Ε Θ Ν Ο Φ Ε Λ Η Σ ΠΡΑΞΗ είναι, φρονούμε, η απόφαση της «Σημερινής» να διανείμει σήμερα στο αναγνωστικό της κοινό τις Εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ. Ένα μικρό βιβλιαράκι, το περιεχόμενο του οποίου επιμελήθηκε ο ικανός διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών κ. Χρ. Ιακώβου. Ο οποίος δεν έπαψε ποτέ να τιμά και να μνημονεύει τον μεγάλο Δάσκαλο, κορυφαίο τουρκολόγο, αείμνηστο Κωνσταντινουπολίτη καθηγητή, Νεοκλή Σαρρή, που πρώτος ανέδειξε, νωρίς μετά την εθνική καταστροφή του 1974, τη σπουδαιότητα ΓΝΩΣΗΣ της αταλάντευτης, απ’ το 1956 μέχρι και σήμερα, τουρκικής στρατηγικής κατά του Ελληνισμού στην Κύπρο.
Η Τ Α Ν ΚΑΙ είναι απολύτως απαραίτητη η λεπτομερής γνώση της συγκεκριμένης «στρατηγικής Νιχάτ Ερίμ». Επειδή αυτήν ακολούθησαν, ενίσχυσαν, ανέπτυξαν και όλες τις διαδοχικές πτυχές της εφάρμοσαν και υλοποιούν στην πράξη, με κάθε είδους τακτική, όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις από το 1956, με τους Μεντερές πρωθυπουργό και Ζορλού υπ.Εξ., έως και σήμερα με τους Ερντογάν - Τσαβούσογλου. Όλες ανεξαιρέτως: Είτε ήσαν εκλελεγμένες, είτε πραξικοπηματικές, είτε δεξιές κεμαλικές, είτε αριστερές κεμαλικές, είτε κεμαλο-ισλαμικές, είτε αμιγώς ισλαμικές, όπως την τελευταία 15ετία υπό την αρχηγία του Ερντογάν. Με υποδειγματική σταθερότητα κι αξιοζήλευτη επιμονή, υπομονή και μεθοδικότητα.
Τ Η Ν ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ Νιχάτ Ερίμ 1956 για την Κύπρο, ανέλαβε να υλοποιήσει, στο στρατιωτικό της σκέλος το 1957, το μυστικό Γραφείο Ειδικού Πολέμου (ΓΕΠ) των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με συγκεκριμένο σχεδιασμό του τότε επιτελικού ταγματάρχη Ισμαήλ Τάνσου. Έτσι καταρτίστηκε το επιτελικό «Σχέδιο Επανάκτησης Κύπρου». Για την εφαρμογή του συγκροτήθηκε, εξοπλίστηκε, εκπαιδεύτηκε και έδρασε στην αγγλοκρατούμενη τότε Κύπρο, ο μυστικός στρατιωτικός βραχίονας της Τουρκίας, η αιμοσταγής τρομοκρατική οργάνωση Τ.Μ.Τ. με διοικητή και στελέχη, υπό κάλυψη αξιωματικούς του τουρκικού στρατού.
- ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ του Ισμαήλ Τάνσου και οι συνεντεύξεις του για την ΤΜΤ θα πρέπει να είναι το επόμενο που η «Σημερινή» πρέπει να διανείμει στο αναγνωστικό κοινό. Τις είχε αναδείξει το 1998, ο Κωνσταντινουπολίτης τουρκολόγος και δημοσιογράφος Σπύρος Αθανασιάδης στο βιβλίο του για την ΤΜΤ.
Ε Ξ Ι Σ Ο Υ πολύτιμο βιβλίο, για τους τρόπους υλοποίησης της στρατηγικής Νιχάτ Ερίμ και στρατιωτικής προώθησης του «Σχεδίου Επανάκτησης Κύπρου», αποτελεί και το βιβλίο του στρατηγού Γιαμάκ Κεμάλ (2006), που είχε υπηρετήσει πρώτος υποδιοικητής της ΤΟΥΡΔΥΚ το 1960, διοικητής του ΓΕΠ το 1966 και μετέπειτα ως διοικητής των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής. Το είχε αναδείξει κατ’ επανάληψιν σε διαλέξεις του ο Χρίστος Ιακώβου του ΚΥΚΕΜ.
Α Π Τ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ της σημασίας των βιβλίων (α) Νιχάτ Ερίμ, (β) Ισμαήλ Τάνσου, (γ) Γιαμάκ Κεμάλ και της αταλάντευτης συνέχειας της τουρκικής επιμονής, αποτελεί το βιβλίο «Στρατηγικό Βάθος», για τη νεο-οθωμανική στρατηγική που εξέδωσε πριν ανέλθουν το 2002 οι ισλαμιστές Ερντογάν στην εξουσία, ο στρατηγικός τους μέντορας και μετέπειτα υπ.εξ. και πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, το οποίο κυκλοφορεί από το 2010 μεταφρασμένο στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Ποιότητα» με επιμέλεια του αείμνηστου Νεοκλή Σαρρή.
Τ Ρ Α Γ Ι Κ Η ΟΜΩΣ υπήρξε η διαπίστωση, εδώ και πολλά χρόνια, του ιδρυτή της «Σημερινής» Κώστα Χατζηκωστή και των αρθρογράφων αυτής της εφημερίδας, πόσοι πολλοί πολιτικοί της Κύπρου, Πρόεδροι τη Δημοκρατίας, υπουργοί, αρχηγοί και στελέχη των κομμάτων, βουλευτές, άλλοι αρμόδιοι, συγγραφείς βιβλίων για το Κυπριακό, αλλ’ ακόμη και δημοσιογράφοι, δεν είχαν ποτέ μελετήσει Νιχάτ Ερίμ.
- ΕΞ ΙΣΟΥ τραγική και η αμέλεια (συνειδητή, κατά πάσαν πιθανότητα) των περιώνυμων τμημάτων τουρκικών σπουδών των πανεπιστημίων, ν’ αναδείξουν ως προτεραιότητα τη μελέτη της στρατηγικής Νιχάτ Ερίμ έως Νταβούτογλου.
Πολλές φορές βρεθήκαμε στην ανάγκη να αποστέλλουμε σε πολιτικούς και στο Προεδρικό, φωτοτυπίες των σελίδων του εξαντλημένου βιβλίου «Η Άλλη Πλευρά» του αείμνηστου Νεοκλή Σαρρή, ίσως δεήσουν να κατατοπιστούν έστω κι ελάχιστα...
Σ Η Μ Ε Ρ Α, 1η Οκτωβρίου 2017, οι ένοπλοι υπερασπιστές της διασωζόμενης επί 57 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας, Έλληνες Κύπριοι της Εθνικής Φρουράς και οι Ελλα-δικοί μας Έλληνες της ΕΛΔΥΚ, παρελαύνουν στη Λευκωσία για την ελληνική γιορτή της επετείου ίδρυσης του κυπριακού κράτους που προέκυψε μετά τον 4χρονο ηρωικό ένοπλο αγώνα της ΕΟΚΑ.
- ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ Δυνάμεις Κύπρου και Ελλάδος, εδώ απέναντι στον εδραιωμένο επί 43 χρόνια στα σκλαβωμένα ελληνικά εδάφη της Κύπρου πάνοπλο τουρκικό Αττίλα, αντιτάσσουν τη συγκρότησή τους, την εκπαίδευσή τους, τον κατάλληλο εξοπλισμό τους, τους επιτελικούς σχεδιασμού τους και πάνω απ’ όλα πυργωμένη την ελληνική τους ευψυχία, στηριζόμενες στην πληρέστερη κατά το δυνατόν πληροφόρηση και ΓΝΩΣΗ για τον αντίπαλο εχθρό: Γνώση των δικών του σχεδιασμών και δυνατοτήτων.
Α Υ Τ Ο ΠΟΥ είναι αυτονόητο ύψιστο καθήκον για κάθε στρατό, να μελετά, να παρακολουθεί, να εξιχνιάζει και να γνωρίζει καθετί για τον αντίπαλο στρατό, ώστε να ορθώνει τη δική του καταλληλότερη αποτρεπτική ισχύ, το στερούνται, το παραμελούν, το απαξιώνουν, δυστυχώς, στο επίπεδο της πολιτικής - στρατηγικής οι πολιτικές, κομματικές ηγεσίες του Ελληνισμού στην Κύπρο και οι διαδοχικές κυβερνήσεις.
- Σ Τ Α ΗΤΤΗΜΕΝΑ Μυαλά τους δεν καταφέρνει να χωρέσει εκείνο το νόημα που έγραψε ο παππούλης ο Θουκυδίδης (Α-138) για το στρατηγικό μυαλό του θριαμβευτή της νίκης των ολίγων και αδύνατων Ελλήνων κατά των υπέρτερων δυνάμεων του Ξέρξη εισβολέα - κατακτητή στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ., του αρχαίου Αθηναίου Θεμιστοκλή: «Κράτιστος Γνώμων και Άριστος Εικαστής». ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ