Η κοινωνία των ηλιθίων

*** Αποτελεί κυρίαρχη συζήτηση με όσους συναπαντήθηκα τα τελευταία εικοσιτετράωρα. "Που στο καλό είναι κρυμμένα τα σπουδαία μυαλά";

*** Εφαλτήριο της φιλοσοφικής μεν, πλην όμως ουσιαστικής συζήτησης, η θλιβερή διαπίστωση πως η χώρα πάσχει αφενός από πολιτικό έλλειμμα και εκτεταμένη διαφθορά και αφετέρου από πενιχρή αποτελεσματικότητα.

*** Παραμένει, βεβαίως, μετέωρο το ερώτημα, τι και τις πταίει; Φταίει άραγε η νοοτροπία της αποποίησης της ευθύνης; Φταίει η έλλειψη επαγγελματισμού; Φταίει η έλλειψη σοβαρότητας και εντιμότητας; Ή μήπως έχουμε μετατραπεί σε χώρα των ηλιθίων;

*** Η κατανόηση της κυπριακής κοινωνικής εξέλιξης και πραγματικότητας θα μπορούσε να αναζητεί στο περίφημο σύγγραμμα του Ιταλού καθηγητή Κάρλο Τσιπόλλα, για τους "Βασικούς Νόμους της Ανθρώπινης Ηλιθιότητας". Θα μπορούσε, όμως, εξίσου να επεξηγηθεί και διά του παλαιότερου συγγράμματος του Ευάγγελου Λεμπέση για την "Τεράστια Κοινωνική Σημασία των Βλακών εν τω σύγχρονω βίω".

*** Πολύ φοβάμαι, όμως, πως η γενεσιουργός αιτία της αναποτελεσματικότητας στη χώρα είναι ένα κράμα της γενετικής ηλιθιότητας και των επίκτητων ατομικών και συλλογικών συμφερόντων.

*** Πολλά από τα προβλήματα και τις αγκυλώσεις της κυπριακής πολιτείας δυνατόν να μην είναι ευρέως αντιληπτά, καθώς μεταξύ κατεργαρέων υπάρχει σεβασμός του νόμου της σιωπής.

*** Όμως, για την καταδίκη στην αφάνεια των σπουδαίων μυαλών είναι ξεκάθαρο πως ευθύνεται η νόσος της εξουσίας. Προφανώς, διότι όσοι προσβάλλονται από την ανίατη τούτη νόσο, κρατούν διά πυρός και σιδήρου στο περιθώριο τους οξυδερκείς, καθώς αποτελούν αδιαφιλονίκητη απειλή.

*** Μόνο τα περιβάλλοντα, όσων κρατούν τα ηνία σε κέντρα εξουσίας να σκεφτεί κανείς, αντιλαμβάνεται του λόγου το αληθές.

*** Οι πέντε βασικοί νόμοι του Τσιπόλλα σε σχέση με τους ηλίθιους που κυκλοφορούν, διέπονται από μια σταθερή διαπίστωση: Πως ο αριθμός τους είναι σταθερός σε κάθε κοινωνία. Αυτό, όχι πως είναι ελπιδοφόρο, αλλά είναι τουλάχιστον παρήγορο πως δεν είμαστε οι μόνοι ηλίθιοι στον πλανήτη.

Παρεμπιπτόντως, το υστερόγραφο μιας ιστορικής πορείας, μπορεί να γίνει πρόλογος μιας νέας εποχής. Ναι, όλα είναι δυνατά, αρκεί να τα πιστέψεις. Καλημέρα, Σημερινή!

Και το άσχετον, οι άνθρωποι δεν θέλουν διαταγές.