Ενέργεια

«Ασαφή εικόνα» έχει το Κογκρέσο

Μέλη και επιτροπές ενημερώθηκαν για τις θέσεις των πέντε πλευρών λίγο πριν από τη διάσκεψη

«Η Άγκυρα θα κληθεί να αποδείξει αν ενδιαφέρεται περισσότερο για την ευημερία των Τουρκοκυπρίων, παρά για τα γεωστρατηγικά της συμφέροντα και την επιρροή στο νησί»
Μια συνοπτική αναφορά-ανάλυση για τις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού από το Σχέδιο Ανάν το 2004 μέχρι και το Μον Πελεράν αλλά και την επερχόμενη Διεθνή Διάσκεψη, κοινοποιήθηκε πρόσφατα στα Μέλη και τις Επιτροπές του Αμερικανικού Κογκρέσου. Στην 37σέλιδη αναφορά, που εκπόνησε ο ερευνητής Vincent L. Morelli εκ μέρους του Congressional Research Service, και αποτελεί νομοθετικό βραχίονα της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου, παρουσιάζονται τα διάφορα προβλήματα ενόψει της Διάσκεψης με έμφαση στα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων, ενώ παράλληλα τίθενται ορισμένα ερωτήματα που αφορούν τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και την τελική έκβαση των συνομιλιών.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει χαρακτηριστικά στην εισαγωγή, έχουν από καιρό διατηρήσει το ενδιαφέρον τους για την επίλυση του Κυπριακού, εν μέρει λόγω των αυξανόμενων προοπτικών ότι η Ανατολική Μεσόγειος, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην περιφερειακή σταθερότητα και στην ανάπτυξη και προμήθεια ενέργειας. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμάται ότι η υποστήριξη από τη διακυβέρνηση Τραμπ είναι δεδομένη, αλλά δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί.
Διαβάστε περισσότερα στην έκδοση της "Σημερινής" της Κυριακής που κυκλοφορεί...