Ενέργεια

Αναμενόμενοι λεονταρισμοί Τσαβούσογλου

«Βήματα» στην Κυπριακή ΑΟΖ προαναγγέλλει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών

Απάντηση στην Τουρκία αποτελεί η επιτυχής ολοκλήρωση του Γ’ γύρου αδειοδότησης και οι υπογραφές της Κυπριακής Δημοκρατίας με τους ενεργειακούς κολοσσούς αποτελούν την κατάλληλη απάντηση, δηλώνει η Κυβέρνηση


Ενοχλημένος για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας εμφανίστηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυριζόμενος πως η χώρα του καταβάλλει μια ειλικρινή προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά δεν βλέπουν κάτι αντίστοιχο από την ε/κ πλευρά, ιδιαίτερα τώρα μέσα στην προεκλογική περίοδο.



«Δεν βρίσκουμε σωστά τα μονομερή βήματα της ε/κ πλευράς στο θέμα του φυσικού αερίου και των αποθεμάτων πετρελαίου γύρω από την Κύπρο. Παρά τις προειδοποιήσεις μας σε αυτό το θέμα, δυστυχώς, επειδή δεν υπήρξε υποχώρηση, τώρα και η Τουρκία θα κάνει κάποια βήματα», προειδοποίησε ο Τούρκος Υπουργός.



Κληθείς από τη «Σημερινή» να σχολιάσει τις δηλώσεις αυτές, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης τις συνέδεσε με το επερχόμενο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στην Τουρκία, τονίζοντας πως οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται κανονικά.



«Αναγνωρίζουμε την ανάγκη του Ερντογάν να εξασφαλίσει τις ψήφους των εθνικιστών μέσω των απαράδεκτων αυτών δηλώσεων. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις κινήσεις μας», είπε, προσθέτοντας: «Απάντηση στους τουρκικούς ισχυρισμούς είναι ο επιτυχημένος τρίτος γύρος αδειοδοτήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ και οι πρόσφατες υπογραφές με τους ενεργειακούς κολοσσούς».



Οι δηλώσεις αυτές του Τσαβούσογλου πραγματοποιούνται λίγες ημέρες μετά τις απειλές του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για το ενδεχόμενο πρόκλησης έντασης στην ΑΟΖ τον Ιούλιο.

Ισραηλινο-τουρκικός αγωγός

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του στο Bloomberg ανώνυμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε πως η συμφωνία για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ θα μπορούσε να περάσει μέσα από την ΑΟΖ της Κύπρου και χωρίς τη συγκατάθεση των κυπριακών Αρχών εφόσον συμβαδίζει με το Δίκαιο της Θάλασσας.



«Η Κύπρος δεν μπορεί να εμποδίσει έναν αγωγό φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία και οι συνομιλίες που διεξάγονται για το αέριο με το Ισραήλ δεν εξαρτώνται από τις προσπάθειες επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας στην Κύπρο», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Αγκάθι η τιμή του αερίου

Μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε ότι οι συνομιλίες της Τουρκίας με το Ισραήλ είναι πιθανό να ολοκληρωθούν αυτό το καλοκαίρι, με το κύριο εμπόδιο να παραμένει η τιμή του φυσικού αερίου. Υπενθυμίζεται πως η κυπριακή Κυβέρνηση έχει κατ’ επανάληψιν δηλώσει πως μια τέτοια απόφαση για διέλευση ενός τουρκοϊσραηλινού αγωγού μέσω της ΑΟΖ θα χρειαστεί την έγκριση της Λευκωσίας.



«Οι παραγωγοί του Λεβιάθαν θέλουν να πουλήσουν αέριο στην Τουρκία πάνω από τις εγχώριες τιμές που ισχύουν στο Ισραήλ, οι οποίες μπορεί να είναι "υπερβολικά αισιόδοξες", δεδομένου ότι η Τουρκία έχει άλλους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας», δήλωσε ο Τούρκος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στις εταιρείες και όχι στην Κυβέρνηση, να διαπραγματευτούν τις τιμές.

«Το ζήτημα θα επιλυθεί»

Στο ίδιο δημοσίευμα, ο Ισραηλινός Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ECO Energy εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Κύπρος δεν θα επιχειρήσει να σταθεί εμπόδιο στον αγωγό Ισραήλ-Τουρκίας και θα επιδιώξει να επιλύσει το ζήτημα φιλικά, ενώ παράλληλα θα αναζητήσει πιθανώς διαβεβαιώσεις ότι σε κάποια στιγμή θα συνδέσει τα δικά της κοιτάσματα με τον αγωγό.



«Αισθάνομαι, τελικά, πως όταν όλα τα άλλα ζητήματα επιλυθούν με την τιμή να αποτελεί σίγουρα ένα βασικό σημείο, το θέμα της ΑΟΖ της Κύπρου θα συμφωνηθεί μεταξύ του Ισραήλ, της Κύπρου και της Τουρκίας», δήλωσε ο Μορ. Πάντως, στις αρχές του μήνα ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς δήλωσε πως ο αγωγός Ισραήλ-Τουρκίας, τον οποίο η κυβέρνησή του θέλει να προωθήσει παράλληλα με τον EastMed, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο.

East Med έναντι TANAP

Όσον αφορά τον East Med, σε άρθρο του στη «Χουριέτ» ο Δρ Micha’el Tanchum, που είναι συνεργάτης στο Κέντρο Ερευνών Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Bilkent της Άγκυρας, αναφέρει πως θα μειώσει την εξάρτηση της Ε.Ε. από τουρκικό αγωγό, ο οποίος αποτελεί τη βασική διαδρομή προσφοράς φυσικού αερίου εκτός Ρωσίας.



«Ενώ η Άγκυρα ήλπιζε ότι ο ΤΑΝΑΡ θα μετατρέψει την Τουρκία σε κόμβο μεταφοράς του φυσικού αερίου της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας στην Ευρώπη, οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της Ε.Ε. για διαφοροποίηση των διαδρόμων εφοδιασμού της μεταβάλλουν την Ανατολική Μεσόγειο σε μια σκακιέρα ενέργειας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Oι προοπτικές της περιοχής

Όσον αφορά τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην περιοχή, αναφέρει πως αν το κοίτασμα Zohr εκτείνεται πέρα από την ΑΟΖ της Αιγύπτου εντός της Κυπριακής (όπως και συμβαίνει στην πραγματικότητα), τότε η Κύπρος κάθεται πάνω σε ένα μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Οικόπεδο 11.



«Ο διασυνοριακός αγωγός East Med βασίζεται στην προοπτική ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα αποτελέσει έναν από τους σημαντικότερους προμηθευτές ενέργειας της Ε.Ε. Από γεωλογική άποψη, η προοπτική αυτή δεν είναι υπερβολική», τονίζει, προσθέτοντας πως με βάση τις γεωλογικές έρευνες που έγιναν, το τρίγωνο Αιγύπτου-Ισραήλ-Κύπρου θα μπορούσε να μετατραπεί σε έναν από τους 10 πρώτους παραγωγούς φυσικού αερίου στον κόσμο.

Οι έρευνες του Ramform Hyperion

Αξίζει να σημειωθεί πως οι σεισμογραφικές έρευνες που θα διεξαγάγει το υπερσύγχρονο σεισμογραφικό σκάφος Ramform Hyperion, για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα οικόπεδα 2, 3, 8 και 9 της Κυπριακής ΑΟΖ, αναμένεται να συνεχιστούν για περισσότερο από τέσσερεις μήνες και θα ολοκληρωθούν στις 17 Αυγούστου. Ήδη Κυπριακή Δημοκρατία έχει εκδώσει Navtex, με την οποία καθορίζει την περιοχή των σεισμογραφικών ερευνών και ζητείται να τηρείται απόσταση 10 χιλιομέτρων από τα διερχόμενα πλοία