Είμαστε όλοι διεφθαρμένοι!

*** Θύελλα αντιδράσεων πυροδότησε ο ορυμαγδός των αποκαλύψεων του Δημάρχου Πάφου για τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών στην πόλη του και στη Λάρνακα. Με εκπλήσσει, ωστόσο, που εκπλησσόμεθα.

*** Προς τι η έκπληξη; Στην Κύπρο δεν ζούμε;

*** Απλώς αν έστω κι εκ του προχείρου θυμηθούμε τα ΑΤΙΜΩΡΗΤΑ σκάνδαλα της τελευταίας 20ετίας, φαντάζει άλογη η καθολική έκπληξίς μας.

*** Σκάνδαλο ΧΑΚ. Τραπεζικό σκάνδαλο. Σκάνδαλο αποχετευτικού. Σκάνδαλο Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Σκάνδαλο S300. Σκάνδαλο κακοδιαχείρισης των υστερημάτων των πολιτών για την αμυντική θωράκιση της Κύπρου.

*** Αυτά μόνο, ισούνται με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ απώλειες για τον απλό φορολογούμενο πολίτη.

*** Ισούνται με τη σημερινή οικονομική καταστροφή του τόπου, που αναπόδραστα θα «κλειδώσει» εξ άπαντος και την εθνική του καταστροφή.

*** Πώς είναι δυνατόν, τόσο αβασάνιστα να λησμονούμε;

*** Η μνήμη και η νοημοσύνη, λογικά, συμβαδίζουν. Έστω κι έτσι (χωρίς μακρά μνήμη), όμως, η κοινή νοημοσύνη λέγει πως είμαστε λαός κατ’ ουσίαν και όχι απλώς κατ’ όνομα διεφθαρμένος.

*** Και ο απόηχος των όσων τεκταίνονται τα τελευταία 24ωρα, μας το υπενθυμίζει εκκωφαντικά.

*** Το φαγοπότι των τουρκοκυπριακών περιουσιών -προφανώς- και δεν αποτελεί σημερινό ζήτημα. Πρόκειται για ένα διαχρονικό πλιάτσικο με ρίζες στην πελατοκρατεία, στην κουμπαροκρατία, στην ψηφοθηρία και στο βόλεμα ημετέρων. Και, μάλιστα, εν γνώσει των εκάστοτε κυβερνώντων και των εκάστοτε Υπουργών Εσωτερικών.

*** Και, βεβαίως, ναι, πλιάτσικο άνευ τιμωρίας! Όπως και η σωρεία ατιμώρητων σκανδάλων σ’ αυτόν τον τόπο.

*** Στέκομαι πρώτα και πάνω από όλα στην προσωπική ευθύνη όλων εμάς των απλών πολιτών. Διότι -μετά το μέτρημα- ο δικός μας ωχαδερφισμός -και ανοχή- είναι πιο εγκληματικός από την απροθυμία των εντεταλμένων από το σύνταγμα και τον νόμο να προστατεύσουν τον λαό από τη διαφθορά.

*** Ο πρώτος εκ των επτά σοφών της αρχαιότητας, ο Θαλής ο Μιλήσιος, αναφερόμενος στη διαφθορά τον 5ον αιώνα π.Χ., υποδείκνυε ότι η καλύτερη δημοκρατία είναι εκείνη που δεν έχει ούτε πάρα πολύ πλούσιους, ούτε πάρα πολύ φτωχούς πολίτες. («Κρατίστην είναι δημοκρατίαν την μήτε πλουσίους άγαν μήτε πένητας έχουσαν πολίτας»).

*** Η γενιά μας, από την υπέρμετρη ευμάρεια, κατέληξε βιαίως στην υπέρμετρη οικονομική δυσχέρεια. Και στον κίνδυνο της ανισορροπίας, για τον οποίο αιώνες πριν ο Θαλής προειδοποιούσε.

*** Ακολουθεί η ασήκωτη ευθύνη των πολιτικών. Η πηγή της διαφθοράς κατά τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, ο οποίος την περιέγραψε ως εξής: «Η αργία εγέννησε την πενίαν. Η πενία έτεκεν την πείναν. Η πείνα παρήγαγε την όρεξιν. Η όρεξις εγέννησε την αυθαιρεσίαν. Η αυθαιρεσία εγέννησε την ληστείαν. Η ληστεία εγέννησε την πολιτικήν. Ιδού η αυθεντική καταγωγή του τέρατος τούτου».

Και το άσχετον, μετά το σκοτάδι, έρχεται το φως…