Ενέργεια

Πρόταση-πρόκληση για Τουρκία

Διπλωματία του πήγαινε-έλα άρχισε ο Έιντε, που προσπαθεί να διαχειριστεί το ακήρυχτο αδιέξοδο

Για λαϊκισμό, λόγω των εκλογών, κατηγόρησε ο Τσαβούσογλου τον Αναστασιάδη, του οποίου τις προτάσεις χαρακτήρισε περίεργες και παράλογες. «Άλλοι τρέχουν να κρυφτούν πίσω από σκοπιμότητες», απαντά ο Πρόεδρος


Συγκεκριμένη και συγκροτημένη πρόταση προς τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί ετοίμασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η οποία, όπως είπε, αν γίνει αποδεκτή, θα καταστεί δυνατό να επιτευχθεί λύση ανεξάρτητα ή και ενωρίτερα από τις προεδρικές εκλογές.

Το Sigmalive αποκάλυψε χθες βράδυ την πρόταση που απορρίπτει ο Ακιντζί καθώς και τη συμβιβαστική πρόταση, την οποία μάλιστα ο Πρόεδρος χαρακτήρισε ως «πρόταση λύσης». Η εν λόγω πρόταση προνοεί όπως οι δύο ηγέτες μεταβούν στη Γενεύη σε επίπεδο διεθνούς διάσκεψης, για να συζητήσουν με στόχο να «κλείσουν» τα θέματα Ασφάλειας και Εγγυήσεων.



Σε περίπτωση που θα επιτυγχάνετο πλήρης συμφωνία επί των θεμάτων Ασφάλειας και Εγγυήσεων, τότε οι εκπρόσωποι των δύο κοινοτήτων θα παρέμεναν στη Γενεύη για συζήτηση επί του Εδαφικού. Ακολούθως αν επιτυγχάνετο συμφωνία και επί του Εδαφικού, τότε, σύμφωνα με την πρόταση Αναστασιάδη, οι δύο ηγέτες θα επέστρεφαν στην Κύπρο για συζήτηση επί θεμάτων εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού, με στόχο την όσο το δυνατόν πιο σύντομη και συνολική διευθέτηση του προβλήματος.



Πολιτικοί παρατηρητές, μιλώντας στο Sigmalive, δήλωσαν ότι μέσω της πρότασης επιχειρείται ν' αλλάξουν οι ισορροπίες, με στόχο να πάρει πρώτα η ε/κ πλευρά ό,τι έχει να πάρει και ακολούθως, εφόσον η Τουρκία ήταν αξιόπιστη, να προχωρήσει η πλευρά μας σε νέες υποχωρήσεις στα θέματα διακυβέρνησης (όπως για παράδειγμα η εκ περιτροπής προεδρία και η αποτελεσματική συμμετοχή Τ/κ στη λήψη αποφάσεων).

Δεν επιθυμεί αδιέξοδο ο ΠτΔ

Πάντως, ερωτηθείς αν βαίνουμε προς αδιέξοδο στις συνομιλίες, ο Πρόεδρος είπε ότι «το τελευταίο που θα επιδίωκα είναι το αδιέξοδο. Στην παρούσα περίπτωση οφείλω να πω», συνέχισε, «ότι κατατέθηκαν χάρτες, υπάρχει μια ακτίνα συμφωνίας, υπάρχει μια διαφορά, αλλά είμαστε σε ακτίνα συμφωνίας, όμως ουδέποτε προηγουμένως στα 43 χρόνια δέχθηκε ή ηγέρθη από δικής μας πλευράς ή και η άλλη πλευρά αποδέχθηκε κατά τη διάρκεια της παρούσας φάσης των συνομιλιών να αγγίξουμε το θέμα των εγγυήσεων, κάτι το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τον Κυπριακό Ελληνισμό θέμα».

Πηγαινοέρχεται ο Νορβηγός

Από την πλευρά του ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ ξεκίνησε τη διπλωματία τού «πήγαινε - έλα», πραγματοποιώντας χθες επαφές τόσο με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον Μουσταφά Ακιντζί.



Ο Νορβηγός διπλωμάτης, που κλήθηκε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών, όπως αυτό διαφάνηκε άλλωστε κατά την τελευταία συνάντηση της Τετάρτης, δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως μόνο αν το επιθυμήσουν οι δυο ηγέτες και μόνο όταν θεωρούν ότι αυτό είναι χρήσιμο θα συγκαλέσουν Διάσκεψη στη Γενεύη τα Ηνωμένα Έθνη.



Η διαδικασία φαίνεται πάντως να βαδίζει σε αδιέξοδο με τις δυο πλευρές να προσπαθούν να επιρρίψουν τις ευθύνες η μια στην άλλη, για να μην επωμιστούν το πολιτικό κόστος της αποτυχίας των συνομιλιών.

Έιντε: Έτοιμοι αλλά..

«Είχαμε μια μακρά συνάντηση (την Τετάρτη) με ορισμένες ιδέες και ορισμένα ανοίγματα, αλλά η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς κατάληξη», σημείωσε ο κ. Έιντε, προσθέτοντας πως «οι δυο ηγέτες απλώς μου ζήτησαν να έχω χωριστές συναντήσεις μαζί τους σε μια προσπάθεια να διαμορφωθεί μια αντίληψη για το τι θα κάνουν στη συνέχεια. Αυτό κάνω».



Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί, επεσήμανε πως και οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε μια τελική φάση, αλλά υπάρχουν ακόμη ορισμένα ζητήματα που εκκρεμούν. Επιστρέφοντας στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Έιντε μετέβη εκ νέου στο Προεδρικό, όπου συναντήθηκε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο οποίος ανακοίνωσε την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί.

«Αποφεύγουν τη συζήτηση οι Τούρκοι»

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Νίκο Κοτζιά, μετά το πέρας της οποίας δήλωσε πως η Λευκωσία βρίσκεται σε πλήρη σύμπλευση με την Αθήνα.



Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως με το να αποφεύγεται η συζήτηση σε ουσιώδη θέματα, που μάλιστα άπτονται της βούλησης της Τουρκίας, αποδεικνύεται ακριβώς ότι η τουρκική πλευρά δεν θέλει να κάνει βήμα εκεί και όπου οι ίδιοι θα διαδραμάτιζαν ρόλο προκειμένου να λυθεί το Κυπριακό.



«Μου μιλούν για διασταυρούμενη συζήτηση των θεμάτων κ.λπ. Ποιοι είναι εκείνοι που αρνούνταν μέχρι σήμερα να αγγίξουμε, μέχρι τουλάχιστον το Μον Πελεράν, το εδαφικό ή τις εγγυήσεις; Ακόμη και brain storming δεν δέχονταν.



Απέκλειαν τα δύο για να μείνουν στο τέλος», είπε, προσθέτοντας πως «έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου πρέπει να δοκιμαστούμε όλοι αν εννοούμε αυτά που λέμε ή όχι. Να πάμε στη Γενεύη», συνέχισε, «έχω κάνει συγκεκριμένη πρόταση που θα δώσω στη δημοσιότητα, κάνω υπομονή απλούστατα διότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτοβουλία του Έιντε».

Ενδιαφέρον Κοτζιά

Από την πλευρά του ο κ. Κοτζιάς δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ενημερώθηκε για τις τελευταίες προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως έχουν μεγάλο ενδιαφέρον. «Συζητήσαμε για τις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κύπρο, κουβεντιάσαμε το πώς θα βρούμε τον καλύτερο τρόπο να προωθήσουμε μια λύση στο Κυπριακό όσον αφορά βέβαια την εξωτερική πτυχή που συνδέεται με το στάτους που έχει η Ελλάδα βάσει του διεθνούς νόμου», είπε.

Εκνευρισμός Τσαβούσογλου

Προκλητικές, γι' ακόμη μια φορά, ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος ενημερώθηκε τηλεφωνικώς για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Ο Τούρκος αξιωματούχος χαρακτήρισε περίεργες και παράλογες τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, τις οποίες υπέβαλε στην προχθεσινή συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ενώ κατηγόρησε την ε/κ πλευρά για λαϊκισμό λόγω εκλογών.



«Είπαν ότι συμφώνησαν στο θέμα του οδικού χάρτη που θα ακολουθηθεί. Η κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου είναι το πλαίσιο αυτών των διαπραγματεύσεων. Υπάρχουν έξι κεφάλαια. Τα δύο είναι για την ασφάλεια και το ένα για το εδαφικό», είπε, προσθέτοντας: «Τι θέλει; Να ολοκληρώσουμε τη διάσκεψη και να επιλύσουμε τα θέματα των εγγυήσεων και του εδαφικού.



Από την πρώτη μέρα το χέρι του κυρίου θα χαλαρώσει και θα κάνουν μια καλοσύνη στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και της διακυβέρνησης. Ασφαλώς αυτές τις παράλογες ιδέες η τ/κ πλευρά τις απέρριψε. Η τ/κ πλευρά πάει κατευθείαν προς εκλογές. Ο λαϊκισμός βγαίνει μπροστά».

Αναστασιάδης: «Εγώ τους προκαλώ»

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «άλλοι τρέχουν να κρυφτούν πίσω από σκοπιμότητες να βρεθούμε στη Γενεύη, να επαναλάβουμε εαυτούς για τα γνωστά θέματα για να αποδώσουν στον Αναστασιάδη ότι τάχα δεν ήταν έτοιμος να δώσει απαντήσεις στα τέσσερα κεφάλαια, να μην αγγίξουν τις εγγυήσεις που δεν φαίνεται να είναι έτοιμοι και πρόθυμοι να πράξουν, για να αποδώσουν τη διακοπή του διαλόγου στην υπαιτιότητα του Αναστασιάδη λόγω εκλογών. Εγώ τους προκαλώ».