Ενέργεια

Προετοιμάζουν την τριμερή

Η εξερεύνηση νέων κοιτασμάτων και η αξιοποίηση της Αφροδίτης στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης

Ο αγωγός East Med αλλά και ο αγωγός προς Τουρκία αποτελούν τις δυο επιλογές που έχει ενώπιόν του το Τελ Αβίβ, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών Γιουβάλ Ρότεμ

Η Κυβέρνηση εξετάζει όλες τις επιλογές, όπως είναι, μεταξύ άλλων, το τερματικό LNG και οι αγωγοί φυσικού αερίου, και πρόσθεσε ότι έχουμε καταλήξει ότι «η καλύτερη λύση για μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τα ενεργειακά τερματικά της Αιγύπτου», δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης

Η προετοιμασία της νέας τριμερούς συνάντησης κορυφής των ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στις 15 Ιουνίου ήταν ο σκοπός της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών Γιουβάλ Ρότεμ στην Αθήνα την Πέμπτη, ο οποίος είχε συνάντηση με τους ομολόγους του από Κύπρο και Ελλάδα, Αλέξανδρο Ζήνων και Δημήτριο Παρασκευόπουλο αντίστοιχα.



Στόχος της τριμερούς αυτής συνεργασίας, την οποία το Ισραήλ θεωρεί «στρατηγικής σημασίας», είναι, σύμφωνα με τον κ. Ρότεμ, η επίτευξη της σταθερότητας και της ασφάλειας σε μια τόσο ασταθή περιοχή, χωρίς όμως αυτή η συνεργασία να στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών.



«Υπάρχουν λίγοι παίκτες στην περιοχή, με τους οποιους μπορεί το Ισραήλ να συνεργαστεί», υπογράμμισε ο Γ.Γ. του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, σημειώνοντας πως η «ισχυρή» τριμερής Αθήνας-Λευκωσίας-Τελ Αβίβ βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο σε σχέση με άλλα τριμερή σχήματα, όπως για παράδειγμα αυτό της Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, ή αντίστοιχα με τον Λίβανο ή ακόμα και εκείνης με τους Παλαιστινίους.

Ανοιχτή πόρτα σε Τουρκία



Αναφερόμενος στην ενεργειακή συνεργασία των τριών χωρών, ο κ. Ρότεμ δήλωσε πως το Ισραήλ βρίσκεται σε διαρκή διάλογο με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, σημειώνοντας πως υπάρχουν αρκετές επιλογές, χωρίς να αποκλείεται από κανέναν καμία συνεργασία με τρίτους. Χαρακτήρισε μάλιστα μια ενδεχόμενη συνεργασία με την Τουρκία ως ένα καλό μήνυμα» σε μια ταραγμένη περιοχή.



Το Ισραήλ, συνέχισε, μπορεί να συνεργαστεί με την Τουρκία και αυτό θα ήταν ένα καλό μήνυμα σε μια ταραγμένη περιοχή. Η βασική δουλειά των διπλωματών δεν είναι άλλη από το να «χτίζουν γέφυρες, πίστη, εμπιστοσύνη», πρόσθεσε. «Η κατασκευή αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας επίσης είναι μια επιλογή, όπως και ο αγωγός που ενδιαφέρει την Ελλάδα και την Κύπρο, ο λεγόμενος EastMed», είπε.



Ο Ισραηλινός αξιωματούχος τόνισε πως όλες οι επιλογές θα εξαρτηθούν από τις ποσότητες φυσικού αερίου που θα ανακαλυφθούν. «Αν ανακαλυφθεί περισσότερο αέριο, θα έχουμε περισσότερες επιλογές, περισσότερα οφέλη και πλεονεκτήματα όλοι», όπως είπε, προσθέτοντας «στο τέλος αυτοί που αποφασίζουν δεν είναι οι κυβερνήσεις, αλλά οι εμπλεκόμενες εταιρείες».

Σε νέο δρόμο οι σχέσεις



Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε εκτενώς στις ανταλλαγές επισκέψεων διπλωματικών αποστολών μεταξύ των Ισραήλ-Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι «είχαμε προβλήματα στο παρελθόν, αλλά από τον Φεβρουάριο οι σχέσεις μας μπήκαν σε νέο δρόμο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ρότεμ είχε πριν από λίγο καιρό συνάντηση στην Άγκυρα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπου αποφάσισαν την προώθηση ενός οδικού χάρτη για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και την ενίσχυση της οικονομικής τους συνεργασίας.

Περί τουρκικής «κινητικότητας»



Κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη «κινητικότητα» της Τουρκίας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ο Ισραηλινός διπλωμάτης υπογράμμισε πως γνωρίζει αυτό το «ευαίσθητο θέμα» και ειδικά ενόψει της έναρξης ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ τον ερχόμενο Ιούλιο, τόνισε ότι «σεβόμαστε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου στην ΑΟΖ της», ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως «η συμφωνία για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο το 2010 μιλάει από μόνη της».



Το Ισραήλ, σύμφωνα με την εκτίμησή του, θεωρεί την ενέργεια ως εν δυνάμει «όχημα» προώθησης της σταθερότητας, αλλά και έναν «μη συμβατικό τρόπο» προώθησης της ειρήνης. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείει εξαγωγές στην Ιορδανία, διαπραγματεύσεις με Αιγυπτίους και άλλες χώρες της περιοχής.

Τα επόμενα βήματα του East Med



Μιλώντας για την επικείμενη τριμερή συνάντηση, ο Στρατηγικός Αναλυτής Νίκος Λυγερός δήλωσε στο «Ράδιο Πρώτο», αναφορικά με τον αγωγό East Med, ότι θα πρέπει να περάσουμε πλέον από το στάδιο της εμπορευσιμότητας ή βιωσιμότητας, αλλά να ξέρουμε πότε ξεκινά η κατασκευή και ποιος θα την αναλάβει. «Είναι πάντοτε σημαντικό το ποιος θα κατασκευάσει το έργο, επειδή έχουμε ήδη δώσει ημερομηνία λήξης (κατασκευής) το 2025», είπε, προσθέτοντας πως τόσο το Ισραήλ όσο και η Κύπρος έχουν ανάγκη κατασκευής του αγωγού και τους ενδιαφέρει από πού ακριβώς θα περάσει ο αγωγός.



«Μπορούμε να έχουμε αποφάσεις που θα μας πουν με ακρίβεια το πέρασμά του, αφού ειδικά στην περιοχή της Κρήτης μπορεί να έχουμε ένα σπάσιμο της πορείας, ή υπάρχει και η επιλογή να περάσουμε εντελώς κάτω από την Κρήτη, κάνοντας τον γύρο της Πελοποννήσου για να καταλήξουμε στο τακούνι της Ιταλίας», είπε.

Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης



Στις ενεργειακές προτεραιότητες της Κυβέρνησης αναφέρθηκε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, που τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης νέων κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, ώστε να καταστεί δυνατή η λήψη αναγκαίων αποφάσεων για την πιο σωστή ανάπτυξη αυτών των πηγών. Σε ομιλία του στην ετήσια γενική συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Υδρογονανθράκων, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως πρώτα σημασία έχουν οι εξερευνήσεις και η δεύτερη προτεραιότητα είναι να προωθήσουμε την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Αφροδίτη.



Ο Υπουργός Ενέργειας υπογράμμισε ότι γι' αυτόν τον σκοπό η Κυβέρνηση εξετάζει όλες τις επιλογές, όπως είναι, μεταξύ άλλων, το τερματικό LNG και οι αγωγοί φυσικού αερίου, και πρόσθεσε ότι έχουμε καταλήξει ότι «η καλύτερη λύση για μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τα ενεργειακά τερματικά της Αιγύπτου». Είναι σημαντικά κρίσιμο για μας να καταστεί δυνατό να προχωρήσουμε στο πρώτο εμπορικό συμβόλαιο, τόνισε ο κ. Λακκοτρύπης, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι εύκολο λόγω των τεχνικών και εμπορικών δυσκολιών.