Ενέργεια

Ανοιχτό παράθυρο για Γενεύη

Στην τελευταία συνάντηση, την Τετάρτη, θα διαφανεί αν οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στην Ελβετία

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας Διάσκεψης ο Πρόεδρος, ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει η Τουρκία να είναι αποφασισμένη να συζητήσει ουσιαστικά τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων


Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας νέας διάσκεψης στη Γενεύη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά το πέρας της χθεσινής προτελευταίας συνάντησης που είχε με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.



«Εμείς θέλουμε να εξευρεθεί τρόπος επίλυσης του Κυπριακού και όχι τρόπος τερματισμού του διαλόγου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το τέλος της τρίωρης συνάντησης, θέτοντας, ωστόσο, ξεκάθαρες προϋποθέσεις, για να γίνει κάτι τέτοιο.



Επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «το κλίμα μπορεί να ήταν καλύτερο σε σχέση με προηγούμενες συναντήσεις, ωστόσο, το καλό κλίμα δεν είναι αρκετό, για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος».

Σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε συζήτηση σε σωρεία θεμάτων, μεταξύ αυτών «το Περιουσιακό αλλά και ζητήματα που άπτονται της πρώτης ημέρας της λύσης, αν αυτή εξευρεθεί, ιδιαίτερα σε επίπεδο διακυβέρνησης». Επιπλέον, οι δυο ηγέτες «ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οίκους σχετικά με τα θέματα της Οικονομίας».

Επανεκτίμηση στις 17 του Μάη

Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν ότι οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν τις συναντήσεις, για να ανιχνεύσουν πώς μπορούν να επέλθουν περισσότερες συγκλίσεις. Στις 17 του Μάη θα γίνει μια επανεκτίμηση όσων έχουν συζητηθεί μέχρι τώρα, καθώς και της πορείας των συνομιλιών, θα καθοριστούν οι εκκρεμότητες αλλά και το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης.



Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας νέας Διάσκεψης στη Γενεύη, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει η Τουρκία να είναι αποφασισμένη να συζητήσει ουσιαστικά τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων, θα πρέπει να είμαστε πρώτα κατάλληλα προετοιμασμένοι όλοι για μια τέτοια Διάσκεψη. Δεν πρόκειται να δεχθούμε νέα Γενεύη, η οποία να δημιουργεί προσδοκίες και τελικά να βρεθούμε προ αδιεξόδου», ξεκαθάρισε ο Νίκος Αναστασιάδης



. «Εμείς θέλουμε να εξευρεθεί λύση και όχι να βρεθεί τρόπος τερματισμού του διαλόγου», είπε, προσθέτοντας ότι «Δεν έχω αντιληφθεί να διαφοροποιούνται οι ιδέες από εκείνες που γνώριζα. Το θέμα είναι η μεθοδολογία της όλης συζήτησης. Αλλά χωρίς να υπάρχει η βούληση, για να μετακινηθούν από θέσεις, οι οποίες δημιουργούν προβλήματα, δεν νομίζω να είναι το θέμα της μεθοδολογίας που λείπει».

Ακιντζί: Δεν θα συζητάμε επ' αόριστον

Από την πλευρά του, ο κατοχικός ηγέτης δήλωσε πως σε δύο χρόνια πραγματοποιήθηκαν συνολικά 60 συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών, ενώ καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες με σκοπό να υπάρξει μια κατάληξη. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο σημείο που φτάσαμε πρέπει να αποφασιστεί αν θα καταλήξουμε σε ένα αποτέλεσμα ή όχι, ενώ επεσήμανε πως στη Γενεύη πραγματοποιήθηκαν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση και από τους δύο ηγέτες. Ο κ. Ακιντζί τόνισε πως δεν μπορούν οι δύο ηγέτες να συζητούν επ' αορίστον, ενώ κανείς δεν επιθυμεί να χαθεί ο κόπος που δόθηκε μέχρι σήμερα.

Έιντε: «Να μη χαθεί η δουλεία»

Προηγήθηκε συνάντηση, το πρωί, μεταξύ Αναστασιάδη-Έιντε, μετά την οποία ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, έκανε λόγο για ένα δύσκολο κλίμα που περιβάλλει τις συνομιλίες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, και κάλεσε όλα τα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για μείωση της οποιασδήποτε έντασης, που θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα στη διαδικασία.



Ο Νορβηγός εξέφρασε τη σθεναρή αποφασιστικότητα του ΟΗΕ να συμβάλει όσο μπορεί, ούτως ώστε οι δύο ηγέτες να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση που είχε αργότερα στα κατεχόμενα με τον Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε πως όλα όσα επιτεύχθηκαν στις συνομιλίες για το Κυπριακό δεν πρέπει να αποβούν μάταια λόγω μιας κρίσης που μπορεί να υπάρξει.



«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές.Γνωρίζουμε ότι χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο. Είναι απόλυτα δυνατόν», επεσήμανε. Πρόσθεσε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ στέλνει, ωστόσο, ένα ισχυρό μήνυμα προς τους δύο ηγέτες και προς τον ίδιο πως «όλοι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας και να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρον αυτήν την ευκαιρία, σκεπτόμενοι στρατηγικά για το τι θα μπορούσε μια λύση να συνεπάγεται».



«Τα Ηνωμένα Εθνη δεν ασκούν επιδιαιτησία, ούτε εργάζονται για να παρουσιάσουν κάποιο σχέδιο», διαβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Η ουσία της επιστολής Γκουτέρες

Παράλληλα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι η ουσία της επιστολής που απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, είναι να καταδείξει πως οι δηλώσεις, οι ενέργειες και οι δραστηριότητες από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν βοηθούν να διεξαχθεί ένας διάλογος, ο οποίος να φέρει αποτελέσματα.



Μιλώντας στην εκπομπή «Από Μέρα σε Μέρα», ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δείχνει, αποδεικνύει και ενημερώνει τον κύριο Γκουτέρες ότι οι ενέργειες της Τουρκίας δεν συμβαδίζουν, δεν συνάδουν με την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

Δοκιμάζουν πυραύλους οι Τούρκοι

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους Τασίν Ερτουγρούλογλου πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Φίκρι Ισίκ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο εκθεσιακό κέντρο T?YAP, ο κ. Ερτουγρούλογλου ενημέρωσε τον κ. Iσίκ για τη διαπραγματευτική διαδικασία και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.



Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», ο Ερτουγρούλογλου συμμετείχε στη 13η Διεθνή Έκθεση Αμυντικής Βιομηχανίας στην Κωνσταντινούπολη ως επισκέπτης του Τούρκου υπουργού Εθνικής Άμυνας και περιόδευσε στα περίπτερα αμυντικών προϊόντων. Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε, χθες, πως η Άγκυρα πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμή μεγάλου βεληνεκούς πυραύλου στη Σινόπη.



Ο κ. Ισίκ είπε ότι η δοκιμή έγινε με επιτυχία, αναφέροντας ότι πρόκειται για πύραυλο βεληνεκούς 280 χλμ Bora, τον οποίο έριξε στη Μαύρη Θάλασσα. «Πλέον η Τουρκία κατασκευάζει τους δικούς της πυραύλους. Έχουμε αποκτήσει μεγάλη αυτοεκτίμηση, για να κατασκευάσουμε ακόμη καλύτερους. Έχει πραγματοποιηθεί ρίψη από τη Σινόπη στη Μαύρη Θάλασσα με επιτυχία», ανέφερε.

Η ΑΟΖ στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν

ΤΗΝ αποκλιμάκωση της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ θα συζητήσει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους την Κυριακή στο Πεκίνο, στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης.



Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές πηγές, που επικαλείται η εφημερίδα Real News, προτού αναχωρήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για αλληλοενημέρωση και διαβούλευση για τα ζητήματα που θα θέσει στον Ταγίπ Ερντογάν.



Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στις συνομιλίες Τσίπρα-Ερντογάν θα τεθεί στο τραπέζι όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών θεμάτων, που αφορούν από την Κύπρο και την κατάσταση στο Αιγαίο μέχρι και το ζήτημα των Τούρκων αξιωματικών που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.



Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει την ίδια μέρα συνάντηση και με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα θα πραγματοποιηθούν στο περιθώριο της διεθνούς συνάντησης κορυφής "Belt and Road Forum for International Cooperation" που διοργανώνει η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.



Ολα τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα θέσει στον Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σε συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή 22 Μαΐου.