Ενέργεια

«Θα κριθούμε όλοι στο τραπέζι»

Ο Πρόεδρος θα μπορούσε να δει το θέμα πολιτικά και να αποφύγει την αναφορά, δηλώνει ο Αβέρωφ

Αποσυνδέει το ζήτημα του Ενωτικού Δημοψηφίσματος από τις διαπραγματεύσεις η Κυβέρνηση, τονίζοντας την ανάγκη για σαφή διάκριση των εξουσιών


Για προσπάθεια «κάποιων» στην ε/κ αλλά και την τ/κ πλευρά να εκμεταλλευτούν την «υποχρέωση» του Προέδρου της Δημοκρατίας να αναφέρει τον Νόμο για το Ενωτικό Δημοψήφισμα στο Ανώτατο Δικαστήριο με σκοπό την αμφισβήτηση των προθέσεών του για την επίλυση του Κυπριακού, έκανε λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας, ωστόσο, πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν επιθυμεί να εμπλακεί στο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών.



Συγκεκριμένα, κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις των κομμάτων για το Κυπριακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, μιλώντας, στους δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί, τόνισε την ανάγκη για επίδειξη σοβαρότητας απ' όλους, σημειώνοντας: «Όλοι γνωρίζουν τι ακολούθησε της συνάντησης στη Γενεύη, τι βιώνουμε καθημερινά με τις δηλώσεις και τις ενέργειες της τουρκικής Κυβέρνησης και κανείς δεν μπορεί με αφορμή ενέργειες και κινήσεις του Προέδρου, ως ήταν υποχρέωσή του, να αμφισβητεί τις προθέσεις του».



Αν όλοι, πρόσθεσε, «πραγματικά επιθυμούμε την επίλυση του Κυπριακού, ας επικεντρωθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα ακολουθήσουν κρίσιμες συναντήσεις και εκεί θα κριθούμε όλοι. Εκεί, εξάλλου, όλο αυτό το διάστημα κρίνεται ο καθένα μας».

«Υποχρέωση η παραπομπή»

Ερωτηθείς αν ήταν μονόδρομος η απόφαση του Πρόεδρου, ο Εκπρόσωπος είπε «αλίμονο σε ένα κράτος δικαίου, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει σαφή γνωμάτευση από τον νομικό του σύμβουλο, τον Γενικό Εισαγγελέα, περί αντισυνταγματικότητας θεσπισθέντος νόμου και την αγνοεί.



Σε μια τέτοια περίπτωση, το δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας καθίσταται υποχρέωση, έτσι ώστε να μην αφήνει να αιωρούνται σκιές και αμφιβολίες ως προς τη συνταγματικότητα της νομοθεσίας». Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε ότι «ακούμε το τελευταίο διάστημα για την ανάγκη να σεβόμαστε τις αποφάσεις των θεσμών, των ανεξάρτητων αξιωματούχων του κράτους κ.ο.κ.



Εδώ έχουμε τον νομικό σύμβουλο του κράτους, τον Γενικό Εισαγγελέα, να έχει μια ξεκάθαρη, σαφέστατη γνωμάτευση. Μάλιστα, για θέμα που δεν είναι πολιτικό, δεν άπτεται των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, αλλά της ανάγκης για σαφή διάκριση των εξουσιών. Άρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είχε καμιάν άλλη επιλογή».

Κανονικά οι γεωτρήσεις

Μεταξύ άλλων, ο κ. Χριστοδουλίδης διέψευσε εκ νέου τα όσα ισχυρίζεται δημοσίευμα της «Μιλιέτ» περί διαμεσολάβησης Έιντε για αναβολή των γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Και εξάλλου, όπως είπε, αυτό αποδεικνύεται και από τις εξελίξεις σε σχέση με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Απ' εκεί και πέρα, πρόσθεσε, «οι συζητήσεις συνεχίζονται, οι συναντήσεις των διαπραγματευτών συνεχίζονται, ετοιμάζεται η ημερήσια διάταξη της συνάντησης των ηγετών στις 2 Μαΐου. Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να λησμονούμε - και δεν λησμονούμε - ότι το κλίμα στις διαπραγματεύσεις δεν είναι το καλύτερο δυνατόν και αυτό οφείλεται στη συμπεριφορά της Τουρκίας», κατέληξε.



Υπενθυμίζεται ότι χθες οι δύο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, πραγματοποίησαν νέα συνάντηση, με σκοπό την προετοιμασία της ατζέντας για τη συνάντηση της Τρίτης μεταξύ των δυο ηγετών.

Δεν νιώθει εκτεθειμένος ο Αβέρωφ

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δηλώνει ότι δεν νιώθει εκτεθειμένος από την ενέργεια του Προέδρου Αναστασιάδη να αναφέρει τον νόμο για το Ενωτικό Δημοψήφισμα στο Ανώτατο Δικαστήριο, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι θα μπορούσε να δει το θέμα πολιτικά και να αποφύγει την αναφορά ή την αναπομπή του συγκεκριμένου νόμου.



Επιπλέον, ο κ. Αβέρωφ, μιλώντας μετά από επίσκεψη στο οδόφραγμα της Δερύνειας, δήλωσε ότι δεν είναι αρκετό να ανοίγουν οδοφράγματα μετά από 43 χρόνια, αλλά αυτό που είναι επιθυμητό είναι να επανενωθεί η μοιρασμένη μας πατρίδα και να στηρίξουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στις προσπάθειές του να υπάρξουν περαιτέρω συγκλίσεις στο τραπέζι των συνομιλιών.

Χάσικος: Αχρείαστος ο νόμος του Ενωτικού

Τοποθέτηση για το Ενωτικό Δημοψήφισμα έκανε και ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, σημειώνοντας πως η Νομοθεσία που είχε εγκρίνει η Βουλή ήταν αχρείαστη και αψυχολόγητη και μόνο ζημιά θα μπορούσε να προκαλέσει. Ο κ. Χάσικος χαρακτήρισε «προφάσεις εν αμαρτίαις» τα όσα επικαλέστηκε ο κ. Ακιντζί για να διακόψει τις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας πως η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει υπαναχωρήσει σε συγκλίσεις που είχαν ήδη επιτευχθεί.



Όπως μετέδωσε το ΓΤΠ, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι απομένουν ακόμα τρεις κρίσιμες συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη, στις οποίες η δική μας πλευρά προσέρχεται με την αναγκαία πολιτική βούληση για την τελική διευθέτηση και, με υπομονή και επιμονή, θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για κατάληξη των διαπραγματεύσεων.