Εις απάντησιν στο Barbaros

*** Η προχθεσινή τουρκική παραβίαση των υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά μέρος του παιχνιδιού, που από κοινού Τουρκία και Έσπερν Μπαρθ Έιντε έχουν στήσει, με στόχο να σταματήσουν το τρυπάνι της ENI και της Total στην ΑΟΖ.

*** Η παραφιλολογία που αναπτύσσεται περί κλιμάκωσης της έντασης και οι ανησυχίες για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου δικαιολογούνται μεν από τις εξελίξεις, αλλά εξυπηρετούν τον έναν και μοναδικό σκοπό του σουλτάνου και των αυλικών του (βλέπε Βρετανούς, Έιντε κ.λπ.), να αποτραπεί η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

*** Πρόκειται, δηλαδή, για έναν ωμό οθωμανικό εκβιασμό, με ξεκάθαρο στόχο, ο οποίος έχει και στρατηγική και βάθος, αλλά δεν προϋποθέτει στρατιωτική κρίση.

*** Η Τουρκία επιδιώκει ηγεμονία μέσω της Κύπρου στη Μέση Ανατολή και στα ενεργειακά αποθέματα της περιοχής, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα την επιβάλει με στρατιωτικούς όρους.

*** Θα υπομνήσω τα όσα ο Αχμέτ Νταβούτογλου έγραψε στο βιβλίο του «Στρατηγικό Βάθος: Η διεθνής θέση της Τουρκίας»: «Οι ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας σε σχέση με την Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο δεν αντιμετωπίζονται μόνο με στρατιωτικούς όρους, αλλά με μια συνολική στρατηγική, στην οποία συγκαταλέγονται η οικονομία, το εμπόριο και η ενέργεια».

*** Στον απόηχο, πάντως, του τουρκικού εμβατηρίου ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, χωρίς ντροπή, συνέχισε το γαϊτανάκι της τουρκικής παρανομίας, κάνοντας λόγο για πιθανή κρίση, εξαιτίας των ερευνών για φυσικό αέριο, στα μέσα του καλοκαιριού.

*** Η λογική λέγει ότι ένας εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών, ευρισκόμενος ενώπιον μιας παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, διαφορετικά θα έπρεπε να χειριστεί αυτό το ζήτημα.

*** Κατά τα άλλα, εκτιμά πως μετά απ' όλα αυτά, υπάρχει έδαφος για νέα πενταμερή Διάσκεψη τύπου Γενεύης.

*** Βεβαίως, ο κ. Έιντε εθελοτυφλεί απέναντι στην τουρκική εθνικιστική έξαρση και οφείλουμε και αυτό να το σημειώσουμε.

*** Διότι το περιεχόμενο του οθωμανικού στρατιωτικού ύμνου, με τον οποίο απήντησαν οι βάρβαροι του Barbaros στις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό καταμαρτυρεί.

*** Παραθέτω απλώς το περιεχόμενο και ο νοών νοείτω.

«Πάντα ηρωικό, το τουρκικό έθνος

Ο στρατός του, για πολύ καιρό

Έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο

Το τουρκικό έθνος, το τουρκικό έθνος

Αγάπα τον εθνικισμό με πάθος

Κατάστρεψε, ω έθνος, τον εχθρό σου

Αφήστε τους να υποφέρουν με την καταραμένη ντροπή τους».

*** Οι εξελίξεις, πάντως, επιβάλλουν και ξεκάθαρες απαντήσεις. Αυτόν τον εταίρο θέλει να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση; Με έναν τέτοιο συνεταίρο θέλει η Ρωσία να προχωρήσει τους δικούς της ενεργειακούς σχεδιασμούς; Με ένα τέτοιο σύμμαχο επιθυμούν οι ΗΠΑ να τιθασεύσουν την ISIS;

*** Παρεμπιπτόντως, εις απάντησιν στο Βarbaros, επιλέγω μιαν ανάλογη απάντηση του Καραϊσκάκη στον Μαχμούτ Πασά Σκόδρα.

«Μου γράφεις ένα μπουγιουρντί, λέγεις να προσκυνήσω

κι εγώ, πασά μου, ρώτησα τον π****** μου τον ίδιον

κι αυτός μου αποκρίθηκε να μην σε προσκυνήσω

κι αν έρθεις κατ’ επάνω μου, ευθύς να… πολεμήσω».

*** «Έτσι, μου είπαν να σας τα γράψω, έτσι μου είπαν να σας τα πω...» («Άμα γυρίσω», Β. Παπακωνσταντίνου).

*** Και το άσχετον: Στους ανθρώπους οφείλουμε να δίδουμε το δικαίωμα της επιλογής.