Ενέργεια

Θερμό ενδιαφέρον της Εxxon Mobil τα κοιτάσματα

Σύντομα η αίτηση αδειοδότησης εγκαταστάσεων για γεώτρηση της ΤΟΤΑL

Παρά τις συνεχιζόμενες τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ, το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει ακάθεκτο. Τα βλέμματα όλα είναι πλέον στραμμένα στην τριμερή με Ελλάδα και Ισραήλ, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη, στις 15 Ιουνίου, κατά την οποία θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα του αγωγού East Med.



Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και από ενεργειακό μέτωπο της Ελλάδας όπου, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελλαδικού Τύπου, στις 19 Mαΐου αναμένονται στην Αθήνα στελέχη της ExxonMobil, που δραστηριοποιείται ήδη στην κυπριακή ΑΟΖ, για να υπογράψουν συμφωνία με τα ΕΛΠΕ και τη γαλλική Total στις έρευνες αναζήτησης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, στο υποθαλάσσιο οικόπεδο 2.



Ωστόσο το ενδιαφέρον της αμερικανικής πολυεθνικής δεν περιορίζεται στο Ιόνιο, αφού σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, στο στόχαστρο του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού βρίσκεται η περιοχή νοτίως της Κρήτης και η υποθαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από το Καστελόριζο και τη Ρόδο μέχρι την Κύπρο.



Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των πετρελαϊκών εταιρειών, υπάρχουν νοτίως της Κρήτης παρόμοιοι γεωλογικοί σχηματισμοί με αυτούς του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος Ζοr στην Αίγυπτο. Σε συζητήσεις με τις ελληνικές εταιρείες βρίσκονται και άλλες πολυεθνικές όπως η Shell, η ΕΝΙ, η Statoil, καθώς και μεσαίου μεγέθους εταιρείες.

Έτοιμες οι εγκαταστάσεις της TOTAL

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, εντός των ημερών αναμένεται να υποβληθεί η αίτηση για την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων στο λιμάνι Λεμεσού, που είναι αναγκαίες για υποστήριξη της γεώτρησης της TOTAL στο τεμάχιο 11, η οποία προγραμματίζεται εντός Ιουλίου, δήλωσε ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης.



Ο κ. Νικολαΐδης συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, με τον οποίο συζήτησε αποκλειστικά θέματα που αφορούν τις αναμενόμενες ερευνητικές γεωτρήσεις και τις εγκαταστάσεις των εταιρειών στο λιμάνι Λεμεσού, όπως ο ίδιος ανέφερε στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης.

«Ο Δήμος Λεμεσού είναι πολεοδομική Αρχή και έτσι θέλαμε να κάνουμε μια συζήτηση με τον Υπουργό για κάποια ζητήματα για τα οποία πρέπει να ενημερωθούμε, να έχουμε πλήρη γνώση και με σοβαρότητα και υπευθυνότητα να μπορέσουμε και εμείς να στηρίξουμε τις διαδικασίες του κράτους σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση αυτή, ασφαλώς και με τις ευθύνες που μας αναλογούν», είπε.



Ερωτηθείς για τις άδειες που χρειάζονται, ο κ. Νικολαΐδης δήλωσε πως αναμένεται ότι θα υποβληθεί η σχετική αίτηση για έκδοση πολεοδομικής άδειας και άδειας οικοδομής για τις εγκαταστάσεις και συμπλήρωσε πως «μέσα στο πλαίσιο της αξιολόγησης αυτής της άδειας και εμείς ως Δήμος με τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο προσπαθούμε να κτίσουμε μια τεκμηριωμένη γνώση των διεργασιών που θα γίνονται, ούτως ώστε να μπορέσουμε να συμβάλουμε με την έκδοση αυτής της άδειας στη γρηγορότερη και καλύτερη δυνατή κίνηση των εργασιών προς την κατεύθυνση αυτή».



Σε ερώτηση πότε θα υποβληθεί η αίτηση, ο κ. Νικολαΐδης είπε πως ενόψει τού ότι στόχος της TOTAL είναι η πραγματοποίηση της γεώτρησης εντός Ιουλίου, «θα πρέπει εντός των ημερών να υποβληθεί αυτή η αίτηση».