Ενέργεια

«Θα τηρηθεί το γεωτρητικό πρόγραμμα»

Κινητικότητα στα ενεργειακά της Ελλάδος μετά το ενδιαφέρον της ExxonMobil και της Total για έρευνες

Νηφαλιότητα συστήνει ο Υπουργός Ενέργειας έναντι των τουρκικών απειλών στην ΑΟΖ, τονίζοντας πως η Κυβέρνηση γνωρίζει όλες τις πληροφορίες και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα


Απάντηση στις επικρίσεις που δέχεται η Κυβέρνηση, κυρίως από την αντιπολίτευση, σχετικά με το ενδεχόμενο αναβολής των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ, έδωσε χθες ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας: «Το όλο θέμα αρχίζει να μπαίνει στη σφαίρα των προεκλογικών... Ας μην προκαλούμε στους εαυτούς μας μιαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

Μιλώντας στην Εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε, παράλληλα, ότι, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, η πλευρά μας θα συνεχίζει κανονικά το ενεργειακό της πρόγραμμα και είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα.



Ο κ. Λακκοτρύπης έφερε ως παράδειγμα τις προηγούμενες γεωτρήσεις του 2014, εν μέσω τουρκικών απειλών, στην Αμαθούσα και του 2015 στο κοίτασμα Ονασαγόρας, οι οποίες δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε τρίτη γεώτρηση αποσκοπούσε στο να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο για αλλαγή του ερευνητικού μοντέλου, όπως και έγινε μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ το 2015.



«Μας είδε κανείς να διστάσουμε να βγούμε σε τρίτο γύρο αδειοδότητησης; Μας είδε κανείς να διστάσουμε να υπογράψουμε με τις εταιρείες που υπογράψαμε;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας: «Επιτέλους, πρέπει να τερματιστεί το όλο ζήτημα».

Καλύτερη η σιωπηλή δουλειά

Ο κ. Λακκοτρύπης υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση και ειδικά το Υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούν στενά την όλη κατάσταση με τις τουρκικές προκλήσεις και απειλές στην ΑΟΖ. «Προχωράμε κανονικά. Και οι εταιρείες και εγώ και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είμαστε αποφασισμένοι. Δεν χρειάζεται να μπαίνουμε σε δημόσια συζήτηση γι' αυτά τα θέματα. Η Τουρκία μάς προκαλεί και θα συνεχίζει να το πράττει, αλλά θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε νηφάλια και ψύχραιμα».

Ερωτηθείς αν, σε περίπτωση πρόκλησης θερμού επεισοδίου, θα αλλάξουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί και θα υπάρξει επαναξιολόγησή των, είπε: «Κανείς δεν μίλησε για θερμό επεισόδιο. Προχωράμε κανονικά και είμαστε σε εγρήγορση. Έχουμε εμπειρία από τις προηγούμενες προκλήσεις και στις έρευνες της Noble και του 2013 στην επιβεβαιωτική στο τεμάχιο 12 και του 2014 στο οικόπεδο 9. Έχουμε όλες τις πληροφορίες και είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα».



Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εταιρείες μέχρι στιγμής δεν έχουν εκφράσει οποιαδήποτε ανησυχία και οι όλοι προβληματισμοί εγείρονται από τη δική μας πλευρά και συγκεκριμένα απ' τους πολιτικούς που διατηρούν το θέμα στην επιφάνεια. Από τις 10 Μαΐου, συνέχισε, εκτελούνται σεισμογραφικές έρευνες στο τεμάχιο 8 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ. «Κάνουμε τη δουλειά μας σιωπηλά, κι αυτή είναι η καλύτερη απάντηση».

Η υποκρισία της Τουρκίας

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Αναστασιάδη στο τελευταίο του διάγγελμα, με την οποία διαχώρισε ουσιαστικά τις έρευνες από την εκμετάλλευση, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως αυτό που ο Πρόεδρος εννοούσε ήταν ότι τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες θα έρθουν έπειτα από χρόνια και, ουσιαστικά, η Τουρκία κρατά υποκριτική στάση, όταν επικαλείται τα δικαιώματα των Τ/κ στο μερίδιο από τα κέρδη.



«Αν κλείσουμε συμφωνία πώλησης για το Αφροδίτη, που είναι η μοναδική μας ανακάλυψη μέχρι σήμερα, θα χρειαστούν τέσσερα με πέντε χρόνια να χτιστούν οι υποδομές. Αυτό προσπαθούσε να καταδείξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», είπε

H ελληνική ενεργειακή αντεπίθεση

Αναφορά στα θέματα της ενέργειας έκανε και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έδωσε την Τετάρτη συνέντευξη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για τις ενεργειακές διασυνδέσεις με τους αγωγούς που σχεδιάζονται και προανήγγειλε σημαντικές εξελίξεις «τις επόμενες ημέρες και μήνες» στον τομέα της έρευνας υδρογονανθράκων.



Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα μεγάλα ενεργειακά έργα που έχουν δρομολογηθεί, όπως τον αγωγό ΤΑΡ, την αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, το πλωτό τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης και την επέκταση του δικτύου αερίου. Επίσης, αναφέρθηκε στον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό (IGB), τον East Med, την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδος μέσω Κρήτης (Euroasia Interconnector) και την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής και Κυκλάδων.

Το ενδιαφέρον των κολοσσών

Φωτογραφίζοντας ουσιαστικά την Exxon Mobil και την TOTAL, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε το έντονο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν ενεργειακοί κολοσσοί για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και είπε ότι, τις επόμενες ημέρες και μήνες, θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις, ενώ, παράλληλα, προανήγγειλε αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τις αδειοδοτήσεις.



Πρόσθεσε ότι προχωρούν οι διαδικασίες για την αξιοποίηση παλιών αλλά και νέων θαλάσσιων οικοπέδων, είτε αφορούν στην περιοχή του Ιονίου είτε νοτίως και δυτικώς της Κρήτης.



Σύμφωνα με πληροφορίες του ελληνικού Τύπου, την είσοδό της στα ελληνικά κοιτάσματα εξετάζει και η ισπανική Repsol, η οποία έχει υπογράψει μία κατ’ αρχήν συμφωνία με την Energean Oil για την εξαγορά μεριδίου από τις περιοχές που της έχουν παραχωρηθεί για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.