Ενέργεια

Το «Μπαρμπαρός» δεν «χαλά» το Ισραήλ

Η Λευκωσία απορρίπτει τις τουρκικές θέσεις για τις έρευνες στην ΑΟΖ

Θετικά βλέπει τις τουρκικές έρευνες ανοιχτά της Κύπρου ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, τονίζοντας πως το Κυπριακό δεν αποτελεί εμπόδιο για τον τουρκο-ισραηλινό αγωγό


Προβληματισμό προκαλούν οι δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή Ενέργειας του Ισραήλ, Σαούλ Μέριντορ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», στην ΑΟΖ βορείως της Κύπρου.



Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, δήλωσε πως «κάθε έρευνα που διεξάγεται στην περιοχή μπορεί να δώσει πολλά στοιχεία για να κατανοήσουμε καλύτερα την υποθαλάσσια γεωλογία», προσθέτοντας πως το Ισραήλ είναι υπέρ των τουρκικών, των αιγυπτιακών και των εξερευνήσεων της «Νότιας Κύπρου», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία.



«Θα χαρούμε να μοιραστούμε την εμπειρία μας και το τι κάναμε στο Ισραήλ με τους Τούρκους φίλους μας», είπε. Επιπλέον, ο κ. Μέριντορ αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τονίζοντας πως η μη επίλυσή του δεν αποτελεί εμπόδιο για μεταφορά του αγωγού από το Ισραήλ στην Τουρκία.



«Το Ισραήλ δεν μπορεί να πάρει θέση σε αυτό το πολύπλοκο ζήτημα εξαιτίας των εξαγωγών φυσικού αερίου. Μπορώ να πω, φυσικά, ότι θα είμαστε πολύ χαρούμενοι αν το ζήτημα μπορεί να λυθεί και δεν είμαι βέβαιος ότι αποτελεί προϋπόθεση για τον αγωγό μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Δεν μπορώ να πω περισσότερα, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε έναν τρόπο να περάσουμε τον αγωγό από τα ανατολικά της Κύπρου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν επηρεάζεται ο East Med

Όσον αφορά τη συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας, της «Ελληνικής Κύπρου» και της Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού East Med στις αρχές Απριλίου, ο Μέριντορ δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν βλέπει το έργο ως ανταγωνιστή των έργων με την Τουρκία και την Αίγυπτο.



«Πρέπει να έχουμε διαδρόμους. Ένας από τους διαδρόμους είναι με την Τουρκία και δεν βρίσκεται σε ανταγωνισμό με τον αγωγό East Med ή με τις εγκαταστάσεις αιγυπτιακών εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αυτοί είναι διάδρομοι και όλοι οι διάδρομοι είναι σημαντικοί για την εξαγωγική στρατηγική του Ισραήλ, αφού έχουμε βρει αρκετό φυσικό αέριο και έχουμε πολύ περισσότερo αέριο για εξόρυξη», πρόσθεσε.

Συμφωνία τους επόμενους μήνες



Αναφερόμενος στην πιθανότητα ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Άγκυρας και Τελ Αβίβ, είπε πως οι δυο πλευρές θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν σχετικά με τις εμπορικές λεπτομέρειες ενός αγωγού πριν υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος. «Έχουμε ήδη μιλήσει γι' αυτές τις λεπτομέρειες. Θα διεξαγάγουμε πολλές συναντήσεις τους επόμενους δύο μήνες και ελπίζω ότι αυτές οι συναντήσεις θα δώσουν ισχυρά αποτελέσματα. Είμαι αισιόδοξος για τη μεταφορά αερίου του Ισραήλ μέσω της Τουρκίας, καθώς έχουμε πάρει πολύ σοβαρά την όλη διαδικασία», φέρεται να δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.



Ο κ. Μέριντορ είπε, επίσης, πως δεν θα μπορούσε να δώσει ακριβή ημερομηνία για την επίτευξη συμφωνίας, αλλά η ισραηλινή πλευρά θέλει να ολοκληρώσει την όλη διαδικασία μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη το συντομότερο δυνατό. «Οι τουρκικές και ισραηλινές εταιρείες συζητούν επί του παρόντος έναν πιθανό αγωγό φυσικού αερίου, που θα κατασκευαστεί μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας για τη μεταφορά αερίου στην Ευρώπη, και οι δύο κυβερνήσεις υποστήριξαν τη διαδικασία», σημείωσε ο Μέριντορ.



«Οι συνομιλίες μας έχουν πάει πολύ καλά. Είμαι βέβαιος ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία, η οποία θα είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Τουρκία πιθανότατα θα λάβει 5-10 δις κυβικά πόδια φυσικού αερίου από τον εν λόγω αγωγό σε ετήσια βάση.

Απάντηση σε Σινιρλίογλου

Εν τω μεταξύ, επανάληψη της πάγιας τουρκικής θέσης χαρακτήρισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Κορνήλιος Κορνηλίου, τα όσα διατυπώνει στην επιστολή του ο Τούρκος ομόλογός του, Φεριντούν Σινιρλίογλου, προς τον διεθνή οργανισμό αναφορικά με τις έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κορνηλίου τόνισε πως η Λευκωσία απορρίπτει τους τουρκικούς ισχυρισμούς πως μέρος του οικοπέδου 6 βρίσκεται εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι αντιδράσεις της πλευράς μας θα συνεχιστούν.



Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή του ημερομηνίας 12 Απριλίου 2017, ο κ. Σινιρλίογλου εκφράζει «μεγάλη ανησυχία σε σχέση με την προκλητική», κατά την έκφρασή του, «ενέργεια της ελληνοκυπριακής διοίκησης», και ισχυρίζεται παράλληλα πως η άδεια που δόθηκε για το τεμάχιο 6 δεν παράγει νομικά αποτελέσματα επί των ipso facto and ab initio κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα της για σκοπούς ερευνών και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της.



Σε απειλητικό ύφος αναφέρει, επίσης, ότι η Τουρκία είναι δεσμευμένη στην προστασία των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, και δεν θα επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να διεξάγουν «χωρίς εξουσιοδότηση δραστηριότητες, που αφορούν τις έρευνες και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην υφαλοκρηπίδα της, όπως υπογραμμίστηκε κατά έντονο τρόπο σε πολλές δηλώσεις για το θέμα από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, και πιο πρόσφατα στις 6 Απριλίου 2017».

Συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου

Την ίδια ώρα, πάντως, ο Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πλούτων της Αιγύπτου, Τάρεκ Ελ Μόλα, δήλωσε πως οι πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στη Μεσόγειο καθιστούν επιτακτική την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου.



Σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα Daily News, ο Αιγύπτιος υπουργός έδωσε έμφαση στην τριμερή συμφωνία για συνεργασία στον τομέα της μεταφοράς φυσικού αερίου από τα πεδία της Αιγύπτου και της Κύπρου στην Ευρώπη. «Αυτό», είπε, «συμπληρώνει τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Αίγυπτο προς αμοιβαίο όφελος και την υποστήριξη της στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας, η οποία εξυπηρετεί τον σημερινό προσανατολισμό και τη στρατηγική της Αιγύπτου για να καταστεί περιφερειακός εμπορικός κόμβος για την ενέργεια στην περιοχή».



Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο, στόχος της τριμερούς συνεργασίας είναι η βέλτιστη εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της περιοχής. Ο Τάρεκ Ελ Μόλα εξήγησε πως ο στρατηγικός στόχος της Αιγύπτου να αναδειχθεί σε κόμβο εμπορίας ενέργειας στην περιοχή υπηρετείται από τις αιγυπτο-κυπριακές συμφωνίες για μεταφορά φυσικού αερίου, περιλαμβανομένου του αμοιβαία επωφελούς, όπως σημείωσε, αγωγού μεταξύ των δυο χωρών.