Η εξαπάτηση των αμνών

*** Σπάνιες φορές η ιστορία κάνει ομοιοκαταληξίες. Τις πλείστες επαναλαμβάνεται ως τραγωδία, εκτός και αν ο λαός αποφασίσει από μόνος του να τη γράψει.
*** Σαν σήμερα το 1976 το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Χόρα» παραβίασε για πρώτη φορά την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Προτού προλάβουν να περάσουν 24 ώρες (πρωί 7ης Αυγούστου) οι Τούρκοι προέβησαν και σε δεύτερη παραβίαση.
*** Η τότε ελληνική κυβέρνηση (Καραμανλή) κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ζητώντας την πολιτική καταδίκη της Τουρκίας και τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων.
*** Το «Χόρα», ωστόσο, σεργιάνιζε στο Αιγαίο έως τις 17 Αυγούστου, όταν και επέστρεψε στη Σμύρνη. Οι δε προσφυγές της ελληνικής κυβέρνησης στους διεθνείς οργανισμούς, έμειναν χωρίς καταδίκη της Τουρκίας και χωρίς μέτρα. Με λίγα λόγια, έμειναν χωρίς αποτέλεσμα στα κατάστιχα των αλμανάκ.
*** Το σκηνικό στο Αιγαίο, επαναλαμβάνεται 11 χρόνια αργότερα φτάνοντας, μάλιστα, τα όρια ένοπλης αντιπαράθεσης με το Σισμίκ-1, ενώ μερικές δεκαετίες αργότερα η κυπριακή ΑΟΖ μετατρέπεται σε έρμαιο των τουρκικών απειλών και παραβιάσεων.
*** Και μετατρέπεται σε έρμαιο, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία δεν διαθέτει τα μέσα να διαφυλάξει τις θάλασσες της.
*** Το προκλητικό, ωστόσο, είναι πως ο λαός από το υστέρημα του (μέχρι και το 2002 αποκοπές από τους μισθούς) έδωσε δισεκατομμύρια για την αμυντική θωράκιση της χώρας.
*** Η έρευνα του συναδέλφου Μάριου Πούλλαδου στο σημερινό φύλλο της κυριακάτικης «Σημερινής», αποτυπώνει του λόγου το αληθές. Από την έναρξη της έκτακτης εισφοράς για την άμυνα το 1984 μέχρι και το 2016 είχαν εισπραχθεί 8 δισεκατομμύρια ευρώ, τα μισά εκ των οποίων δόθηκαν για μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, αγορά αναλωσίμων, κοινωνικές παροχές (με προεκλογική σκοπιμότητα) και επιδοτήσεις.
*** Η Κυπριακή Δημοκρατία υστερεί να προστατεύσει στρατιωτικά από θαλάσσης ή και αέρος τη θάλασσα της. Και αυτό, ως αποτέλεσμα των κοντόφθλαμων πολιτικών της εκάστοτε ηγεσίας της.
*** Ο λαός, ωστόσο, συνεισέφερε.
*** Και συνεχίζει να συνεισφέρει, έστω και υπό διαφορετική μορφή τώρα πια. (Μετά τη φορολογική μεταρρύθμιση του 2002, οι αποκοπές γίνονται από ενοίκια, μερίσματα και καταθέσεις).
*** Ο λαός εδώ και 30 χρόνια εξαπατάται έστω και αν υπήρξε η δημόσια παραδοχή του υπουργού Οικονομικών για τη διαφορετική χρήση των εισπράξεων από τη φορολόγηση για την Άμυνα.

Παρεμπιπτόντως, ο λαός εύκολα εξαπατάται, μα δύσκολα πείθεται ότι έχει εξαπατηθεί.

Και το άσχετον, η ζωή θέλει απλότητα. Και η αλήθεια το ίδιο.