Ο Σ Α ΚΑΙ να πεις, όσα κι αν κάνεις, τίποτε δεν μπορεί ν’ αλλάξει πλέον για την Έλενα και τον Πάρη απ’ τη Λάρνακα, 22 χρόνων φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, που τους πήρε χθες πριν τα ξημερώματα ο Τροχαίος Χάροντας στην οδό Καλλιπόλεως στη Λευκωσία.
- Τίποτε δεν τους φέρνει πίσω.
- Δύο ακόμη απαρηγόρητες οικογένειες και πλήθος αγαπημένων φίλων τους που αίφνης προστέθηκαν στα άλλα πολύ περισσότερα πλήθη των ήδη μαυροφορημένων, απ’ τον αχόρταγο Μινώταυρο της ασφάλτου.
- Όσα κι να κάνεις, τίποτε δεν μπορεί ν’ αναστρέψει εκείνο το μοιραίο κλάσμα δευτερολέπτου της Τροχαίας Ανθρωποκτονίας.
Κ Ι Ο,ΤΙ ΑΠΟΜΕΝΕΙ, σε όσους ακόμη ζώντες, είναι πάντα ένα καθήκον:
Να μην αφήσουμε άλλους ν’ αρπάξει ο Τροχαίος Χάροντας.
Μπορούμε, άραγε;
Υπάρχουν, μήπως, δυνατότητες δραστικής μείωσης του αριθμού των θανατηφόρων τροχαίων;
Ε Μ Ε Ι Σ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ σε όσα συγκεκριμένα «έβγαλε μαλλιά η γλώσσα» αυτής της στήλης να λέει, για τις πρωταίτιες ευθύνες της πολιτείας:
Των Κυβερνώντων.
Των Νομοθετών.
Των Αρμοδίων.
Γι’ αυτούς γράφαμε, «αυγά στον τοίχο» δυστυχώς – δυστυχέστατα, αμέτρητες φορές. Εις ώτα μη ακουόντων. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Όπως και τα ακόλουθα στις 3 παρελθόντος Ιουνίου στο «Ειρήσθω»:
Γ Ε Γ Ο Ν Ο Σ επισήμως παραδεκτό και αδιάψευστο, με βάση τα συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία και τις στατιστικές, συγκριτικές, μελέτες, των καθ’ ύλην αρμοδιότερων υπηρεσιών του κράτους είναι το εξής άκρως σημαντικότατο:
- ΣΤΟΥΣ εννέα μήνες πιλοτικής λειτουργίας, κατά το 2007, του Συστήματος Φωτο-Επισήμανσης με τις Κάμερες Τροχαίας, διαπιστώθηκε ότι:
Μόνο στα σημεία όπου είχαν τοποθετηθεί οι Κάμερες, σημειώθηκε ΜΕΙΩΣΗ 55% των τροχαίων συγκρούσεων. Σημειώθηκε, επίσης, γενικότερα στο οδικό δίκτυο, μείωση κατά 20% των σοβαρών τροχαίων «δυστυχημάτων». (Από τα στοιχεία του Αρχηγείου Αστυνομίας που δημοσιεύθηκαν στις εφημερίδες και στην στήλη «Ειρήσθω» 6 Σεπτ. 2016)...
Γ Ε Γ Ο Ν Ο Σ επισήμως διαπιστωμένο επίσης: Στην λεωφόρο Γρίβα Διγενή της Έγκωμης στη Λευκωσία, η οποία στο παρελθόν είχε χαρακτηρισθεί ως «το πιο αιματοβαμμένο μίλι του τροχαίου χάροντα» λόγω του πλήθους των θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων, αφ’ ότου πριν δύο χρόνια εκεί (μόνο) τοποθετήθηκαν Κάμερες Τροχαίας Φωτο-Επισήμανσης, παρατηρήθηκε ότι: «Την ώρα που οι οδηγοί σε άλλους δρόμους δεν σέβονται καθόλου τους κανονισμούς οδήγησης, φωτογραφίες από τις κάμερες της λεωφόρου Γρίβα Διγενή δείχνουν ότι εκεί οι οδηγοί δεν διανοούνται ούτε καν τις γραμμές να περάσουν, πόσω μάλλον να διαπράξουν σοβαρότερης μορφής αδικήματα» (δηλώσεις του Διευθυντή Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας κ. Γ. Χαραλάμπους στις εφημερίδες 5.9.2016)...
Σ Υ Μ Π Ε Ρ Α Σ Μ Α: Από αυτά και μόνο τα επισήμως παραδεκτά γεγονότα, προκύπτει κατ’ αντιδιαστολή, πόσο μεγάλες και πόσο θανατηφόρες (ναι, μάλιστα, θανατηφόρες) είναι οι ευθύνες του κράτους, το οποίο:
- ΕΠΙ μία ολόκληρη δεκαετία, από το 2008 έως και το 2017, το κράτος στερεί από την Τροχαία Αστυνόμευση, τις Κάμερες Τροχαίας. Ο κάθε πολίτης, κάθε μια από τις μαυροφορημένες οικογένειες των θανατηφόρων τροχαίων συγκρούσεων, μπορεί να υπολογίσει και με αριθμητικές προσεγγίσεις, το μέγεθος της ευθύνης και της ενοχής των διαδοχικών κυβερνήσεων 2008 - 2017 Δ. Χριστόφια-ΑΚΕΛ & Ν. Αναστασιάδη-ΔηΣυ, για τις Τροχαίες Ανθρωποκτονίες της δεκαετούς διακυβερνήσεώς τους. Μαζί, συνευθυνόμενοι και οι βουλευτές και βουλευτίνες όλων των εν τη Βουλή κομμάτων της ίδιας 10ετίας.
Γ Ν Ω Ρ Ι Ζ Ε Ι το κράτος, γνώριζαν και γνωρίζουν οι πρώην του ΑΚΕΛ και οι νυν του ΔηΣυ Κυβερνώντες, μαζί και η Βουλή όπου αμφότεροι μαζί πλειοψηφούν ότι:
- ΕΑΝ από το 2008 μέχρι σήμερα συνέχιζαν να λειτουργούν και ν’ αναπτύσσονται σε όλο το οδικό δίκτυο οι Κάμερες Τροχαίας, τότε, κατά πάσα πιθανότητα, οι περισσότεροι από τους Νεκρούς της Ασφάλτου, θα ήσαν ζωντανοί στις οικογένειές τους και όχι στα νεκροταφεία.
Π Ο Λ Υ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ αυτές οι ευθύνες – ναι, μάλιστα, οι θανατηφόρες ευθύνες του κράτους – επεκτείνονται και πολλαπλασιάζονται εκ του θλιβερού γεγονότος ότι:
- ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ κυβερνήσεις του, στέρησαν και συνεχίζουν να στερούν από την Τροχαία Αστυνομία την αναγκαία αριθμητική δύναμη, η οποία θα της επέτρεπε να υλοποιεί στους δρόμους 24 ώρες το 24ωρο, την απολύτως αναγκαία αστυνόμευση, για να επιβάλλει και να εμπεδώνει, επί πάντων και πασών, την Τροχαία Πειθαρχία, αποτροπής του Τροχαίου Χάροντα.
Ι Σ Χ Υ Ρ Ι Ζ Ε Τ Α Ι η στήλη ότι: Αυτή η ευθύνη του κράτους και των διαδοχικών κυβερνήσεών του, υπάγεται επακριβώς στην έννοια της Κακουργηματικής Αμέλειας που ορίζει το Ποινικό Δίκαιο. Αλλ’ εδώ, εκείνο που προέχει δεν είναι να... γεμίσουν οι φυλακές από τους ένοχους της κακουργηματικής αμέλειας, αλλά να μην... γεμίζουν τα νεκροταφεία από τα θύματα της αμέλειάς τους.
Δ Ι Α ΤΑΥΤΑ: Προέχει, πρώτιστο το καθήκον για δύο πράγματα:
(α) Δραστική Αύξηση της δύναμης της Τροχαίας Αστυνομίας και
(β) Εγκατάσταση Καμερών Τροχαίας σε όλο το οδικό δίκτυο.
Εάν αυτά τα δυο συνεχίσουν να αμελούνται, να παραγνωρίζονται και να μην υλοποιούνται, όλες οι άλλες σπουδαίες προσπάθειες συστηματικής ανάπτυξης κι εμπέδωσης κι εξ απαλών ονύχων εμπέδωσης της οδικής συνείδησης, θα παραμένουν ανεπαρκείς και ατελέσφορες, ενώ αντίθετα – ο μη γένοιτο – όλο και περισσότεροι τάφοι θα γεμίζουν με τροχαία θύματα της κρατικής θανατηφόρας ενοχής...