Ενέργεια

Ανήσυχη ηρεμία στο Κυπριακό

Λαθεύουν όσοι πιστεύουν πως μπορούν να ασκούν πιέσεις ανενόχλητοι, διαμηνύει ο Κοτζιάς

Η Κυβέρνηση διαψεύδει τουρκικό δημοσίευμα, που θέλει τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε να ασκεί πιέσεις για αναβολή των προγραμματισμένων γεωτρήσεων χάριν των διαπραγματεύσεων


Οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν βρίσκονται σε αδιέξοδο, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» διεξάγει βόλτες στην κατεχόμενη ΑΟΖ και κατευθύνεται στο λιμάνι της Αμμοχώστου.



Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι όντως υπάρχουν δυσκολίες λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, αλλά και των όρων και προϋποθέσεων που θέτει η τ/κ πλευρά, τονίζοντας ωστόσο πως η ε/κ πλευρά έχει τη βούληση και τη διάθεση να καταβάλει προσπάθειες για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες αυτές στις συναντήσεις με τον Μουσταφά Ακιντζί.



Την ανησυχία και τον προβληματισμό του για την πορεία των διαπραγματεύσεων εξέφρασε και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, με το ΑΚΕΛ να επαναλαμβάνει το αίτημά του για πακετοποίηση των σημαντικών εκκρεμούντων ζητημάτων. Εν τω μεταξύ, μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες ανήρτησε στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αφήνοντας υπονοούμενα για «παράγοντες» που επιδιώκουν να ασκήσουν πιέσεις στο Κυπριακό.



Συγκεκριμένα, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως κάνουν λάθος, αν νομίζουν ότι μπορούν να ασκούν πιέσεις ανενόχλητοι, ενώ παράλληλα αφήνει αιχμές για όσους αναπαράγουν στην Κύπρο θέσεις τους και δεν αντιστέκονται, στρεφόμενοι με κατηγορίες εναντίον αυτών που αντιστέκονται. Το tweet του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών έχει ως εξής: «Λαθεύουν όσοι παράγοντες νομίζουν ότι δικαιούνται να πιέζουν χωρίς να πιέζονται ή ότι ψέματά τους πρέπει να γίνονται αποδεκτά άνευ αντιρρήσεων».

Ο ρόλος του ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη, πάντως, δηλώνουν πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες για το Κυπριακό είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, καθοδηγούνται από τους δύο ηγέτες, και διευκολύνονται από τα Ηνωμένα Έθνη μέσω του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα Έσπεν Μπαρθ Έιντε.



Ο κ. Έιντε, συνεχίζουν, έχει την πλήρη εμπιστοσύνη του Γενικού Γραμματέα για την εκτέλεση της εντολής του σε αυτή την κρίσιμη στιγμή των ειρηνευτικών συνομιλιών. Μιλώντας κατά την τακτική ενημέρωση των εκπροσώπων των διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Στεφάν Ντουζαρίκ επιβεβαίωσε τη λήψη της επιστολής του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά από τον Γενικό Γραμματέα.



Καταλήγοντας, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας και ο Ειδικός Σύμβουλός του βρίσκονται σε συχνή επαφή με όλους τους σχετικούς διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς μια ενωμένη Κύπρος θα είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Μιλιέτ»... καρφώνει Έιντε

Σύμφωνα, ωστόσο, με δημοσίευμα της τουρκικής «Μιλιέτ», ο Νορβηγός διπλωμάτης εκτελεί χρέη διαμεσολαβητή, ούτως ώστε να υπάρξει αναβολή των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει πως ο κατοχικός ηγέτη επανέλαβε στο τραπέζι των συνομιλιών τον κίνδυνο για επεισόδιο που θα προκύψει λόγω των κινήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας στον τομέα του φυσικού αερίου.



Σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε διαμεσολάβηση Έιντε, ο οποίος, σύμφωνα με τη «Μιλιέτ», εξασφάλισε διαβεβαιώσεις ότι η ε/κ πλευρά δεν θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις πριν από τις 31 Ιουλίου και την ίδια ώρα η τουρκική πλευρά θα αποτρέψει την κάθοδο του «Μπαρμπαρός» στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας και όπου έχει δοθεί άδεια για έρευνες στον τομέα του φυσικού αερίου.



Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο ΣΙΓΜΑ και τον πολιτικό συντάκτη Χρίστο Χαραλάμπους ότι το δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Διαψεύδουν την όποια διαμεσολάβηση Έιντε και ξεκαθαρίζουν ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί συνεχίζονται κανονικά, όπως έχουν προγραμματιστεί και έχουν γνωστοποιηθεί. «Δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας στο συγκεκριμένο δημοσίευμα», επέμειναν οι ίδιες πηγές.

Ακιντζί υπέρ ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ

Από την πλευρά του, ο εγκάθετος της Τουρκίας Μουσταφά Ακιντζί κατηγόρησε εκ νέου τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ότι όσο πλησιάζουν οι Προεδρικές εκλογές, αυτός απομακρύνεται από τη λύση. Σε γραπτή του δήλωση, ο κατοχικός ηγέτης σχολιάζει την αναφορά του νόμου για τις σχολικές γιορτές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ δηλώνει ότι θα παραστεί στις συναντήσεις των ηγετών που έχουν καθοριστεί για τις 2, 11 και 17 Μαΐου.



Σε γραπτή του δήλωση τριών σημείων, ο κ. Ακιντζί αναφέρεται αρχικά στην αναφορά της νομοθεσίας, που ψήφισε η Βουλή με τις ψήφους ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, λέγοντας ότι με αυτόν τον τρόπο ο Ε/κ ηγέτης δεν έδειξε σεβασμό στις προσπάθειες των δύο αυτών κομμάτων να περάσουν τη νομοθεσία, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και να τεθεί εκτός ισχύος η (προηγούμενη) απόφαση που ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε χαρακτηρίσει λάθος.



«Έδειξε για ακόμη μια φορά ότι δεν δίδει σημασία στις ευαισθησίες του τ/κ 'λαού'. Η στάση αυτή του κ. Αναστασιάδη δεν αρμόζει στο πνεύμα των διαπραγματεύσεων και είναι πολύ μακράν από το να πείσει ακόμη και τη δική του κοινή γνώμη», δηλώνει.

Βλέπει προεκλογικές σκοπιμότητες

Στο δεύτερο σημείο της δήλωσής του ο Μουσταφά Ακιντζί παρατηρεί «με λύπη» ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είτε σε αυτό το θέμα, είτε στη διαδικασία των συνομιλιών, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, παρουσιάζει μια μη εποικοδομητική συμπεριφορά. Φαίνεται, συνεχίζει, ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές στη «νότια» Κύπρο, «ο κ. Αναστασιάδης απομακρύνεται από τη λύση. Αυτήν την πραγματικότητα που βλέπουμε εμείς, είμαστε βέβαιοι ότι τη βλέπει και η διεθνής κοινότητα, ακόμη κι αν δεν το λένε ανοικτά».

Συνάντηση διαπραγματευτών

Νέα συνάντηση θα έχουν σήμερα οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, στο πλαίσιο των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η συνάντηση της Τρίτης ήταν «καλή και παραγωγική». Οι συναντήσεις Μαυρογιάννη-Ναμί πραγματοποιούνται ενόψει της συνάντησης των δύο ηγετών, που είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Τρίτη.



Στη σημερινή συνάντηση αναμένεται να παρευρεθεί και ο κ. Έιντε, ο οποίος θα έχει επίσης συνάντηση με τους πρέσβεις των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, που είναι διαπιστευμένοι στην Κύπρο, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ οι ίδιες πηγές.