Ενέργεια

Η βαρβαρότητα ξαναχτύπησε

Η Διεθνής Κοινότητα εξέφρασε τη συμπαράστασή της προς τους Βρετανούς πολίτες

Το Νταές ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας του Βρετανού, λιβυκής καταγωγής, που σκόρπισε τον θάνατο σε συναυλία στο Μάντσεστερ. Είκοσι δύο οι νεκροί, μεταξύ των οποίων και παιδιά


Με αποτροπιασμό, ανησυχία και προβληματισμό αντιμετώπισε η παγκόσμια κοινότητα την τρομοκρατική βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ σε συναυλία στο Μάντσεστερ, στοιχίζοντας τη ζωή σε 22 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 59. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας ασθενοφόρων, δώδεκα παιδιά κάτω των 16 ετών βρίσκονται ανάμεσα στα 59 θύματα.



Μια από αυτές είναι και η 8χρονη Αγγλοκύπρια Σάφι Ρόουζ Ρούσου, η οποία βρισκόταν στη μοιραία συναυλία της Ariana Grande με τη μητέρα και τη μεγάλη της αδελφή της. Την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση ανέλαβε η ισλαμιστική οργάνωση Νταές, που αυτοαποκαλείται «Ισλαμικό Κράτος», η οποία, με ανακοίνωσή της στο πρακτορείο ειδήσεων Amaq, διευκρίνισε πως «ένας από τους στρατιώτες του χαλιφάτου κατάφερε να τοποθετήσει έναν εκρηκτικό μηχανισμό στον χώρο συγκέντρωσης των Σταυροφόρων στην πόλη του Μάντσεστερ».



Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, δράστης της επίθεσης είναι ο 22χρονος Βρετανός, λιβυκής καταγωγής, Σαλμάν Αμπεντί. Όπως είπε τις πρώτες ώρες μετά το χτύπημα ο αρχηγός της αστυνομίας του Μάντσεστερ Ίαν Χόπκινς, «προτεραιότητα είναι να στοιχειοθετήσουμε αν ενεργούσε μόνος ή ως μέρος δικτύου.



Ο δράστης σκοτώθηκε στο 'Αρένα'. Πιστεύουμε πως ο δράστης έφερε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, τον οποίο ενεργοποίησε προκαλώντας αυτήν τη θηριωδία», πρόσθεσε. Πάντως, η τζιχαντιστική οργάνωση απειλεί ότι θα εξαπολύσει κι άλλες επιθέσεις.



Υπενθυμίζεται ότι οι τζιχαντιστές πραγματοποίησαν τον περασμένο μήνα προειδοποιητικό χτύπημα στο Westminster. Πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση που έχει γίνει στη Βρετανία μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο Λονδίνο την 7η Ιουλίου του 2005, όταν τέσσερεις βομβιστές αυτοκτονίας σκότωσαν 52 ανθρώπους σε επιθέσεις κατά τριών συρμών του μετρό κι ενός λεωφορείου.

Τερέζα Μέι: «Αρρωστημένη δειλία»

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μιλώντας από την Ντάουνινγκ Στριτ, δήλωσε πως ο δράστης ενήργησε μόνος, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές αν άλλοι τον βοήθησαν στην προετοιμασία του χτυπήματος. «Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο κόσμος του Μάντσεστερ έπεσε θύμα ενός σκληρού τρομοκρατικού χτυπήματος», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως πρόκειται για ένα από τα χειρότερα τρομοκρατικά χτυπήματα που έχει υποστεί η χώρα.



Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός χαρακτήρισε όλες τις τρομοκρατικές ως πράξεις δειλών, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η συγκεκριμένη επίθεση ξεχωρίζει για την «αρρωστημένη δειλία» που παρουσιάζει, αφού μεταξύ των θυμάτων ήταν και παιδιά. Νωρίτερα, η κ. Μέι προχώρησε στη σύγκληση της Επιτροπής Ασφαλείας «Κόμπρα».

Σύλληψη 23χρονου υπόπτου

Ύστερα από επιδρομή σε πολυκατοικία στο νότιο Μάντσεστερ, η αστυνομία της πόλης συνέλαβε έναν 23χρονο για σύνδεση με την επίθεση στο «Manchester Arena», ενώ προχώρησε σε μια ελεγχόμενη έκρηξη σε σημείο της πόλης. Ένας ένοικος της πολυκατοικίας είπε ότι στο κτήριο ζουν άνθρωποι πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων, «Άραβες, Άγγλοι, Κούρδοι. Νομίζω ότι όλοι έχουν οικογένειες», πρόσθεσε ο ανώνυμος μάρτυρας.



«Αυτή είναι μόνο η αρχή. Τα λιοντάρια στη σημαία του Ισλαμικού Κράτους θα επιτεθούν σε όλους τους άπιστους και τους προδότες», εμφανίζεται να λέει σε βίντεο ένας υποστηρικτής του Νταές, με καθαρή αγγλική προφορά και καλυμμένο το πρόσωπό του.



Άλλοι υποστηρικτές των τζιχαντιστών, με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσαν ότι η επίθεση ήταν εκδίκηση για τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στη βομβιστική εκστρατεία εναντίον του Νταές στο Ιράκ και στη Συρία.



Εν τω μεταξύ, συναγερμός είχε σημάνει νωρίτερα στο εμπορικό κέντρο Άρντεϊλ του Μάντσεστερ, το οποίο εκκενώθηκε για λίγο το μεσημέρι της Τρίτης, με την αστυνομία να προχωρά σε μία σύλληψη.

Αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Sky News, οι Συντηρητικοί του κόμματος της Μέι αποφάσισαν να αναστείλουν την προεκλογική τους εκστρατεία για τις εκλογές της 8ης Ιουνίου. Ακολουθώντας την απόφαση των Τόρις, και τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα της χώρας ήρθαν σε συμφωνία ν' αναστείλουν την προεκλογική τους εκστρατεία μέχρι νεωτέρας.



Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν γνωστοποίησε, σε ανακοίνωσή του, ότι συνομίλησε με την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και συμφώνησαν για την αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων τους. Η έκρηξη στο Μάντσεστερ έγινε δυόμισι εβδομάδες πριν από τις βρετανικές εκλογές.

Ο συγκλονισμός της Βασίλισσας

Συγκλονισμένη από την επίθεση δήλωσε και η Βασίλισσα Ελισάβετ, εκφράζοντας παράλληλα τον θαυμασμό της για την αντίδραση των κατοίκων της πόλης. «Ολόκληρο το έθνος βρίσκεται σε κατάσταση σοκ για τους θανάτους, τους τραυματισμούς στο Μάντσεστερ την περασμένη νύκτα τόσων ανθρώπων, ενηλίκων και παιδιών, που απλώς διασκέδαζαν σε συναυλία.



Γνωρίζω ότι μιλώ εξ ονόματος όλων, καθώς εκφράζω τη βαθύτερή μου συμπάθεια σε όλους όσοι επλήγησαν από αυτό το τρομακτικό γεγονός και ιδιαίτερα στις οικογένειες και τους φίλους όσων πέθαναν ή τραυματίσθηκαν. Θέλω να ευχαριστήσω όλα τα μέλη των Υπηρεσιών Πρώτων Βοηθειών, που ανταποκρίθηκαν με τέτοιον επαγγελματισμό και φροντίδα. Και θα ήθελα να εκφράσω τον θαυμασμό μου για τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι του Μάντσεστερ ανταποκρίθηκαν με ανθρωπισμό και συμπόνια σε αυτήν την πράξη βαρβαρότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Βασίλισσας Ελισάβετ.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Η Γενικός Διευθυντής της MI5 Andrew Parker, αφού καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ, χαρακτηρίζοντάς την «αηδιαστική», είπε πως τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν υψηλά και ότι σε εξέλιξη είναι διάφορες επιχειρήσεις με σκοπό να «κρατήσουμε το έθνος μας ασφαλές».



Η αστυνομία του Λονδίνου έκανε, επίσης, γνωστό ότι θα επανεξετάσει τα μέτρα ασφαλείας για όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις που θα γίνουν στη βρετανική πρωτεύουσα και θα αναπτύξει επιπλέον ένοπλους αστυνομικούς στις αθλητικές εκδηλώσεις, μετά την επίθεση βομβιστή-καμικάζι στη συναυλία στο Μάντσεστερ.



«Εξειδικευμένοι αστυνομικοί των ομάδων σχεδιασμού εκδηλώσεων και ειδικοί στον τομέα της προστατευτικής ασφάλειας επανεξετάζουν αυτήν τη στιγμή ενδελεχώς όλα τα σχέδια για τις επερχόμενες εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα», τονίζεται σε μια ανακοίνωση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου. «Αυτό περιλαμβάνει μικρότερες εκδηλώσεις, στις οποίες ενδεχομένως δεν θα υπήρχε αστυνομική παρουσία, και τώρα θα δοθεί μεγαλύτερη προσοχή (και) μια αύξηση των ενόπλων και άοπλων αστυνομικών στις ορατές περιπολίες, περιμετρικά, σημαντικών χώρων εκδηλώσεων, με στόχο να καθησυχάζουν τους πολίτες», προστίθεται στην ανακοίνωση της αστυνομίας.



Επιπλέον αστυνομικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στον ποδοσφαιρικό αγώνα του Σαββατοκύριακου στο Γουέμπλεϊ και τον αγώνα ράγκμπι στο Τουίκενχαμ, σύμφωνα με τις αστυνομικές Αρχές. Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα τήρησαν χθες και οι παίκτες της Manchester United.

Τραμπ: «Άθλιοι αποτυχημένοι»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε την επίθεση στο Μάντσεστερ και μίλησε με σκληρά λόγια για τους δράστες, τους οποίους απεκάλεσε «άθλιους αποτυχημένους». Μιλώντας έπειτα από συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμουντ Αμπάς στη Βηθλεέμ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ο Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι «απολύτως αλληλέγγυες» με τον βρετανικό λαό.



«Δεν θα τους πω τέρατα, γιατί θα τους άρεσε αυτός ο χαρακτηρισμός. Θα σκέφτονταν ότι αυτός είναι ένας εξαιρετικός όρος. Θα τους λέω, απ' εδώ και πέρα, άθλιους αποτυχημένους», είπε, προσθέτοντας: Τόσοι πολλοί νέοι, ωραίοι αθώοι άνθρωποι που ζούσαν και χαίρονταν τη ζωή τους δολοφονήθηκαν από άθλιους αποτυχημένους (loosers).



Η κοινωνία μας δεν μπορεί να δείξει ανοχή στη συνέχιση της αιματοχυσίας. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε ούτε για μια στιγμή ακόμα τη σφαγή αθώων ανθρώπων», δήλωσε ο Τραμπ, καλώντας όλα τα «πολιτισμένα κράτη» να ενώσουν τις δυνάμεις για ασφάλεια και ειρήνη.

Αμφιβολίες από την DNI

Πάντως, από την πλευρά του, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσε πως η Ουάσιγκτον δεν έχει επιβεβαιώσει ότι το «Ισλαμικό Κράτος» ευθύνεται για την επίθεση αυτοκτονίας. «Το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Μάντσεστερ, αν και αναλαμβάνει την ευθύνη για σχεδόν όλες τις επιθέσεις. Δεν έχουμε ακόμη επιβεβαιώσει αυτήν τη σχέση», είπε ο Νταν Κόουτς, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών (DNI), καταθέτοντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

Ο ρόλος των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης

Στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στράφηκαν χθες δεκάδες γονείς, που αναζητούσαν απελπισμένα τα αγαπημένα τους πρόσωπα που χάθηκαν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα. «ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΑΓΝΟΕΙΤΑΙ: Σάφι Ρόουζ Ρούσου, 8 ετών. Αγνοείται μετά την επίθεση στο Μάντσεστερ», αναφέρει ανάρτηση του Άνταμ Τζ. Μπράουν στο Facebook, δίπλα στη φωτογραφία ενός χαμογελαστού κοριτσιού.



«Λευκό μπλουζάκι με τη φωτογραφία της Αριάνα (Γκράντε), τζιν φούστα, μαύρο καλσόν, μαύρες μπότες. Σας παρακαλώ... σας παρακαλώ retweet. Αναζητώ την κόρη μου και τη φίλη της», έγραψε στο Tweeter ο Μάικλ Μάκινταϊρ που έχει αναρτήσει τη φωτογραφία της κόρης του Λόρα και της φίλης της Εϊλίντ.



Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, είναι μία από τους πολλούς εκπροσώπους του βρετανικού καλλιτεχνικού χώρου που βοήθησαν να διαδοθούν οι αναζητήσεις προσώπων μέσω retweets και αναρτώντας την πρόθεσή της να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο. Τις πρώτες ώρες που ακολούθησαν της επίθεσης, φωτογραφίες χαμογελαστών εφήβων και παιδιών που εξακολουθούσαν να αγνοούνται κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο με το hashtag #PrayForManchester.

Συντετριμμένη η τραγουδίστρια

Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Ariana Grande, με μια φράση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε τη βαθιά της οδύνη για την έκρηξη που σκόρπισε τον θάνατο στη βρετανική πόλη. Η Grande ανήρτησε selfie με το πρώτο θύμα που αναγνωρίστηκε ανάμεσα στους νεκρούς, γράφοντας τα εξής: «Συντετριμμένη. Από τα βάθη της καρδιάς μου, λυπάμαι τόσο πολύ. Δεν έχω λόγια».

Η συμπαράσταση των ηγετών

Τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήριά τους στους Βρετανούς πολίτες εξέφρασαν οι ηγέτες από όλο τον κόσμο. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα «τη θλίψη» της και «τον αποτροπιασμό» της για την επίθεση. «Η Γερμανία είναι στο πλευρό των Βρετανών», ανέφερε η Καγκελάριος σε ανακοίνωσή της.



«Αυτή η τρομοκρατική επίθεση μόνο θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε με τους Βρετανούς φίλους μας ενάντια σε αυτούς που διαπράττουν τόσο απάνθρωπες ενέργειες», πρόσθεσε. Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ετοιμότητα της Μόσχας να ενισχύσει τη συνεργασία της με το Λονδίνο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. «Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια» προς τη Μέι και «καταδίκασε έντονα το κυνικό και απάνθρωπο αυτό έγκλημα», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.



Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι είναι «έτοιμος να ενισχύσει τη συνεργασία για θέματα αντιτρομοκρατίας με τους Βρετανούς μας εταίρους σε διμερές επίπεδο, όπως και στο πλαίσιο διεθνών προσπαθειών», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Μου σπαράζει την καρδιά να σκέφτομαι ότι, για μία ακόμη φορά, η τρομοκρατία προσπάθησε να εμπνεύσει φόβο εκεί όπου έπρεπε να υπάρχει χαρά, να σπείρει τη διχόνοια εκεί όπου νέοι άνθρωποι και οικογένειες θα έπρεπε να γιορτάζουν μαζί», αναφέρεται σε ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ.

«Επίθεση εναντίων της Ευρώπης»

«Από τη σύνοδο των G7 στη Σικελία πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα κοινής και εξαιρετικής προσπάθειας κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε από τη Ρώμη ο Ιταλός Πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. «Είναι μια ευκαιρία για να επαναλάβουμε ότι η δειλία εκείνων που ξεριζώνουν τις ζωές νέων ανδρών και γυναικών δεν θα καταφέρει να υπερισχύσει επί της ελευθερίας μας», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.



O Πάολο Τζεντιλόνι τόνισε ότι η επίθεση στο Μάντσεστερ ήταν μια τρομοκρατική επίθεση εναντίον όλης της Ευρώπης και πως οι ιταλικές δυνάμεις ασφαλείας καταβάλλουν κάθε προσπάθεια, με τον μέγιστο επαγγελματισμό, για την πρόληψη οποιασδήποτε απειλής και επίθεσης σε όλη την ιταλική επικράτεια.



Αναλυτές παραλληλίζουν το περιστατικό με τις συντονισμένες επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 από ισλαμιστές στη συναυλία στο Μπατακλάν και σε άλλες πόλεις του Παρισιού, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους περίπου 130 άνθρωποι.

Μήνυμα Τσίπρα - Αναστασιάδη

Την τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ καταδίκασε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στο twitter, κι εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τον βρετανικό λαό και τη στήριξη στους συγγενείς των θυμάτων. «Απόλυτη καταδίκη της αποτρόπαιας τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ.



Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον βρετανικό λαό και τη στήριξή μας στους συγγενείς των θυμάτων. Είμαστε στο πλευρό σας», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Πρωθυπουργός. «Με συγκλόνισε το χτύπημα στο Μάντσεστερ. Η απώλεια της νέας γενιάς είναι παράλογη, η τρομοκρατία ό,τι πιο φρικτό», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Κοτζιάς.



Την επίθεση στο Μάντσεστερ καταδίκασε σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Τwitter και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. «Τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας γι' αυτήν την αποτρόπαια επίθεση εναντίον αθώων. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους», έγραψε Πρόεδρος Αναστασιάδης.