ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ Θ. ΜΑΖΗ

Κατά πλειονότητα αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ, με επικεφαλής τον Υπαρχηγό ΓΕΕΦ αντιστράτηγο Ανδρέα Μαρκίδη ήταν χθες Τετάρτη βράδυ, 16.1.2018, το ακροατήριο στη Δημοσιογραφική Εστία της Λευκωσίας όπου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Ιωάννη Μάζη περί Γεωπολιτικών Ζητημάτων. Φυσιολογική η παρουσία των αξιωματικών καθώς ο Μάζης, εκτός από το Πανεπιστήμιο Αθηνών διδάσκει από χρόνια και στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας.
Για το βιβλίο μίλησαν ο καθηγητής Παναγιώτης Ήφαιστος, ο πρέσβυς επί τιμή Περικλής Νεάρχου, ο πρώην πρόεδρος της Γεωγραφικής Εταιρείας Κύπρου Κυριάκος Δημητριάδης, ο πρόεδρος της «Πνοής Λαού» Άθως Κοιρανίδης και ο ίδιος ο συγγραφέας.
Την παρουσίαση προλόγισε ο γράφων, με το κείμενο που ακολουθεί:
Στην προσπάθεια να εκτελούμε όσο επαρκώς, ή έστω υποφερτά, γίνεται τα δημοσιογραφικά μας καθήκοντα, ήταν ανέκαθεν αναγκαίο, οι συνειδητώς ευσυνείδητοι δημοσιογράφοι, να διαβάζουμε και να μελετούμε.
Ως επί ζωής φοιτητές.
Τόσο διάβασμα!
Σαν να δίνουμε αύριο - κάθε αύριο - τις επί πτυχίω εξετάσεις του πανεπιστημίου, της νεότητάς μας.
ΚΑΠΩΣ έτσι, κρίνω αυθεντικότερα, να μιλήσω.
Ένας καθημερινώς εξεταζόμενος δημοσιογράφος.
Για τη σχέση μας με την επιστημονική γνώση που μας προσφέρει, χρόνια τώρα, ο συγγραφέας του βιβλίου που παρουσιάζουμε απόψε, καθηγητής Ιωάννης Θ. Μάζης. Του Αθήνησι Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου μας.
- Πρωτίστως επί των εθνικών θεμάτων του Ελληνισμού.
- Επειδή αυτά αποτελούν πάντα, αυτό που κρίναμε ως σπουδαιότερο της δημοσιογραφικής μας αποστολής.
Και που γι’ αυτό, όχι μόνο ως δημοσιογράφοι αλλά και ως πολίτες που πολιτεύουσι, αγωνιούμε διαρκώς:
- Ποιοι πολιτικοί ηγέτες έχουν τα αναγκαία προσόντα ώστε να ηγηθούν της πόλεως. Να ηγηθούν του έθνους. Να άγουν κι όχι να άγονται, των δύο ελληνικών μας κρατών. Για την ευόδωση των εθνικών μας συμφερόντων. Των ελλα-δικών μας (δικών μας) και των κυπριακών.
Ο πατέρας του πολιτικού ρεαλισμού, αυστηρότατος πρώτος δάσκαλος της στρατηγικής, ο Αλιμούσιος ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ, μας δίδαξε αειθαλώς αυτά τα προσόντα.
- Τα έγραψε στο εγκώμιό του για τον πρωτεργάτη της νίκης της Σαλαμίνας του 480 π.Χ. τον Θεμιστοκλή.
- Σημείωση σημαντικής σημασίας: Μέχρι σήμερα το ελλα-δικό μας Πολεμικό Ναυτικό έχει στον στόλο του την φρεγάτα F – 465 με το όνομα «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ».
Ο Θουκυδίδης στο Α-138 της Ξυγγραφής του, χαρακτήρισε τον Θεμιστοκλή ως «Κράτιστο Γνώμονα» και ως «Άριστο Εικαστή».
Ο επιφανέστερος του νεότερου Ελληνισμού πολιτικός ηγέτης, με αποδεδειγμένο στρατηγικό μυαλό, ο πρωθυπουργός υπερδιπλασιασμού της Ελλάδος Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν αυτοεξόριστος μετέφρασε τον Θουκυδίδη, εξήγησε ως εξής το «Κράτιστος Γνώμων και Άριστος Εικαστής»:
«Έκρινεν οξύτατα και τα μέλλοντα να γίνουν,
επί μακρόν διάστημα χρόνου προείκαζεν άριστα...
ηδύνατο να κρίνη επαρκώς, με την ίδιαν ευκρίνειαν
το καλόν και το κακόν που επεφύλαττε το άδηλον μέλλον».
ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ του Θεμιστοκλή, τα είχε πρώτος αναδείξει πρωτύτερα ο Πατέρας της Ιστορίας, που κατέγραψε λεπτομερώς τα καθέκαστα των Μηδικών Πολέμων:
- Ο Ηρόδοτος ο Αλικαρνασσεύς. Ο οποίος στα εννέα βιβλία της Ιστορίης του, αναδείχθηκε συνάμα ΚΑΙ κορυφαίος γεωγράφος.
ΚΑΙ κορυφαίος εθνογράφος.
Αξιόπιστος ανιχνευτής των λαών της εποχής του.
Στον έκτοτε – άχρι τούδε – δικό μας γεωγραφικό χώρο.
- Έχουν τεράστια σημασία απόψε, αυτά τα γεωγραφικά και εθνογραφικά και ιστορικά, στο μυαλό του ομιλούντος - σπασίκλα φοιτητή – όταν μιλάμε για τα «Γεωπολιτικά Ζητήματα στην ευρυτέρα Μέση Ανατολή και την Μεσόγειο», του καθηγητή Ιωάννη Μάζη, τον 1ο τόμο των οποίων έχουμε την τιμή να παρουσιάζουμε σήμερα στη Λευκωσία.
ΘΑ ΣΑΣ πω το εξής:
Νεαρούλης ανθυπολοχαγός της ηττημένης το 1974 Εθνικής Φρουράς, στις προδομένες Θερμοπύλες της Κύπρου, καρφώθηκαν τα επόμενα χρόνια στο μυαλό μου, τα λόγια ενός σπουδαίου φιλόλογου καθηγητή που έγινε κάποτε και υπουργός.
- Έλεγε λοιπόν ότι εμείς οι Έλληνες Κύπριοι, είχαμε μεν υπέρ μας την ιστορία και το δίκαιο, είχαμε όμως εναντίον μας την αδυσώπητη γεωγραφία.
- Δηλαδή τη γεωγραφική θέση της Κύπρου μακριά από την Ελλάδα.
- Κι επαναστατούσαν μέσα μου δύο πράγματα.
Αφ’ ενός οι πλόες των 200 τριήρεων του Αθηναίου στρατηγού Κίμωνα, γιού του Μαραθωνομάχου Μιλτιάδη, το 450 π.Χ. που καταναυμάχησε νικηφόρα «Και Νεκρός Ενίκα» τον περσικό στόλο των Φοινίκων στο Κίτιο της Κύπρου.
- Και αφ’ ετέρου η γεωστρατηγική των Εγγλέζων, από την εποχή του Ντισραέλι το 1878 και της αυτοκράτειρας Βικτωρίας, ν’ αξιοποιούν ως τις μέρες μας τη γεωγραφική θέση της Κύπρου.
- Με την νυν πρωθυπουργό της Χερ Μάτζεστι, κυρίας Τερέζας Μέι, να επιθεωρεί πριν λίγες μόλις μέρες, τα Χριστούγεννα, την προβολή της βρετανικής ισχύος στην περιοχή μας, στις βρετανικές βάσεις στο Ακρωτήρι της Κύπρου.
- Και τους κυρίους Ερντογάν και Ακιντζί να υλοποιούν την τουρκική στρατηγική των Νιχάτ Ερίμ του 1956 και Αχμέτ Νταβούτογλου του Στρατηγικού Βάθους 2001, για την Κύπρο:
- Ως βατήρα της επιθετικής θαλάσσιας στρατηγικής της Τουρκίας για την ηγεμονία της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δηλαδή την προίκα που μας χάρισε η Γεωγραφία,
Εγγλέζοι και Τούρκοι την αξιοποιούν
και την εκμεταλλεύονται.
- Με, εμάς, στην Αθήνα και στη Λευκωσία, να κλαίμε την γεωγραφική μας μοίρα.
- Παρ’ ότι γηγενείς απ’ αιώνων ιδιοκτήτες αυτής της γεωγραφίας, ανίκανοι και απρόθυμοι να γίνουμε και στρατηγικοί αφέντες της προίκας μας.
Αυτό το μαράζι του ομιλούντος δημοσιογράφου, βρήκε απαντήσεις στο επιστημονικό έργο του καθηγητή Ιωάννη Μάζη.
- Έγκαιρα, πολύ έγκαιρα, ο Μάζης αναδείχθηκε Κράτιστος Γνώμων και Άριστος Εικαστής.
- Και η έκτοτε διαδρομή των χρόνων, καθώς σήμερα έχουμε σε πρώτο τόμο τα τότε γραφόμενά του, που μας τα έλεγε τότε, πριν χρόνια και στο ραδιόφωνο, αποδεικνύει αμφότερα:
Κράτιστος Γνώμων και Άριστος Εικαστής.
Τον οποίο δυστυχώς - δυστυχέστατα δεν μελετούν κι ούτε στέργουν ν’ ακολουθούν οι κυβερνήσεις μας στην Αθήνα και στη Λευκωσία.
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ