Ήρθε η ώρα της αλήθειας

Όπως εξήγησε στον «Φ» ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου, «στους όρους εργοδότησης της δημόσιας υπηρεσίας προνοείται ότι ο εργοδότης, το Κράτος δηλαδή, είναι υπόχρεος να εξασφαλίζει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους υπαλλήλους του».


Έτσι, η ΠΑΣΥΔΥ «δεν ζητά να μη γίνονται εισφορές για λογαριασμό των δημόσιων υπαλλήλων στο ταμείο του ΓεΣΥ, αλλά ότι το Κράτος πρέπει να καταβάλλει για λογαριασμό των υπαλλήλων και το ποσοστό της δικής τους συνεισφοράς». Σημείωσε, μάλιστα, ότι δεν θα φέρουν προσκόμματα τώρα για να καθυστερήσει η εφαρμογή του ΓεΣΥ, αλλά στη συνέχεια, αν δεν ικανοποιηθούν, θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.
Δεν επικαλούμαι τη μαρτυρία γηραλέων που ήταν μέλη σε προηγούμενα Σ.Ι.Σ., αφού είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι με πιστεύετε και τούτο σαφώς οφείλεται στην αξιοπιστία που εκπηγάζει από τον πρότερο έντιμο βίο μου.
Σε μερικούς Υπουργούς είπα, σε συναντήσεις που είχαμε ως Εκτελεστική Επιτροπή, ότι αργά ή γρήγορα θα έρθει η ώρα της αλήθειας και ότι πρέπει να μεριμνήσει το Κράτος να μην έχει γιατρούς και ασθενείς πολλών ταχυτήτων με σαφείς διακρίσεις. Η μόνο διάκριση που μπορεί και πρέπει να γίνει αποδεκτή είναι, στην περίπτωση των ασθενών, η σοβαρότητα της κατάστασής τους και, στην περίπτωση των ιατρών και του υπόλοιπου προσωπικού, η επαγγελματική επάρκεια, το ήθος και η επαγγελματική δεοντολογία.
Στο πλαίσιο αυτό, εισηγήθηκα κατάργηση της αποικιοκρατικής πρόνοιας που κατοχυρώνει νομικά όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο ως δικαιούχους δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα δημόσια νοσηλευτήρια, συμπεριλαμβανομένων και των υψηλόμισθων, των διπλο-τριπλοθεσητών και των πολυσυνταξιούχων πρώην πολιτικών και πάσης φύσεως αρχόντων.
Εννοείται ότι όλοι αντέδρασαν και έδειξαν ενοχλημένοι για την αναιδή μου εισήγηση και φυσικά δεν συζητήθηκε καν.


Για να εφαρμοστεί το ΓεΣΥ και για επιτύχει, που είναι το κυρίως ζητούμενο, πέραν των άλλων βασικών προϋποθέσεων, που αποκαλούμε κόκκινες γραμμές, που αρμοδίως και υπευθύνως ως ΠΙΣ υποβάλαμε πλειστάκις γραπτώς στην εκτελεστική εξουσία και σε όλους τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς, πρέπει να απαιτήσουμε να σταματήσει αυτή η κατάφωρη διάκριση των πολιτών και η αποικιοκρατική στρέβλωση και να επιδιώξουμε να εφαρμοστεί ένα καθολικό Σχέδιο Υγείας, που θα σέβεται την αρχή της ισότητας και της δικαιοσύνης. Μόνο με αυτή την προϋπόθεση θα μπορέσει το ΓεΣΥ να εκπληρώσει τον ανθρωπιστικό, αλτρουιστικό, κοινωνικό και ασθενοκεντρικό του στόχο.
Και ναι, αν χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση να τολμήσουμε να προχωρήσουμε και να καταργήσουμε τη ρύθμιση αυτή, που χωρίς αιδώ και ήθος καθιστά υψηλόμισθους του Δημοσίου δικαιούχους δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, την ίδια ώρα που αρκετοί πτωχοί και μη έχοντες συνάνθρωποί μας πεθαίνουν και ταλαιπωρούνται σε μεγάλες λίστες αναμονής, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα να αποταθούν στον ιδιωτικό τομέα.
Το σημερινό «σύστημα» υγείας εξυπηρετεί μερικούς σε μεγάλο βαθμό και άλλους σε λιγότερο και σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετεί -δεν μπορεί- τη μάζα του πτωχόκοσμου.
Οι πολύ πλούσιοι, είτε είναι δικαιούχοι ως εργαζόμενοι στο Δημόσιο είτε όχι, καλά την έχουν, αφού πέραν από τα δημόσια νοσηλευτήρια, μπορούν άνετα να προσφύγουν και στον ιδιωτικό τομέα, ακόμη και στο εξωτερικό, για υψηλής ποιότητας και ταχύτητας εξυπηρέτηση.
Παραμένει μια μεγάλη ομάδα δυσπραγούντων συνανθρώπων μας που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα και θείο στην Κορώνη και είναι κυρίως γι' αυτούς που θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ.
ΒΑΣΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αμμοχώστου «ΓΑΛΗΝΟΣ», Μέλος του Συμβουλίου Ιατρικού Σώματος