Ενέργεια

Ενθουσιασμός DELEK με… Μπαρμπαρός

«Σπουδαία κίνηση» θεωρεί τις τουρκικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο ο Γιόσι Άμπου

Μέσω της κατασκευής ενός αγωγού από το Λεβιάθαν προς την Τουρκία, το Ισραήλ μπορεί να διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στη διαφοροποίηση των προμηθευτών της Άγκυρας, δηλώνει ο CEO της Εταιρείας


Συμπαραστάτες και συνεργούς στις παράνομες έρευνές τους στην ΑΟΖ της βόρειας Κύπρου με το «Μπαρμπαρός» αναζητούν, διακαώς, οι Τούρκοι, που συνεχίζουν τον επικοινωνιακό τους «πόλεμο».



Μετά τις δηλώσεις «στήριξης» που εξασφάλισαν από τον Γενικό Διευθυντή Ενέργειας κ. Μέριντορ, οι οποίες προκάλεσαν προβληματισμό, τη σκυτάλη πήρε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Delek Group, η οποία μάλιστα, διά των δύο θυγατρικών της (Delek Drilling και Avner Oil Exploration), κατέχει το 30% των δικαιωμάτων του κοιτάσματος Αφροδίτη.



Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Anadolu, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γιόσι Άμπου δήλωσε πως η Delek θεωρεί τις τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο ως «σπουδαία κίνηση». Πιστεύω, είπε, πως έχουμε μεγάλη εμπειρία στην εξερεύνηση της περιοχής με τεράστια επιτυχία και θα είμαστε πολύ ευτυχείς να έρθουμε και να επενδύσουμε στην εξερεύνηση και, εν συνεχεία, στην παραγωγή πηγών φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Επένδυση στην Τουρκία

Ο CEO της Delek χαρακτήρισε την τεχνογνωσία ως πολύ σημαντικό θεμέλιο για μια επιτυχημένη επιχείρηση εξερεύνησης και παραγωγής, προσθέτοντας:



«Νομίζω πως, λόγω της επιτυχίας μας στην ανοικτή θάλασσα στη λεκάνη της Λεβαντίνης, έχουμε μεγάλη εμπειρία και πολλή τεχνογνωσία και ίσως μπορέσουμε να φέρουμε την Τουρκία σε σημείο που θα μπορεί να εξασφαλίσει δικούς της πόρους. Επομένως, θα είμαστε κάτι περισσότερο από ευτυχείς να επενδύσουμε στην Τουρκία. Ούτως ή άλλως, είναι μια μεγάλη κίνηση από την κυβέρνηση» (οι έρευνες στη Μεσόγειο).



Ο κ. Άμπου εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία του για εξεύρεση περισσότερων κοιτασμάτων στη Λεκάνη της Λεβαντίνης, αλλά και στην «τουρκική περιφέρεια», η οποία, ωστόσο, δεν προσδιορίζεται γεωγραφικά επ’ ακριβώς. «Νομίζω ότι είναι μια μεγάλη κίνηση από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης, να προσπαθήσει να διερευνήσει πηγές φυσικού αερίου στην Τουρκία. Νομίζω ότι υπάρχουν δυνατότητες για ανακαλύψεις υπεράκτιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου», είπε.

Η δεύτερη φάση του Λεβιάθαν

Ο κ. Άμπου ανέφερε πως στην πρώτη του φάση το κοίτασμα Λεβιάθαν, που βρίσκεται εντός της ισραηλινής ΑΟΖ, προορίζεται για την προμήθεια της ισραηλινής αγοράς και των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστίνης, της Ιορδανίας και της Αιγύπτου.



«Τώρα μιλάμε για μια δεύτερη φάση του έργου Λεβιάθαν, που θα μπορούσε, ενδεχομένως, να είναι είτε ένας αγωγός στην Αίγυπτο, για να γεμίσει τους σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου, είτε ένας αγωγός προς την Τουρκία, κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επισκεπτόμαστε την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα από καιρό σε καιρό, εξήγησε ο κ. Άμπου, προσθέτοντας πως το Ισραήλ μπορεί να διαδραματίσει τεράστιο ρόλο στη διαφοροποίηση των προμηθευτών της Τουρκίας.

Χαιρετίζει την τουρκική «Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική»

Συνεχίζοντας, σημείωσε πως η ενεργειακή ασφάλεια είναι ζωτικής σημασίας για κάθε χώρα και σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι η πρόσφατη στρατηγική προσέγγιση Άγκυρας-Τελ Αβίβ, για την ενίσχυση των εγχώριων πόρων, «έχει πολύ νόημα».



Το δημοσίευμα του Anadolu αναφέρει πως, τον Απρίλιο, η Τουρκία ανακοίνωσε την «Εθνική Ενεργειακή Στρατηγική», στην οποία η Άγκυρα θα εστιάσει την προσοχή της στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας στους τοπικούς πόρους -όπως ο άνθρακας και οι ανανεώσιμες πηγές- και θα διεξάγει σεισμικές μελέτες για δραστηριότητες γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Κίνητρα στους Τούρκους

«Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα για οποιαδήποτε χώρα είναι η σταθερότητα του ενεργειακού εφοδιασμού, η ικανότητα παραγωγής εγχώριας ενέργειας ανά πάσα στιγμή και η επιβίωση των προκλήσεων που συνήθως προκύπτουν από καιρό σε καιρό», εξήγησε ο αξιωματούχος της DELEK.



Η διαφοροποίηση των προμηθευτών αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό του στρατηγικού προγράμματος της Τουρκίας, δήλωσε ο κ. Άμπου, προσθέτοντας ότι «εδώ μπορούμε να διαδραματίσουμε τεράστιο ρόλο με το φυσικό αέριο από το Λεβιάθαν και την Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας μια νέα πηγή για την τουρκική αγορά.



Δεν θα είναι απλά μια νέα πηγή, αλλά θα είναι μια πολύ αξιόπιστη πηγή. Παράγουμε φυσικό αέριο για σχεδόν 15 χρόνια για την ισραηλινή αγορά και, κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος, είχαμε σχεδόν 100 τοις εκατόν αξιοπιστία».



Ανέφερε επίσης ότι, εάν η Τουρκία συνδεθεί με το κοίτασμα Λεβιάθαν, θα είναι σε θέση να αποκτήσει πρόσβαση σε αποθέματα φυσικού αερίου 620 δισεκατομμυρίων κυβικών εκατοστών, τα οποία ισχυρίστηκε ότι θα ήταν προτιμότερα από τις επενδύσεις ύψους 2 έως 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις εγκαταστάσεις πλωτής μονάδας επαν-αεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU) στην Τουρκία.



«Με αυτά τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, μπορείτε να αποθηκεύσετε 620 δισεκατομμύρια κυβικά εκατοστά φυσικού αερίου. Αυτό ακριβώς μπορούμε να προσφέρουμε στην Τουρκία», δήλωσε.

Οι δυο εναλλακτικές επιλογές

Μεταξύ άλλων, ο Άμπου χαιρέτησε τις «εποικοδομητικές» και επαγγελματικές συζητήσεις που διεξήχθησαν με το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο υποστήριξε ότι ήταν καλά ενημερωμένο και επικεντρώθηκε στη στρατηγική τους. «Μεσοπρόθεσμα, υπάρχουν δύο επιλογές - οι εγκαταστάσεις Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αίγυπτο και η Τουρκία.



Οι συζητήσεις συνεχίζονται και για τις δύο εναλλακτικές λύσεις, αλλά πιστεύω πραγματικά ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη συμφωνίας κατασκευής ενός αγωγού προς την Τουρκία από το Ισραήλ. Είμαστε πολύ αφοσιωμένοι σε αυτό το έργο και σίγουρα βλέπουμε μια πραγματική ευκαιρία υλοποίησής του στο εγγύς μέλλον», υποστήριξε.

Αντιστοιχία αγοράς

Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της DELEK δήλωσε πως υπάρχει μεγάλη αντιστοιχία μεταξύ των αναγκών της αγοράς φυσικού αερίου της Τουρκίας και της αγοράς του Ισραήλ. «Νομίζω ότι δεν είναι μόνο η σταθερότητα της προμήθειας ή η δυναμικότητα αποθήκευσης και η διαφοροποίηση των προμηθευτών, αλλά υπάρχει επίσης το γεγονός ότι η αιχμή της ζήτησης στην τουρκική αγορά είναι κυρίως τον χειμώνα, σε αντίθεση με τις ανάγκες της ισραηλινής αγοράς, στην οποία η περισσότερη ζήτηση είναι το καλοκαίρι», είπε.