Ενέργεια

Καλλιεργούν κλίμα νέας Γενεύης

Η αναστολή των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ πίσω από την τουρκική αναδίπλωση και τις μεθοδεύσεις Έιντε

Άγνοια δηλώνει η Κυβέρνηση για τα δημοσιεύματα του ε/κ Τύπου που κάνουν λόγο για νέα Διεθνή Διάσκεψη τον Ιούνιο. Η αυριανή κρίσιμη συνάντηση Αναστασιάδη Ακιντζί θα κρίνει το μέλλον των συνομιλιών


Την τρίτη τους συνάντηση μετά από τη δίμηνη διακοπή των συνομιλιών αναμένεται να πραγματοποιήσουν, αύριο, οι ηγέτες των δύο πλευρών, Αναστασιάδης και Ακιντζί, την ώρα που οι φήμες στον ε/κ Τύπο για σύγκλιση νέας διεθνούς Διάσκεψης στη Γενεύη τον Ιούνιο οργιάζουν. Οι εν λόγω αναφορές στον ε/κ Τύπο προκάλεσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την Κυβέρνηση να δηλώνει άγνοια περί νέας Γενεύης.



Συγκεκριμένα σε γραπτή του δήλωση, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πληροφορήθηκε τα περί νέας Γενεύης από δημοσιεύματα στις εφημερίδες. Επεσήμανε, μάλιστα, πως μια ανάλογη εξέλιξη (νέα Γενεύη) θα εξαρτηθεί απολύτως από την πορεία των συνομιλιών, ενώ ξεκαθάρισε, παράλληλα, ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υλοποιηθούν κανονικά με βάση το συμφωνημένο πρόγραμμα.

Στόχοι της τουρκικής πλευράς

Πάντως, αν και οι διαφορές στο τραπέζι των συνομιλιών είναι μεγάλες με το χάσμα σε σειρά ζητημάτων να δείχνει αγεφύρωτο, εντούτοις, τις τελευταίες εβδομάδες διαφαίνεται μια τακτική αναδίπλωση της τουρκικής πλευράς που κινείται σε δυο άξονες.



Αρχικά, προκειμένου αφενός να μην επωμιστεί εξ ολοκλήρου το κόστος για το αδιέξοδο των συνομιλιών, αλλά και κατά δεύτερο λόγο, για να ανατρέψει το γεωτρητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η τ/κ πλευρά παρουσιάζεται το τελευταίο διάστημα πιο διαλλακτική σε ορισμένα ζητήματα. Πληροφορίες θέλουν συγκριμένα τις δυο πλευρές να πετυχαίνουν συγκλίσεις στο θέμα της εκπροσώπησης στους ομοσπονδιακούς θεσμούς.

Οι αποκαλύψεις Μαυρογιάννη

Αυτό διαπιστώθηκε κατά τις τελευταίες συναντήσεις των διαπραγματευτών των δυο πλευρών, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαυρογιάννης αποκάλυψε ότι τις προηγούμενες μέρες ο Τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, κατέθεσε σε ορισμένα θέματα πιο ρεαλιστικές τοποθετήσεις.



Όσον αφορά στην απαίτηση της τουρκικής πλευράς για το θέμα των τεσσάρων ελευθερίων, το οποίο κόντεψε να τινάξει τις διαπραγματεύσεις στον αέρα, ο Ε/κ διαπραγματευτής ανέφερε πως αυτό μπορεί να διευθετηθεί μέσω των συγκλίσεων Χριστόφια Ταλάτ.

Παρασκηνιακή δράση Έιντε

Από την πλευρά τους, τα Ηνωμένα Έθνη εργάζονται στο παρασκήνιο, ούτως ώστε οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν άμεσα τις επόμενες εβδομάδες, αφού εκτιμούν πως η έναρξη ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ τον Ιούνιο θα οδηγήσει την όλη διαδικασία σε οριστικό ναυάγιο.



Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, δήλωσε την περασμένη Πέμπτη, μετά το πέρας της συνάντησης των διαπραγματευτών, πως οι συνομιλίες πάνε καλύτερα από την εικόνα που δημιουργήθηκε έξω, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «οι πλευρές θα ήθελαν να επιστρέψουν στη Γενεύη».



Υπενθυμίζεται, πάντως, πως τις προηγούμενες μέρες τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο Έιντε διέψευσαν τις πληροφορίες του τουρκικού Τύπου ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για μορατόριουμ στις γεωτρήσεις.

Φόρμουλα εγγυήσεων

Επιπλέον, αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας, είπε πως αυτό μπορεί να διευθετηθεί μόνον όταν επιστρέψουν τα μέρη στη μορφή της διάσκεψης της Γενεύης. Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο Έιντε άφησε να εννοηθεί πως τα Ηνωμένα Έθνη και οι δυο πλευρές έχουν ενώπιόν τους συγκεκριμένη φόρμουλα για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, την οποία η Τουρκία δείχνει έτοιμη να αποδεχτεί. Κάτι τέτοιο διέψευδε, ωστόσο, κατηγορηματικά η ε/κ πλευρά.

Οι «σπόντες» Οζγκιουργκιούν-Γεωργίου

Ανοιχτές τις πιθανότητες σύγκλισης Διάσκεψης τον Ιούνιο άφησε και ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου. Σε συνέντευξή του την Κυριακή στην εφημερίδα «Αλήθεια», ο κ. Γεωργίου δήλωσε πως παρά την τουρκική αδιαλλαξία, υπάρχουν ελπιδοφόρα μηνύματα από το τραπέζι του διαλόγου που μπορούν να επιφέρουν θετικές εξελίξεις. Για νέα διάσκεψη στη Γενεύη έκανε λόγο την περασμένη Πέμπτη και ο «πρωθυπουργός» των κατεχομένων Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Έιντε.

Αναμένονται πιέσεις

Το κατά πόσον, όντως, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για νέα Διάσκεψη τον Ιούνιο, αναμένεται να ξεκαθαρίσει εν μέρει στην αυριανή κρίσιμη συνάντηση των δυο ηγετών. Η Κυπριακή Κυβέρνηση θα κληθεί εκ νέου να αντιμετωπίσει νέο κύμα πιέσεων τόσο από την τ/κ πλευρά όσο και από τον ΟΗΕ με τους φόβους νέων υπαναχωρήσεων να είναι ορατοί.



Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, αύριο αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής των δύο κοινοτήτων στην κυβέρνηση, θέματα που αφορούν την ΕΕ και τη διακυβέρνηση του τόπου καθώς και την εκπροσώπηση Ε/κ και Τ/κ σε θεσμούς και όργανα του ομόσπονδου κράτους. «Την Τρίτη, ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια καλύτερη ιδέα για το πού οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις», ανέφεραν στο ΚΥΠΕ πηγές που βρίσκονται κοντά στις συνομιλίες.

Ενημερώθηκαν οι ξένοι πρέσβεις

Σημειώνεται ότι ο κ. Έιντε ενημέρωσε την περασμένη Πέμπτη τους πρέσβεις των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την πορεία των συνομιλιών, σε συνάντηση κατά την οποία εκφράστηκαν κάποιες ανησυχίες επί του θέματος.



Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι πρέσβεις εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις προσπάθειες των ΗΕ στη διαπραγματευτική διαδικασία, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν εάν και εφόσον τους ζητηθεί. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν επίσης στις 11 και 17 Μαΐου.

Στην Κύπρο ο Τζόναθαν Κόεν

Στην Κύπρο θα βρίσκεται σήμερα και αύριο και ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόναθαν Κόεν. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ το Σάββατο, κατά την επίσκεψή του ο κ. Κόεν θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τουρκοκύπριους ηγέτες και εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών.



Η επίσκεψη αυτή αποτελεί μέρος ενός τακτικού γύρου διαβουλεύσεων για διμερή και περιφερειακά ζητήματα, που περιλαμβάνει επίσης σταθμούς στο Λονδίνο, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.