Ενέργεια

Παιχνίδια σκοπιμοτήτων για το Ενωτικό

Αψυχολόγητη χαρακτηρίζει το ΑΚΕΛ την κίνηση του Προέδρου να αναφέρει τον Νόμο

Εν μέσω έντονων επικρίσεων από την αντιπολίτευση, που βλέπει προεκλογικά παιγνίδια, καταχωρίσθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο η αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη για το νομοσχέδιο


Στο Ανώτατο Δικαστήριο καταχωρίσθηκε χθες η αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σχετικά με την πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ, η οποία προνοούσε τη μεταφορά εξουσιών για τις σχολικές επετείους από τη Βουλή στο Υπουργείο Παιδείας. Μέσω της αναφοράς του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί το Ανώτατο να αποφανθεί κατά πόσο ο συγκεκριμένος νόμος είναι αντίθετος και ασύμφωνος με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.



Η απόφαση για μεταφορά του Νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο πάρθηκε έπειτα από γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα τη Δευτέρα, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε πως ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναφέρει τον Νόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο είναι διότι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα λέει ότι ίσως να υπάρχουν θέματα αντισυνταγματικά, ως προς την εμπλοκή της μιας εξουσίας στην άλλη.



Εντούτοις, παρά τους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης, τα κόμματα της αντιπολίτευσης άφησαν να νοηθεί πως πίσω από την κίνηση αυτή του Προέδρου κρύβονται προεκλογικές σκοπιμότητες. Η διαχείριση και κατάληξη του όλου ζητήματος πάντως εγείρει πολλά ερωτηματικά, αφού ενώ εξ αρχής τέθηκε εκ μέρους της ΕΔΕΚ θέμα αντισυνταγματικότητας του Νόμου, η Βουλή ενήργησε και έλαβε αποφάσεις με πολιτικά κριτήρια και δεν περιορίστηκε στα νομοθετικά της καθήκοντα.



Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Απριλίου, στην ολομέλεια της Βουλής, ο νόμος ψηφίστηκε με 30 ψήφους υπέρ και 20 ψήφους κατά, σε σύνολο 50 παρόντων βουλευτών. Την πρόταση νόμου υπερψήφισαν οι παρόντες βουλευτές των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, πλην των βουλευτών του Κόμματος Ανδρέα Κυπριανού και Ελένης Σταύρου.

Τα «μπαλώνει» ο ΔΗΣΥ

Σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τη στάση του Προεδρικού, ο ΔΗΣΥ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν αποφάνθηκε αρχικά για τυχόν συνταγματικότητα, αλλά ανέφερε ότι υπάρχουν «κάποια ζητήματα» σχετικά με αυτή τη νομοθεσία.



«Ως προς τα σημεία συνταγματικότητας που είχε εντοπίσει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ο ΔΗΣΥ είχε δική του νομική συμβουλή ότι δεν υπήρχε ζήτημα συνταγματικότητας», συνεχίζει η ανακοίνωση.



«Επομένως, θα πρέπει να αναμένουμε να αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο είναι και το μόνο αρμόδιο να κρίνει το ζήτημα από συνταγματικής άποψης», και καταλήγει η ανακοίνωση χαιρετίζοντας εκ νέου τη στάση του ΑΚΕΛ αφού, όπως αναφέρει, η ψήφιση του νόμου εξυπηρετούσε και το κλίμα των διαπραγματεύσεων.

ΑΚΕΛ: Εύλογα ερωτηματικά

Σε ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ χαρακτηρίζει αιφνίδια και αψυχολόγητη την ενέργεια του Προέδρου, η οποία, όπως αναφέρει, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά. «Εάν ο Πρόεδρος είχε αμφιβολίες για τη συνταγματικότητα της πρότασης του ΔΗΣΥ, γιατί όλο αυτό το διάστημα, με φόντο τις έντονες συζητήσεις που γίνονταν, δεν συνεννοήθηκε με το Κόμμα του;» διερωτάται το ΑΚΕΛ, σημειώνοντας παράλληλα ότι ο Πρόεδρος δεν ήταν υποχρεωμένος να αναφέρει τον Νόμο.



«Σύμφωνα με αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση του Προέδρου να αναφέρει Νόμους της Βουλής, ακόμη κι όταν ο Γενικός Εισαγγελέας γνωματεύει ότι είναι αντισυνταγματικοί. Συνεπώς, ήταν εξόχως πολιτική η απόφαση του Προέδρου, με προφανείς στόχους. Τις πιθανές παρενέργειες καλείται πλέον να τις αντιμετωπίσει ο ίδιος», προσθέτει η ανακοίνωση.

ΕΔΕΚ: Εκτεθειμένοι ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ

Από την πλευρά της η ΕΔΕΚ αναφέρει πως η ενέργεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, για αναφορά του νόμου του ΔΗΣΥ για τις σχολικές επετείους στο Ανώτατο, «ανεξάρτητα από το ότι ενδεχομένως να εντάσσεται στο πλαίσιο της προεκλογικής του δραστηριότητας, ουσιαστικά αδειάζει, κατά το επιεικέστερον, τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ για το συγκεκριμένο θέμα».



Η εξέλιξη των γεγονότων, συνεχίζει η ανακοίνωση, δικαιώνει την ΕΔΕΚ η οποία, με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ζήτησε να έχουμε γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα. «Να θυμίσουμε πως η ΕΔΕΚ ήταν το κόμμα το οποίο κατά τρόπον τεκμηριωμένο εντός της Βουλής επιχειρηματολόγησε για την αντισυνταγματικότητα της συγκεκριμένης πρότασης», καταλήγει.

Δικαιωμένος νιώθει ο Περδίκης

Σε άρθρο του επί του θέματος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης αναφέρει ότι το αντισυνταγματικό «κώλυμα», που διαπίστωσε ο Γενικός Εισαγγελέας στον Νόμο για το Ενωτικό, σημαίνει ότι η νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή με την πλειοψηφία ΔΗΣΥ / ΑΚΕΛ επί του παρόντος παγώνει και ισχύει ό,τι ψήφισε η «άλλη πλειοψηφία» στις 10 Φεβρουαρίου 2017.



Επιπλέον, ο κ. Περδίκης επαναλαμβάνει στο άρθρο μέρος της ομιλίας του από τη συνεδρίαση της Βουλής στις 7 Απριλίου 2017, στην οποία έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι η οπισθοχώρηση της ε/κ πλευράς στην απαίτηση του Ακιντζί, για τροποποίηση του νόμου για το Ενωτικό, δεν θα βοηθήσει στη λύση του Κυπριακού.

Αλληλεγγύη: Υπηρετούν αλλότριους σκοπούς

Με τη σειρά του, το Κίνημα Αλληλεγγύη σημείωσε πως η άσκηση του δικαιώματος αναφοράς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ανώτατο Δικαστήριο, για το ενωτικό δημοψήφισμα, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά την αδυναμία της Κυβέρνησης να διαχειριστεί στοιχειώδη ζητήματα.



«Αυτή η αναφορά αποκαλύπτει, επίσης, την πλήρη ασυνεννοησία της Κυβέρνησης με τα κόμματα που έμμεσα ή άμεσα τη στηρίζουν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνησή του έχουν χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, ενώ την ίδια ώρα αποδεικνύονται αδίστακτοι, προκειμένου να υπηρετήσουν αλλότριους σκοπούς», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Κασουλίδης: Λάθος η απόφαση για το θέμα της Ένωσης

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», ο Υπουργός Εξωτερικών ο Ιωάννης Κασουλίδης αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας πως το κλίμα έχει δηλητηριαστεί. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η απόφαση για το θέμα της Ένωσης ήταν λάθος και διερωτήθηκε, «εάν ένας λογικός άνθρωπος μπορεί να πιστέψει ότι οι Ε/κ θέλουν ένωση», λέγοντας:



«Μετά την ΕΕ τι να την κάνουμε την ένωση; Είναι λογικό να γίνεται τόσος θόρυβος; Σε αυτό το θέμα οι βουλευτές αποδέχτηκαν ότι έκαναν λάθος. Η άποψή μας είναι αυτή. Εμείς είμαστε έτοιμοι να μοιραστούμε το κράτος με τους Τ/κ σε μια ομοσπονδία δικοινοτική, διζωνική, βασισμένη στην πολιτική ισότητα, με αποτελεσματική συμμετοχή των δύο κοινοτήτων στους μηχανισμούς απόφασης».