Ενέργεια

Όλα οδηγούν σε αδιέξοδο

Αναγκαία η χάραξη προληπτικής πολιτικής για διαχείριση της κλιμακούμενης κρίσης στην ΑΟΖ

Η συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Τουρκίας και του Ακιντζί δεν αφήνουν περιθώρια για εξεύρεση λύσης, είναι η κοινή διαπίστωση Κυβέρνησης και κομμάτων μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου


Για την επόμενη μέρα στο Κυπριακό μετά το τουρκικό δημοψήφισμα αλλά και για τις προκλήσεις της Άγκυρα στην Κυπριακή ΑΟΖ αντάλλαξαν απόψεις χθες οι πολιτικοί αρχηγοί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την ώρα που το «Μπαρμπαρός» εκτελούσε έρευνες βόρεια της κατεχόμενης Κερύνειας. Κοινή, πάντως, διαπίστωση των πολιτικών κομμάτων μετά τη χθεσινή ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο ήταν πως η γενικότερη τουρκική στάση οδηγεί τις διαπραγματεύσεις σε αναπόφευκτο αδιέξοδο.



Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «Σίγμα», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσιάστηκε πλήρως απογοητευμένος από την πορεία των συνομιλιών και είναι πλέον έντονοι οι φόβοι ότι, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα στις επόμενες 3 συναντήσεις με τον Μουσταφά Ακιντζί, θα πιστοποιηθεί η αδυναμία να συνεχίσουν για να εξευρεθεί συμφωνία.



Κυβέρνηση και πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στην ανάγκη «επιστράτευσης» ακαδημαϊκών, κυρίως Τουρκολόγων και Διεθνολόγων, ούτως ώστε να μελετηθούν και να αναλυθούν οι στρατηγικοί στόχοι της Τουρκίας αλλά και να υπάρξει ο κατάλληλος σχεδιασμός για διαχείριση της κρίσης σε ενδεχόμενη κλιμάκωση των τουρκικών απειλών στην Κυπριακή ΑΟΖ το επόμενο διάστημα.



Όλα τα πιο πάνω ενδέχεται να συζητηθούν στο πλαίσιο μιας νέας συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου πριν από τις 17 Μαΐου. Επιπλέον, από τη Συνεδρίαση διεφάνη πως, όντως, υπάρχει έντονη ενόχληση από τη στάση του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ στο Κυπριακό, με τις πληροφορίες να θέλουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συμφωνεί με την επιστολή Κοτζιά, στην οποία καταγγέλθηκε η στάση του Νορβηγού διπλωμάτη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Αναμένονται αντιδράσεις...

Σε δηλώσεις του ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος παραδέχτηκε πως στην παρούσα φάση των συνομιλιών αντιμετωπίζονται κάποιες δυσκολίες, οι οποίες, όπως σημείωσε, έχουν προκληθεί από τις απαιτήσεις που έχει προβάλει η Τουρκία από τη Γενεύη και μετά. Η ε/κ πλευρά, ωστόσο, έχει, όπως είπε, όλη την καλή διάθεση, όλη την πολιτική βούληση και θα προσπαθήσει με όλα τα μέσα που διαθέτει να προχωρήσει ο διάλογος.



Ερωτηθείς αν έχουν γίνει οποιαδήποτε διαβήματα για τις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα και θα γίνονται πάρα πολλά πράγματα αναλόγως των εξελίξεων. Γι' αυτό συστήνουμε υπομονή, ενότητα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων και θα βλέπετε τις αντιδράσεις της κυπριακής Κυβέρνησης όσο περνά ο χρόνος και υπάρχει αύξηση της προκλητικότητας».

Νηφαλιότητα συστήνει ο Αβέρωφ

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, επέλεξε να μην προβεί σε δηλώσεις μετά τη Συνεδρία του Σώματος. Εντούτοις, σε ανάρτησή του στο Twitter μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας, τόνισε την ανάγκη για νηφαλιότητα και αντικειμενική ανάλυση. «Η πορεία του Κυπριακού δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Δεν παίζουμε μόνοι μας, δυστυχώς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ανησυχεί το ΑΚΕΛ

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ εξέφρασε την ανησυχία του κόμματός του για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Είναι προφανές πως οδηγούμαστε σε μια πορεία, η οποία φαίνεται αδιέξοδη, εκτός και εάν αλλάξουν ουσιαστικά κάποιες προσεγγίσεις», είπε, προσθέτοντας πως θα πρέπει να γίνει μια ενδελεχής ανάλυση των περιφερειακών και παγκόσμιων δεδομένων, καθώς και των εξελίξεων στην Τουρκία, γιατί, όπως είπε, αυτές θα επηρεάσουν την κατάσταση στην Κύπρο.



Ταυτόχρονα, συνέχισε, «θα πρέπει να μελετηθεί πολύ επισταμένα τι θα συμβεί εάν και εφόσον και αυτή η προσπάθεια καταλήξει σε αδιέξοδο». Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως δεν υπαινίσσεται ότι θα πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις στα ζητήματα αρχών χάριν της εξεύρεσης μιας οποιασδήποτε λύσης.



«Αντιθέτως, η στάση και η θέση του ΑΚΕΛ, την οποία έχει επαναλάβει και σήμερα στο Εθνικό Συμβούλιο, είναι ότι θα πρέπει να διαπραγματευτούμε πολύ σκληρά, με εμμονή στις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, αλλά με πολιτική βούληση να καταλήξουμε, εάν είναι δυνατόν, και υπάρξει ανταπόκριση και από την άλλη πλευρά, σε συμφωνία», πρόσθεσε. Όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις, είπε πως η δική μας αντίδραση θα πρέπει να είναι τέτοια, που να καθιστά ανέφικτη την υλοποίηση των όποιων απειλών της Τουρκίας.

«Επισφραγίζεται η αποτυχία της τακτικής»

Η αλλαγή τακτικής στο Κυπριακό επιβεβαιώνεται με βάση τις εξελίξεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά και τις εξελίξεις ευρύτερα, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σημειώνοντας πως αν αυτό δεν προκύψει από την παρούσα Κυβέρνηση, θα πρέπει να προκύψει με αλλαγή της Κυβέρνησης στις επερχόμενες εκλογές.



Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως με βάση την ενημέρωση που είχαν από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις εξελίξεις όπως διαμορφώνονται με τη στάση της τουρκικής πλευράς και, κυρίως, της Τουρκίας, επισφραγίζεται η αποτυχία της τακτικής που έχουμε ακολουθήσει στον διάλογο για το Κυπριακό.



«Όλοι όσοι επένδυσαν στην καλή διάθεση του κ. Ακιντζί και στο κλίμα το οποίο θα δημιουργούσε για τη λύση του Κυπριακού, νομίζω ότι σήμερα αρχίζουν να διαψεύδονται», είπε ο κ. Σιζόπουλος, συμπληρώνοντας πως διαψεύστηκαν και όλοι όσοι επένδυσαν ότι μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία θα προέκυπτε κάποια αλλαγή στη στάση και συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν.



Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως ακόμα και το γεγονός ότι κάποιοι είχαν αποδεχθεί την πενταμερή της Γενεύης με τη φρούδα ελπίδα ότι η Τουρκία θα κατέθετε προτάσεις και εκεί θα διαφαινόταν η καλή της θέληση διαψεύστηκαν, καθώς η πενταμερής έμεινε, ενώ η Τουρκία δεν κατέθεσε προτάσεις.



«Οφείλουμε να αλλάξουμε την τακτική αυτή, αλλάζοντας διακυβέρνηση στις επόμενες προεδρικές εκλογές», είπε. Τέλος, σημείωσε πως οι δυσχέρειες για την παραπέρα ομαλή πορεία του διαλόγου είναι πάρα πολύ μεγάλες και, ως εκ τούτου, όλα είναι πιθανά.

Λιλλήκας: «Οι συνομιλίες έχουν σταλώσει»

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας σημείωσε πως το κόμμα του κατέθεσε πρόταση προκειμένου να πραγματοποιηθεί ειδική συνεδρία του Σώματος για μια σε βάθος μελέτη της τουρκικής πολιτικής αλλά και των εξελίξεων στην περιοχή μας, κάτι με το οποίο, όπως είπε, συμφώνησε και ο Πρόεδρος. «Οι εκτιμήσεις είναι ότι οι συνομιλίες ουσιαστικά έχουν σταλώσει, οδηγούμαστε σε ένα αδιέξοδο και δεν διαφαίνεται προοπτική επίτευξης συμφωνίας», είπε.



Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών ανέφερε πως «το Κυπριακό δεν μπορούμε να το βλέπουμε περιοριστικά μόνο με βάση την πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο. Θα πρέπει να εντάξουμε το Κυπριακό στο μεγάλο γεωστρατηγικό, γεωπολιτικό παιχνίδι που διαδραματίζεται στην περιοχή μας».



Μεταξύ άλλων, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης εναλλακτικών μελετών για το πώς θα αντιδράσει ενδεχομένως η Τουρκία στην περίπτωση που υλοποιήσουμε το ενεργειακό μας πρόγραμμα, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο. Με αυτόν τον τρόπο, είπε, θα έχουμε έγκαιρα διαμορφωμένες προληπτικές πολιτικές αλλά και αντίδραση στην περίπτωση που η πρόληψη δεν καταστεί εφικτή.

«Απογοητευμένος με Ακιντζί ο ΠτΔ»

«Είναι χαρακτηριστική η απογοήτευση του Προέδρου από τη στάση του κυρίου Ακιντζί, τις συνεχείς υπαναχωρήσεις του και το γεγονός ότι κάθε φορά προβάλλει και νέες απαιτήσεις», τόνισε η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Δρ Ελένη Θεοχάρους, εξερχόμενη από το Προεδρικό Μέγαρο, προσθέτοντας:



«Εμείς έχουμε ζητήσει να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μια νέα σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου, για να δούμε τις καταστάσεις σε συνάρτηση και με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Τουρκία και με την κρίση που εξυφαίνεται στην περιοχή μας με τις κινήσεις του τουρκικού στόλου». Ερωτηθείσα για το αν υπάρχει πρόθεση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αντιδράσει στην τουρκική προκλητικότητα, η κυρία Θεοχάρους απάντησε «προφανώς».

Ενίσχυση Κοτζιά ζητούν οι Οικολόγοι

Η ανάγκη για αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό δεν στηρίζεται σε ιδεολόγημα αλλά στη διαπίστωση ότι έχει αλλάξει το υπόβαθρο στο οποίο στηριζόταν η πολιτική της Κυβέρνησης, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, σημειώνοντας πως το Κυπριακό θα πρέπει να τεθεί κάτω από τον γεωπολιτικό φακό της έρευνας.



Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Εθνικού, ο κ. Περδίκης είπε πως είναι ολοφάνερο ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά, με το Κίνημα να θέτει θέμα με τη συνέχιση των ενεργειών του Έσπεν Μπαρθ Έιντε και τις εξουσίες που θέλει να πάρει στις διαπραγματεύσεις. Όπως είπε ο κ. Περδίκης, ζήτησε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ενισχύσει τη θέση τού Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, όπως αυτή κατατέθηκε μέσα από την επιστολή προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και όπως αυτή βγήκε στη δημοσιότητα χθες.



Παράλληλα, ο κ. Περδίκης ζήτησε, όπως είπε, τη συνέχιση της συζήτησης στο Εθνικό Συμβούλιο στη βάση μελετών του Συμβουλίου Γεωπολιτικής Στρατηγικής αλλά και μελετών ξένων εμπειρογνωμόνων σε σχέση με τις εξελίξεις στην Τουρκία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.