Ενέργεια

Πέφτει η αυλαία των συνομιλιών

Δεν αναμένουν οποιαδήποτε εξέλιξη μέχρι τον Φεβρουάριο οι Τ/κ λόγω των προεδρικών εκλογών

Αναστασιάδης και Ακιντζί πραγματοποιούν σήμερα την τελευταία τους συνάντηση, κατά την οποία θα διαφανεί κατά πόσο υπάρχουν οι προϋποθέσεις για πραγματοποίηση Νέας Γενεύης


Με χαμηλό τον πήχη των προσδοκιών πραγματοποιείται σήμερα η τελευταία συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί, κατά την οποία θα διαφανεί κατά πόσο υπάρχουν εκείνες οι προϋποθέσεις για σύγκληση νέας Διεθνούς Διάσκεψης στη Γενεύη. Πάντως, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την Κυριακή, οι διαφορές στο τραπέζι των συνομιλιών είναι μεγάλες και ουσιαστικές, εξ υπαιτιότητος της τουρκικής πλευράς, η οποία προβάλλει συνεχώς εμπόδια στην όλη διαδικασία.



Χθες οι διαπραγματευτές Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οντζίλ Ναμί είχαν ολοήμερη συνάντηση εφ’ όλης της ύλης, με σκοπό την προετοιμασία της σημερινής συνάντησης, κατά την οποία θα γίνει αξιολόγηση και επανεκτίμηση της κατάστασης, αποτίμηση των όσων συμφωνήθηκαν και καθορισμός των επόμενων βημάτων.



Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, στη συνάντηση θα υπάρξει κατεύθυνση για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία, χωρίς να αποκλείεται μία πρώτη προσέγγιση για τη σύγκληση νέας Διάσκεψης στη Γενεύη.



Η Κυβέρνηση διαμηνύει ότι βασικές προϋποθέσεις για συνέχιση του διαλόγου επί ελβετικού εδάφους είναι να γίνει κατάλληλη προετοιμασία, να διασφαλιστεί ότι η διαδικασία δεν θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο και η Τουρκία να είναι αποφασισμένη να συζητήσει ουσιαστικά τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Οι προϋποθέσεις του ΔΗΣΥ

Την πρόοδο στα εναπομείναντα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έθεσε ως γενική προϋπόθεση, προκειμένου να προχωρήσουμε σε μια δεύτερη Διάσκεψη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σε συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα.



Σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία του ΔΗΣΥ, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «τόνισα ξεκάθαρα στον κ. Έιντε πως η ε/κ κοινότητα είναι αυτή που θέλει, επιθυμεί και επιζητεί το συντομότερο λύση του Κυπριακού. Όμως, για να πετύχουμε τη λύση χρειάζεται να επιτευχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πρόοδος στα εναπομείναντα θέματα, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια δεύτερη διάσκεψη για την Κύπρο».



Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε ότι το Κυπριακό δεν λύθηκε μέχρι σήμερα λόγω έλλειψης πραγματικής πολιτικής βούλησης εκ μέρους της Τουρκίας.

Ερωτηθείς, επιπλέον, για τις βολές του ΑΚΕΛ για πολιτική μετάλλαξη του Προέδρου ενόψει προεδρικών εκλογών, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Συμπεριλαμβανομένου και του ΔΗΣΥ. Είναι λάθος να στέλνονται οποιαδήποτε μηνύματα ότι στο τέλος της ημέρας φταίει η ε/κ πλευρά είτε γιατί τα έδωσε όλα, είτε γιατί δεν δίδει και επιπρόσθετα. Μιλώ γενικά».



«Δεν βοηθούμε την εθνική μας υπόθεση. Το Κυπριακό δεν λύθηκε μέχρι σήμερα όχι εξ υπαιτιότητας της δικής μας πλευράς. Μπορεί στη μακραίωνη ιστορία του Κυπριακού να έγιναν λάθη τακτικής. Όλοι κάνουμε λάθη. Όχι όμως να φθάνουμε στο σημείο να θεωρούμε ή να στέλνονται τα οποιαδήποτε μηνύματα ότι το Κυπριακό δεν λύθηκε γιατί με το να είμαστε υποχωρητικοί αποθρασύνεται η Άγκυρα, είτε με το να είμαστε σκληροί δημιουργούνται αδιέξοδα», συμπλήρωσε.

Καίγονται για Γενεύη οι Τ/κ

Από τ/κ πλευράς, ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν δήλωσε πως είναι σημαντικό να επιστρέψουμε στη Γενεύη. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά το πέρας σύσκεψης με τη συμμετοχή των ηγετών των τ/κ πολιτικών κομμάτων στο «προεδρικό», υπό τον Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Οζγκιουργκιούν είπε ότι «έγιναν σημαντικά βήματα για να υπάρξει θετικό κλίμα στις συνομιλίες και η Γενεύη αποτελεί το ζενίθ των βημάτων αυτών».



Ο Τ/κ «αξιωματούχος» δήλωσε, επιπλέον, πως στις ελεύθερες περιοχές άρχισε η προεκλογική εκστρατεία και η προσοχή των κομμάτων και του κ. Αναστασιάδη έχει εστιαστεί στις εκλογές και «δεν θα υπάρξει μέχρι τον Φεβρουάριο οποιαδήποτε εξέλιξη. Πενταμερής διάσκεψη, που εμείς ως τ/κ κοινότητα ζητάμε, πρέπει να πραγματοποιεί περί τα τέλη Ιουνίου», είπε ο Οζγκιουργκιούν, σύμφωνα με την «Κίπρις Ποστασί».

Σημειώνεται ότι μετά το τέλος της σύσκεψης στο «προεδρικό» με τα «κοινοβουλευτικά» κόμματα για το Κυπριακό, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχε συνάντηση με την Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Κύπρο Καθλίν Ντόχερτι.

«Αλληλεγγύη»: Δίνουν άλλοθι στην Τουρκία

«Γίνεται πάλι λόγος για νέα Γενεύη. Καλά, δεν δήλωσε ο Αναστασιάδης ότι δεν πρόκειται να πάει σε νέα Γενεύη; Οι ίδιοι που στήνουν τη νέα Γενεύη δεν είδαν ούτε κατάλαβαν τι έγινε στην πρώτη Γενεύη; Αυτοί δεν είναι που μας έλεγαν ότι θα κάθιζαν την Τουρκία στο σκαμνί; Δεν φάνηκαν οι προθέσεις της Τουρκίας;



Δεν είδαν όλοι ότι οι αξιωματούχοι της Άγκυρας σηκώθηκαν και έφυγαν;». Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλληλεγγύη και προσθέτει: «Αντί να καταγγείλει την Τουρκία η Κυβέρνηση και η συμμαχία των ηγεσιών ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ, της δίνουν άλλοθι και προφασίζονται ότι έχουν διαφορές, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του λαού, ο οποίος και βλέπει και αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στο Κυπριακό».

Ενδιαφέρον από Μόσχα

Εν τω μεταξύ, το Κυπριακό ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν τη Δευτέρα στη Μόσχα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξέι Μεσκόφ και o Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Δημήτριος Παρασκευόπουλος, στο πλαίσιο πολιτικών διαβουλεύσεων που είχαν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ σε ό,τι αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής που συζητήθηκαν, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην κατάσταση αναφορικά με τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και στην αλληλεπίδραση Ρωσίας-ΕΕ.



Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφορά στην Κύπρο περιλαμβάνει το προεκλογικό μανιφέστο του Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία, το οποίο παρουσίασε χθες ο ηγέτης του κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν. Στο κεφάλαιο περί διπλωματίας αναφέρεται πως μία κυβέρνηση των Εργατικών θα παροτρύνει την πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων, με στόχο μία πολιτική επίλυση διαφορών σε περιοχές του κόσμου όπου υπάρχουν διενέξεις, όπως στο Κασμίρ, τη Λιβύη, τη Νιγηρία, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, τη Σομαλία και την Υεμένη.