Ενέργεια

Μεσολάβηση Ισραήλ για λύση θέλουν οι Τούρκοι

Η Άγκυρα άρχισε το lobbying στο Τελ Αβίβ, προκειμένου να περάσουν αγωγό μέσω της κυπριακή ΑΟΖ

Το διπλωματικό της οπλοστάσιο επιστρατεύει πλέον η Τουρκία, προκειμένου να πείσει το Ισραήλ να πιέσει με τη σειρά του την Κυπριακή Δημοκρατία σε μια συμβιβαστική λύση στο Κυπριακό, ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο. Συγκεκριμένα, σε πρόσφατο δημοσίευμά του το Bloomberg με τίτλο «Η Τουρκία κάνει lobbying στο Ισραήλ να ωθήσει την Κύπρο στην έγκριση του αγωγού φυσικού αερίου», ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ρεχάν Ντεμενέτς, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το Ισραήλ, ως κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή, θα μπορούσε να ωθήσει την Κύπρο να συμφωνήσει σε μια συμβιβαστική συμφωνία για την κατασκευή ενός αγωγού εξαγωγής φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας, προς όφελος όλων των πλευρών».


Ο Ντεμένετς, ο οποίος είναι επίσης συνιδρυτής του ισλαμικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας, δήλωσε: «Δεν μπορεί να υπάρξει επανένωση, αλλά θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές». To βασικό, ωστόσο, ερώτημα που πρέπει να μας απασχολεί, είναι κατά πόσον το Τελ Αβίβ είναι πράγματι διατεθειμένο να ρισκάρει τις καλές σχέσεις που οικοδόμησε τα τελευταία χρόνια τόσο με την Κύπρο όσο και με την Ελλάδα, χάριν μιας απρόβλεπτης, ασταθούς και ισλαμικής Τουρκίας, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν.
Η αξιοποίηση της ρήξης Άγκυρας-Τελ Αβίβ
Η ρήξη στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ το 2010, μετά το περιστατικό του Μαβί Μαρμαρά, όπου Ισραηλινοί κομάντος επιτέθηκαν σε Τούρκους ακτιβιστές στον στολίσκο «βοήθειας» προς τη Γάζα, σκοτώνοντας 10 από αυτούς, πρόσφερε εκείνο το παράθυρο ευκαιρίας σε Αθήνα και Λευκωσία για προσέγγιση με την Ιερουσαλήμ. Οι τρεις χώρες βρήκαν κοινούς παρονομαστές συνεργασίας, με επίκεντρο τη συνεκμετάλλευση ...


Διαβάστε περισσότερα στην έκδοση της "Σημερινής" της Κυριακής που κυκλοφορεί...