Υποθήκη με… αποτυχία

*** Όταν η σκέψη βρίσκεται ενώπιον βαρυσήμαντων ιστορικών γεγονότων και εξελίξεων δεν μπορεί να είναι απολύτως καθαρή, προτού καταλαγιάσει η έντασή τους. Μπορεί, ωστόσο, να καταλήξει σε εκ πρώτης όψεως διαπιστώσεις και συμπεράσματα, προτού ωριμάσει και προβεί σε τελικό απολογισμό.

*** Η έκβαση της Διεθνούς Διάσκεψης στο Κραν Μοντανά συνιστά μιαν από τις πιο παταγώδεις αποτυχίες στην ιστορία των διαπραγματεύσεων.

*** Πρώτον, διότι καταμαρτυρεί για άλλη μια φορά την αδυναμία ή και την απροθυμία της ελληνοκυπριακής πλευράς να αναγνωρίσει τις τουρκικές επιδιώξεις και στρατηγικές. Δεύτερον, διότι καταδεικνύει την επί δεκαετίες αποτυχημένη στρατηγική της πλευράς μας. Τρίτον, διότι αποδεικνύει ότι η τραγική διολίσθηση σε όλο και πιο εξωμοτικές υποχωρήσεις, όχι μόνο καταβαραθρώνει την εθνική αξιοπρέπεια του Ελληνισμού της Κύπρου, αλλά δεν επιφέρει ούτε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, που είναι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

*** Παραθέτω αυτολεξεί τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών μετά το ναυάγιο: "Είναι αδύνατη μια λύση στο πλαίσιο καλής θέλησης των παραμέτρων του ΟΗΕ. Δεν υπάρχει λόγος επιμονής σ' αυτό. Σημασία έχει η αυξανόμενη σταθερότητα στο νησί και στην περιοχή. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα, με διαφορετικές παραμέτρους".

*** Οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φωνάζουν πως η Τουρκία τα θέλει όλα (στην εξίσωση και το φυσικό αέριο). Προχωρεί, δηλαδή, ένα βήμα παραπέρα από τη στρατηγική Νταβούτογλου "περί κατοχής του Βορρά και ελέγχου του Νότου".

*** Παραθέτω, επίσης, αυτολεξεί τις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. "Εύχομαι το καλύτερο για όλους τους Κύπριους, στον Βορρά και στον Νότο". Ο Αντόνιο Γκουτέρες υποβαθμίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυπριακή Δημοκρατία σε κοινότητα και νίπτει τας χείρας του μπροστά στο έγκλημα της εισβολής και κατοχής.

*** Και όλα αυτά, μετά το πακέτο - υποχωρήσεων του Προέδρου Αναστασιάδη, το οποίο αποτελεί πλέον επίσημο έγγραφο ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών και δεσμεύει την όποια μελλοντική διαπραγματευτική διαδικασία.

*** Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, κατέθεσε γραπτώς πρόταση, με την οποία δήλωσε έτοιμος να συζητήσει -μεταξύ άλλων- εκ περιτροπής προεδρία, παράδοση των 4 ελευθεριών σε Τούρκους πολίτες, συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων στο 1/3 της πολυεθνικής δύναμης και δικαιώματα στους χρήστες (σφετεριστές) ελληνοκυπριακών περιουσιών.

*** Αυτή η γραπτή πρόταση, η οποία βρίθει τραγικών υπαναχωρήσεων ακόμα και από το σχέδιο Ανάν, θα μας κυνηγά εσαεί, όπως και η εκ περιτροπής προεδρία, στην οποία είχε συναινέσει ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Παρεμπιπτόντως 1: Σαν σήμερα, 9 Ιουλίου, απαγχονίστηκε από τους Τούρκους ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός και μέχρι τις 14 Ιουλίου άλλοι 470 Έλληνες της Κύπρου.

Παρεμπιπτόντως 2: «Η Ρωμιοσύνη εν φυλή συνότζιαιρη του κόσμου, κανένας δεν εβρέθηκεν για να την ι-ξηλείψη, κανένας, γιατί σιέπει την που τα 'ψη ο Θεός μου. Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψει!»

Παρεμπιπτόντως 3: «Σφάξε μας ούλους τζι ας γενεί το γαίμαν μας αυλάτζιν, κάμε τον κόσμον ματζιελλειόν τζιαι τους Ρωμιούς τραούλλια, αμμά ξέρε πως ύλαντρον όντας κοπεί καβάτζιν τριγύρου του πετάσσουνται τρακόσια παραπούλια.»

Και το άσχετον, η υπομονή έχει όρια, όπως και η διάρκεια της αδικίας.