα και αυτό εξηγεί, πρόσθεσε, και την ανικανότητά του να πει όχι σε άτομα τα οποία υπέχουν απέναντί του αυτή τη θέση ισχύος. Είπε, επίσης, ότι ο πελάτης του αγνοούσε οτιδήποτε αφορούσε την υπόθεση Providencia, ως επίσης ότι πίσω από την αγωγή συμψηφισμού κρύβονταν στοιχεία ανταλλακτικού χαρακτήρα. Ανέφερε ακόμη ότι ο ίδιος δεν απεκόμισε κανένα όφελος από την αδικοπραξία που του αποδίδεται από το δικαστήριο.
Κάλεσε ακόμη το δικαστήριο, σε περίπτωση που κρίνει ότι η ποινή για τον πελάτη του είναι αυτή της φυλάκισης, να ασκήσει τη διακριτική του ευχέρεια και να αναστείλει την όποια ποινή ενδεχομένως του επιβληθεί. Ο κ. Πουργουρίδης είπε ότι ο πελάτης του προσπαθεί ν' αντεπεξέλθει οικονομικά των βεβαρημένων οικονομικών του υποχρεώσεων, όντας προστάτης της 70χρονης χήρας μητέρας του με πολλαπλά ιατρικά προβλήματα και της υπέργηρης γιαγιάς του, που είναι τυφλή και ανίκανη να φροντίζει μόνη της τον εαυτό της.
Σοβαρές επιπτώσεις
Ο δικηγόρος του δικηγορικού γραφείου Ανδρέας Νεοκλέους ΔΕΠΕ, Γιώργος Γεωργίου, είπε ότι όποια ποινή και να επιβάλει το δικαστήριο στην καταδικασθείσα εταιρεία, αυτή θα έχει σοβαρές επιπτώσεις ακόμα και σε πρόσωπα που δεν εμπλέκονται καθόλου στην παρούσα υπόθεση. Κάλεσε το δικαστήριο να ασκήσει τη διακριτική του ευχέρεια να επιβάλει ποινή μόνο σε μια κατηγορία και όχι για κάθε κατηγορία ξεχωριστά.
Ο κ. Γεωργίου αναφέρθηκε στην επιτυχημένη και ραγδαία ανάπτυξη της εταιρείας από το 1965, κατορθώνοντας να καταστεί πρωτοπόρος στην παροχή υπηρεσιών και ως μια από τις μεγαλύτερες και αξιόπιστες εταιρείες στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην ευρύτερη Μέση Ανατολή με πολλές βραβεύσεις. Είπε ότι η εταιρεία εργοδοτεί σήμερα 83 δικηγόρους και νομικούς συμβούλους, προσθέτοντας ότι ήδη από την ημέρα της καταδίκης της άρχισαν να διαφαίνονται οι επιπτώσεις, αφού διάφοροι πελάτες της ζητούν όπως οι φάκελοί τους δοθούν σε άλλα δικηγορικά γραφεία, με αποτέλεσμα να καταγράφει μια μεγάλη οικονομική ζημιά.
Αναφέρθηκε επίσης στο ενδεχόμενο η εταιρεία να χάσει την άδεια άσκησης του δικηγορικού επαγγέλματος στην περίπτωση που κινηθεί εναντίον της και πειθαρχική δίωξη, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα οι δικηγόροι της εταιρείας να πρέπει να ψάξουν δουλειά σε άλλα γραφεία. Κάλεσε τέλος το δικαστήριο να μην της επιβάλει μια εντελώς καταστροφική ποινή.
Να μην ικανοποιηθεί απλώς η κοινή γνώμη
Ο δικηγόρος του Παναγιώτη Νεοκλέους, Αλέκος Μαρκίδης, κατέθεσε προς το δικαστήριο διάφορα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν την αμέσως επόμενη μέρα της καταδίκης των κατηγορουμένων και τα οποία αναφέρονταν στο ενδεχόμενο άσκησης και πειθαρχικής δίωξης εναντίον των καταδικασθέντων από το Πειθαρχικό Συμβούλιο των Δικηγόρων.
Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι κάποιοι διοχετεύουν ιδέες κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για φθόνο για την επιτυχία κάποιου άλλου. Αναφέρθηκε στη συνέχεια στο κοινωφελές έργο της οικογένειας Νεοκλέους, προσκομίζοντας σχετικές βεβαιώσεις ως επίσης και στο σοβαρό εκ γενετής πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο κ. Νεοκλέους (αγκυλωτή σπονδυλίτιδα), για την οποία δεν μπορεί να υπάρξει περίθαλψη στη φυλακή.
Ο κ. Μαρκίδης είπε επίσης ότι ο πελάτης του δεν αποκόμισε οποιοδήποτε οικονομικό όφελος από αυτήν την υπόθεση και πως ήταν συνταγματικό του δικαίωμα να μην παραδεχτεί ενοχή. Είπε, επίσης, ότι η προσπάθεια να ακυρωθεί η ερήμην απόφαση που εκδόθηκε υπέρ του κ. Ερωτοκρίτου έγινε και πέτυχε παρά την όποια καθυστέρηση που είναι, όπως είπε, ένα θέμα γνώμης. Καταλήγοντας, είπε ότι δεν πιστεύει ότι αυτή η υπόθεση είναι δυνατόν να καταλήξει σε ποινή φυλάκισης χωρίς αναστολή τουλάχιστον, και πως η Δικαιοσύνη είναι αμερόληπτη αλλά όχι εξουθενωτική και ισοπεδωτική και όχι προς ικανοποίηση της κοινής γνώμης.