Διεθνή

Αλβανία και ΠΓΔΜ πήραν το «πράσινο φως»

Για τον Ιούνιο του 2019 μετατίθενται οι όποιες εξελίξεις, σε μία πορεία που προδιαγράφεται ακανθώδης

Το «πράσινο φως» για ένταξη στην Ε.Ε. εξασφάλισαν Αλβανία και Π.Γ.Δ.Μ. Αυτό αποφασίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συνεδρίαση της 29ης Νοεμβρίου. Παρόλα αυτά, ο δρόμος προς την ευρωπαϊκή ένταξη μόνο στρωμένος με ροδοπέταλα δεν φαντάζει, καθώς τα δύο βαλκανικά κράτη έχουν να αντιμετωπίσουν σωρεία χρόνιων εσωτερικών παθογενειών, με κύρια τη διαφθορά.
Κριτήριο η συμφωνία των Πρεσπών


Οι ισορροπίες στο εσωτερικό των Σκοπίων είναι ιδιαιτέρως εύθραυστες τους τελευταίους μήνες. Παρ’ όλους τους κραδασμούς που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Ζάεφ στο πεδίο της Συνταγματικής Αναθεώρησης, φαίνεται, μέχρι στιγμής, να κερδίζει το στοίχημα της απαιτούμενης πλειοψηφίας. Το ΕΚ, στο ψήφισμα που εξέδωσε, χαιρετίζει την προσήλωση της Π.Γ.Δ.Μ. στην ανάγκη εφαρμογής και υλοποίησης της Συμφωνίας, και ουσιαστικά θα αναμένει μέχρι την τελευταία στιγμή την οριστική κατάληξη του όλου θέματος.


Οι επίσημες συνομιλίες για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια έχουν οριστεί για τον Ιούνιο του 2019, επιλογή διόλου τυχαία, καθότι μέχρι τότε θα ξεκαθαρίσει οριστικά τα τοπίο με την ολοκλήρωση του ονοματολογικού και από το ελληνικό Κοινοβούλιο, που αποτελεί ουσιαστικά το τελευταίο στάδιο της διμερούς Συμφωνίας.
Ναι, με αστερίσκους για Αλβανία


Το «πράσινο φως» για ένταξη πήρε και η Αλβανία, παρόλες τις αρνητικές διαπιστώσεις που συμπεριέλαβε στο ψήφισμά του το ΕΚ. Συγκεκριμένα, το κράτος της Αλβανίας έχει μέχρι την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Ιούνιο του 2019 να ρυθμίσει μια σειρά σοβαρότατων εσωτερικών ζητημάτων, που άπτονται της έννομης τάξης.


Στο ψήφισμά του το ΕΚ, παρόλο που συγχαίρει τα Τίρανα για τις προσπάθειες που καταβάλλουν, καταδεικνύει τα υψηλά ποσοστά διαφθοράς, εκφράζει προβληματισμό για τους αργούς ρυθμούς και την αναποτελεσματικότητα του συστήματος απονομής Δικαιοσύνης, καθώς και το γεγονός ότι οι ελλείψεις του Κράτους Δικαίου και οι πολύπλοκες διαδικασίες συνεχίζουν να αποτρέπουν τις επενδύσεις στη χώρα.
Ευρωπαϊκή δικαίωση για Κατσίφα


Για την Αλβανία προστέθηκε, από την τελευταία Ολομέλεια του ΕΚ, ακόμα ένας βραχνάς, που αναμένεται να την «στοιχειώνει» καθ’ όλη τη διάρκεια της αξιολόγησης. Ο Γερμανός εισηγητής της έκθεσης για την Αλβανία, Knut Fleckenstein, κατέθεσε την τροπολογία «20 α» στο ψήφισμα, με την οποία «αναμένει από τις αλβανικές Αρχές να διερευνήσουν και να διευκρινίσουν τις συνθήκες που οδήγησαν στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής».


Η τροπολογία υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, και θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά την εξέταση προόδου της Αλβανίας τον Ιούνιο του 2019, όταν και θα επανεξεταστεί η πρόοδός της. Σε κάθε περίπτωση, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί δικαίωση για τον Βορειοηπειρώτη Κ. Κατσίφα, ο οποίος έχασε τη ζωή του μετά από πυροβολισμούς των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας της Αλβανίας στις 28 Οκτωβρίου.