Ενέργεια

Αντεπίθεση με νέες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ

Στην Κύπρο φτάνει το επόμενο διάστημα το τρυπάνι της ENI – Προετοιμάζεται και η EXXON MOBIL

Στους στόχους «Ερατοσθένης Νότιο» στο οικόπεδο 8, «Σουπιά» στο οικόπεδο 3, καθώς και «Καλυψώ» στο οικόπεδο 6 στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά τη γλυκόπικρη γεύση που μας άφησε η γεώτρηση της ΤΟΤAL στον «Ονησίφορος Δυτικά -1» στο οικόπεδο 11. Μπορεί το West Capella να αποχώρησε από τα χωρικά μας ύδατα, εντούτοις, καθ' οδόν προς την Κύπρο βρίσκεται το τρυπάνι της ENI Sapiens 12 000, το οποίο αναμένεται να φτάσει τους επόμενους μήνες.


Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για δυο γεωτρήσεις μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2018, χωρίς να έχει καθοριστεί ακόμα ο ακριβής χρόνος. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η πολυαναμενόμενη γεώτρηση του αμερικανικού κολοσσού Exxon Mobil, ο οποίος στις 6 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε την έναρξη γεωτρήσεων σε δύο περιοχές το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Προς το παρόν γίνεται εξέταση των αιτήσεων των εταιρειών για τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για τις πρώτες δύο ή τρεις γεωτρήσεις. Κάθε γεώτρηση υπολογίζεται να έχει διάρκεια περίπου πέντε εβδομάδες.
H σημασία του σταθμού LNG


Η ExxonMobil και η Qatar Petroleum υπέγραψαν συμφωνίες με την κυπριακή Κυβέρνηση για εκμετάλλευση του τεμαχίου 10, στο πλαίσιο του τρίτου γύρου αδειοδότησης. Σε ανάλυσή του ο ειδικός σε θέματα ΑΟΖ, Δρ Νίκος Λυγερός, υπογράμμισε τη σημασία των ανακοινώσεων της Exxon Mobil, ειδικά σε σχέση και με την κατασκευή σταθμού υγροποίησης (LNG) στην Κύπρο.


«Όταν ανακοινώνει επίσημα πριν αρχίσει καν την πρώτη του γεώτρηση και έχοντας προς το παρόν μόνο ένα συμβόλαιο με την Κυπριακή Δημοκρατία ότι θεωρεί στρατηγικής σημασίας την ύπαρξη ενός τερματικού σταθμού LNG στην Κύπρο, κατανοούμε όλοι και ακόμα πιο πολύ οι ειδικοί, ότι η Αμερική δεν έρχεται στην περιοχή για να κάνει μόνο φιγούρα. Ένας τερματικός σταθμός LNG θα αλλάξει όλα τα οικονομικά δεδομένα, αφού από μόνος του είναι μία επένδυση της τάξης των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, κατασκευάζεται με 4.500 άτομα και προκαλεί σε πρώτο και δεύτερο επίπεδο 100.00 θέσεις εργασίας», έγραψε χαρακτηριστικά.
Γιατί δεν βρέθηκε αρκετό φυσικό αέριο


Μιλώντας αυτήν την εβδομάδα στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο αναφορικά με τη γεώτρηση της TOTAL, ο ειδικός σε θέματα ενέργειας και μέλος της Ακαδημίας Ενέργειας Αθηνών, Δρ Ηλίας Κονοφάγος, εξήγησε ότι τα θαλάσσια βάθη στην Κύπρο απαιτούν σήμερα ανακαλύψεις κοιτασμάτων με αποθέματα που υπερβαίνουν τα 6 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια, προκειμένου να θεωρηθούν οικονομικά εκμεταλλεύσιμα από μόνα τους.


«Για να ανακαλυφθούν όμως αυτού του μεγέθους κοιτάσματα, θα απαιτηθεί να εντοπιστούν στόχοι κοιτασμάτων που παλαιογεωγραφικά καλύφθηκαν έγκαιρα με αδιάβροχα στρώματα αλάτων του Μεσσηνίου πριν υπάρξει διαφυγή φυσικού αερίου από τις δομές στόχους ενδιαφέροντος, όπως τον Ονησίφορο», είπε, προσθέτοντας ότι προ διετίας ο Σόλωνας Κασίνης εισηγήθηκε αρχικά τη διερεύνηση ενός στόχου που βρίσκεται μόλις 8 χιλιόμετρα μακρύτερα από το Zορ στην κυπριακή ΑΟΖ και αργότερα να επεκταθεί η έρευνα μακρύτερα.


«Αντιθέτως, επελέχθη μία θέση που βρίσκεται 40 χιλιόμετρα μακρύτερα, με τη δικαιολογία μιας αποτελεσματικότερης τροφοδοσίας της δομής "Ονησιφόρος" με βιογενές φυσικό αέριο», είπε. Συμπερασματικά, επεσήμανε πως ο σημαντικότερος παράγοντας επιτυχίας για τις μελλοντικές γεωτρήσεις, θεωρείται πλέον το κατά πόσον μία δομή-στόχος καλύφθηκε έγκαιρα από επαρκές πάχος αδιάβροχων πετρωμάτων.
Οι προηγούμενες γεωτρήσεις


Παρά την όποια απογοήτευση επικρατεί, όλοι οι ειδικοί συστήνουν υπομονή. Φέρνοντας ως παράδειγμα άλλες χώρες, τονίζουν ότι προκειμένου να γίνει μια πετυχημένη γεώτρηση, θα χρειαστούν αρκετές προσπάθειες και διορθωτικές κινήσεις όσον αφορά τους στόχους αλλά και καλύτερη ανάλυση των γεωλογικών δεδομένων.


Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ πραγματοποιήθηκε από την αμερικανική Noble Energy το 2011 στο οικόπεδο «Αφροδίτη», το οποίο εκτιμάται ότι περιέχει 127,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Ακολούθησαν το 2014-2015 δύο ερευνητικές γεωτρήσεις την ENI Cyprus στο Οικόπεδο 9 χωρίς αποτέλεσμα και μετά οι εργασίες ανεστάλησαν. Τα Συμβόλαια για τα Οικόπεδα 2, 3, και 9 πήραν παράταση μέχρι το 2018, για να επιτραπεί η μελέτη για την καλύτερη κατανόηση και αναθεώρηση του γεωλογικού μοντέλου της περιοχής, με σκοπό τον εντοπισμό νέων στόχων.
Τον αμανέ τους οι Τούρκοι


Εν τω μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί τόσο μέσα από την έκδοση νέων ΝΟΤΑΜ και ΝΑVTEX στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και μέσα από δηλώσεις. Την Πέμπτη ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε απάντησή του σε ερώτηση που δέχθηκε από το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση αναφορικά με τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και του εν εξελίξει ενεργειακού της προγράμματος. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Χουριέτ», ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Τουρκία και η «Τουρκική Κύπρος», όπως αποκάλεσε το κατοχικό καθεστώς, θα δώσουν μια συντονισμένη απάντηση στο επικείμενο γαλλοϊταλικό τρυπάνι της κοινοπραξίας ENI/TOTAL στα τεμάχια 2, 6, και 8 της ΑΟΖ.
Με τριμερείς συνεργασίες απαντά η Λευκωσία


Η Λευκωσία, από την πλευρά της, επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους και επιλέγει να απαντά στην Άγκυρα μέσω τριμερών συναντήσεων με τις γειτονικές φιλικές χώρες που διαθέτουν ενεργειακά αποθέματα. Η περίοδος μεταξύ του μήνα Νοεμβρίου μέχρι και τον Ιανουάριο θα είναι ιδιαιτέρως σημαντική, αφού αναμένεται να πραγματοποιηθούν τριμερείς συναντήσεις υψηλού επιπέδου μεταξύ Ελλάδος και Κύπρου με Αίγυπτο, Ισραήλ, Λίβανο και Ιορδανία. Η όλη προεργασία πολύ πιθανό να έγινε τις προηγούμενες μέρες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.


Σε ό,τι αφορά το έργο του αγωγού EastMed, ο οποίος φιλοδοξεί να συνδέσει Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία, αναμένεται εκτός απροόπτου να βρεθεί στο επίκεντρο τετραμερούς υπουργικής διάσκεψης στις 5 Δεκεμβρίου, στη Λευκωσία, κατά την οποία αναμένεται να υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU). Η τριμερής Κύπρου-Ελλάδας-Λιβάνου πάντως θα γίνει, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη Λευκωσία, πριν από το τέλος του χρόνου.


Όσον αφορά την Αίγυπτο, σε συνέντευξή του στην αγγλόφωνη Egypt News αυτήν την εβδομάδα, ο Υπουργός Πετρελαίου της χώρας Ταρέκ Ελ Μόλα μίλησε για τις στενές σχέσεις Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, χαρακτηρίζοντάς τες «αμοιβαίου οφέλους». Ο Αιγύπτιος Υπουργός επεσήμανε πως στην παρούσα φάση εξετάζονται όλες οι επιλογές αξιοποίησης του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, τονίζοντας ότι προβάδισμα έχει η μεταφορά τους στους σταθμούς υγροποίησης της χώρας του, όπου υπάρχουν διαθέσιμες υποδομές.