Η αξιοπρέπεια της τρέλας

*** Δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο να έρθει κανείς σε ρήξη με το λίγο... Κι είναι δύσκολο, καθώς σε όλα τα επίπεδα βασιλεύει η μετριότητα.

*** Η μετριότητα τίκτει την ημιμάθεια, την εξάρτηση και, ως αποτέλεσμα αυτής, εκτρέφει την ανελευθερία και τη διαφθορά οριζόντια και κάθετα.

*** Στον δημόσιο βίο επικυριαρχούν οι μέτριοι. Όχι γιατί δεν υπάρχουν ικανοί και τίμιοι, μα διότι οι μέτριοι είναι ελεγχόμενοι και επιρρεπείς σε εξαρτήσεις. Εύκολα γίνονται δέσμιοι στις ορέξεις και στις προσωπικές φιλοδοξίες των μέτριων και διεφθαρμένων ηγετών.

*** Η Δυναστεία των μετρίων δεν επικρατεί μόνο στον πολιτικό βίο. Στιγματίζει βάναυσα το οικονομικό, το επαγγελματικό και το κοινωνικό γίγνεσθαι. Αποτελεί, δυστυχώς, συστατικό στοιχείο και των προσωπικών εκφάνσεων της ζωής μας.

*** Όχι τυχαία!

*** Το μέτριο είναι το εύκολο. Είναι άγευστο, άοσμο και χλιαρό. Δεν «καίει»... και, προπάντων,  βολεύει και βολεύεται.

*** Ο μέτριος έχει χυδαία φύση. Και η χυδαία φύση -κατά τον Νίτσε- δεν λησμονεί το συμφέρον της και η μανία της για κέρδος ή όφελος είναι πιο ισχυρή από την ορμή των συναισθημάτων.

*** Η ορμή των συναισθημάτων είναι προνόμιο και αδυναμία ταυτόχρονα των ολίγων, των αρίστων και των «ανώτερων φύσεων» του Νίτσε.

*** Ο ευγενής άνθρωπος υπακούει στα ένστικτα και στις αρχές των πανανθρώπινων αξιών, τις οποίες υπερασπίζεται με ένταση και πάθος όταν διακορεύονται.

*** Και είναι τέτοια η ορμή της προστατευτικότητάς του, που αναγκάζει τη διάνοιά του να σωπαίνει και να μετατρέπεται σε υπηρέτη της ορμής και του πάθους.

*** Το κατεστημένο και ο ελεγχόμενος όχλος του περιφρονούν τον «παραλογισμό» και τον παρορμητισμό των ασυμβίβαστων και με περίσσια ευκολία τούς προσδίδουν την ταμπέλα του… τρελού, θέλοντας να τους αποδομήσουν.

*** Δεν είναι, άλλωστε, άσχετος ο χαρακτηρισμός του «πελλού του χωρκού», τον οποίο οι μέτριοι επιχειρούν να προσδώσουν σε κάθε φωνή ασυμβίβαστη με το λίγο, σε κάθε φωνή αντίστασης με το μέτριο και το διεφθαρμένο.

*** Η ευημερία και η ανάπτυξη, όμως, τίθενται αντιμέτωπες με την πανουργία των μετρίων. Ο κόσμος κατ’ ουσίαν οπισθοδρομεί. Και οι «ανώτερες φύσεις», απαξιωμένες από τη χυδαιότητα,  καταλήγουν στην αυτο-απομόνωση και στη σιγή.

*** Η αξιοπρέπεια της «τρέλας» τους, εγκαταλείπει σιωπηλή…

Παρεμπιπτόντως, «η ευτυχία στη ζωή εξαρτάται από την ποιότητα των σκέψεών μας». (Μάρκος Αυρήλιος)

Και το άσχετον, ένα παιδί μετράει τα άστρα...