Ενεργό ρόλο αναλαμβάνει πλέον η Πολιτεία αναφορικά με το πολύκροτο ζήτημα που έφερε στο φως προ εβδομάδων η εφημερίδα μας, σχετικά με τα «χαμένα» χρήματα του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης. Ύστερα και από τη συνεχή επιμονή της «Σημερινής» για ανάδειξη της σοβαρότητας του θέματος και την επιβεβαίωση των στοιχείων της έρευνάς μας από την πρώην Γενικό Ελεγκτή και νυν Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, o Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης αποφάσισε να ζητήσει γνωμάτευση επί του θέματος από τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη.
«Πρόκειται για θέμα που ηγέρθη παλαιότερα από την Ελεγκτική Υπηρεσία, η οποία εξέφρασε διαφωνίες σε σχέση με τον τρόπο προσέγγισής του από το Υπουργείο Οικονομικών. Το 2011 είχε διαφανεί ότι η προσέγγιση του Υπουργείου ήταν ορθή. Εφόσον το θέμα εγείρεται εκ νέου και δεδομένης της σημαντικότητας των δαπανών, θα ζητηθεί γραπτή γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα», δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ο κ. Μιχαηλίδης.
Από την πλευρά του ο Γενικός Εισαγγελέας επεσήμανε πως οι πληροφορίες που αποκάλυψε η «Σημερινή» φαίνεται να είναι σοβαρές και εξέφρασε την ετοιμότητά του να γνωματεύσει. Πάντως νομικοί κύκλοι τοποθετήθηκαν και επεσήμαναν ότι θα πρέπει επειγόντως να διαπιστωθεί αν υπήρξε κατάχρηση ή υπέρβαση εξουσίας ή αν ακόμα έχουμε φτάσει σε βαθμό που μπορεί να υπάρχει ενδεχόμενο διάπραξης και ποινικού αδικήματος. Αναζητούνται πέραν των 3,5 δις
Το όλο ζήτημα αφορά την αξιοποίηση των εσόδων από τη φορολογία των πολιτών για την Άμυνα για σκοπούς πέραν της αγοράς οπλικών συστημάτων. Υπενθυμίζεται ότι, η έρευνα που έγινε με βάση το απόρρητο έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου, κατέδειξε ότι από το 1984 μέχρι και το 2016 είχαν εισπραχθεί ποσά της τάξης των €8 δισεκατομμυρίων, εκ των οποίων τα €4,5 δισεκατομμύρια κατέληξαν στο Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης. Εντούτοις, πολύ λιγότερα από αυτά αξιοποιήθηκαν για αγορά εξοπλισμών, ενώ τα υπόλοιπα 3,5 δις μεταφέρονται αυτόματα στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας για ικανοποίηση άλλων αναγκών του κράτους. Η θέση της Κυβέρνησης
Εν τω μεταξύ, καμία επίσημη γραπτή αντίδραση για το όλο ζήτημα δεν υπήρξε εκ μέρους της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Άμυνας. Ερωτηθείς στο πλαίσιο ραδιοφωνικής εκπομπής του Ράδιο Πρώτο για το θέμα του Ταμείου Αμυντικής Θωράκισης και τις επικρίσεις από μερίδα πολιτών, που ισχυρίζονται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έμεινε αθωράκιστη, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε πως ουδέποτε σταμάτησαν οι αναβαθμίσεις ούτε οι εξοπλισμοί στην Εθνική Φρουρά, αλλά ούτε και οι στρατιωτικές ασκήσεις.
«Αντιθέτως υπήρξε μια ριζική μεταρρύθμιση και μια αναβάθμιση του αξιόμαχου της Δύναμής της». Κληθείς να σχολιάσει την εμπλοκή του Γενικού Εισαγγελέα και την πρόθεσή του να ζητηθεί γνωμάτευση για τα «χαμένα» εκατομμύρια του ΤΑΘ, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε: «Ο κ. Οδυσσέας Μιχαηλίδης κάνει τη δουλειά του και εμείς τη δουλειά μας». Γ. Βαρνάβα: Πρόκειται για κρατική απάτη
Μιλώντας την εβδομάδα που μας πέρασε στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, ο πρώην βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας, είπε πως ο ίδιος, όταν ανελαβε καθήκοντα τον Ιούλιο του 2011, ανέδειξε το συγκεκριμένο θέμα, καταθέτοντας μάλιστα στην Επιτροπή Άμυνας πρόταση νόμου, η οποία προνοούσε τη δημιουργία ειδικού ταμείου μέσα στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας, όπου αυτά τα χρήματα θα κατέληγαν και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την αγορά νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων και την αναβάθμιση των υφισταμένων.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρνάβα, διάφοροι αξιωματούχοι του κράτους τότε, συμπεριλαμβανομένων του Υπουργού Άμυνας και του Υπουργού Οικονομικών, προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. «Προσπαθούσαν να μας πείσουν ότι τα χρήματα αυτά, τα οποία καταλήγουν στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας, τα χρησιμοποιούν και για τις τακτικές δαπάνες της Άμυνας, κάτι φυσικά που δεν προνοείται πουθενά και εκτός αυτού παίζουν με τη δική μας νοημοσύνη αλλά και των πολιτών», είπε, προσθέτοντας ότι τελικά η πρόταση νόμου ποτέ δεν πήγε για ψήφιση γιατί αντιμετώπισε τη μεγάλη αντίδραση της Κυβέρνησης αλλά και πολιτικών κομμάτων. Ο κ. Βαρνάβα έκανε λόγο, μάλιστα, για «κρατική απάτη» και τόνισε πως αν η Κυβέρνηση έχει ανάγκη τα χρήματα αυτά τότε θα πρέπει να βρει την τόλμη να βγει δημόσια και να πει στους πολίτες την αλήθεια. Φόβος μαζικής φυγής ΣΥΟΠ
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πονοκέφαλο φαίνεται να προκαλεί στο Υπουργείο Άμυνας η πρόθεση των Συμβασιούχων Οπλιτών (ΣΥΟΠ) να εγκαταλείψουν μαζικά την Εθνική Φρουρά. Δημοσιεύματα στον Τύπο αλλά και μηνύματα που λαμβάνουμε από τους ίδιους τους ΣΥΟΠ, καταδεικνύουν μια γενική δυσαρέσκεια από τις συνθήκες εργασίας που προσφέρονται και την αδιαφορία των αρμοδίων.
Η όλη κατάσταση δεν ικανοποιεί τους επαγγελματίες οπλίτες, οι οποίοι δείχνουν αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν το στράτευμα και να αναζητήσουν άλλη επαγγελματική στέγη. Ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε έγιναν οι 3000 προσλήψεις, μέχρι και σήμερα, έχουν αποχωρήσει 600-700 οπλίτες. Σε αυτό το πλαίσιο, καθόλου τυχαίο δεν πρέπει να θεωρείται το γεγονός ότι το Υπουργείο επιβεβαιώνει ότι οι προσλήψεις από τη νέα προκήρυξη θα είναι περίπου 650.
Υπάρχει μάλιστα ο φόβος ο αριθμός των αποχωρησάντων να αυξηθεί τον Νοέμβριο, οπότε τελειώνουν τα συμβόλαια ενός έτους των ΣΥΟΠ. Ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ηλίας Λεοντάρης ενημερώθηκε, πάντως, για τους προβληματισμούς των ΣΥΟΠ και δεσμεύθηκε να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, με σκοπό την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.