Συνεντεύξεις

«Οδεύουμε σε εκτόνωση της έντασης»

Πρόεδρος ΠΙΣ: Είναι η σειρά της πολιτείας να ανταποκριθεί σε όσα έχουμε παρουσιάσει

Την πεποίθηση ότι οδεύουμε προς εκτόνωση της έντασης στον τομέα της υγείας εξέφρασε ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Πέτρος Αγαθαγγέλου. Στη συνέντευξή του, ο κ. Αγαθαγγέλου, μεταξύ άλλων, μιλά για το όραμα του ΠΙΣ για το μέλλον της υγείας στην Κύπρο, αναφέρεται στις διαχρονικές προτάσεις των ιατρών για το νέο σύστημα υγείας και κρίνει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στον τόπο μας.
Ποιο είναι το όραμα του ΠΙΣ για το μέλλον της Υγείας στην Κύπρο;


Αυτήν την στιγμή, η Κύπρος βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Είμαστε στο μεταίχμιο μεγάλων αλλαγών που θα καθορίσουν το μέλλον της Υγείας και όλων όσοι εργάζονται ή σχετίζονται με αυτή. Συνεπώς, το όραμα για την επόμενη ημέρα πρέπει να είναι κοινό, σαφές, εφικτό και σύγχρονο. Η κρίση του 2013 ανήκει στο παρελθόν και οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες σήμερα.


Οπότε δεν δικαιολογούνται και λάθη απ' όσους έχουν την ευθύνη των σχεδιασμών. Ως ΠΙΣ έχουμε επανειλημμένα εκφράσει το όραμά μας για ένα δημόσιο Σύστημα Υγείας, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι οι Κύπριοι πολίτες. Ένα σύστημα που να ανταποκρίνεται στις βασικές του πτυχές: την καθολικότητα, την προσβασιμότητα, την κοινωνική του αλληλεγγύη.


Μια σοβαρή και ορθά μελετημένη μεταρρύθμιση της δημόσιας Υγείας οφείλει να υπηρετεί τρεις εθνικά ωφέλιμους στόχους, οι οποίοι λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους:


1. ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών της δημόσιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο επίπεδο του ιδιωτικού τομέα,


2. εκπλήρωση του κοινωνικού ρόλου του κράτους μέσα από πρόσβαση των πολιτών σε καλές υπηρεσίες Υγείας,


3. προβολή του νέου success story της Κύπρου στο εξωτερικό.


Η Κύπρος χρειάζεται ένα Σύστημα Υγείας αποτελεσματικό και σύγχρονο, που θα λειτουργεί προς όφελος του ασθενούς. Αυτό είναι το μεγάλο κάλεσμα της κυπριακής κοινωνίας, και στο οποίο πρέπει ν' ανταποκριθούμε.
Με ποιους τρόπους μπορεί επιτευχθεί αυτό το όραμα που περιγράψατε;


Ο ΠΙΣ, ως ενιαία φωνή όλων των γιατρών και με βάση τον θεσμικό του ρόλο, έχει καταθέσει τις προτάσεις που θα μας φέρουν πιο κοντά στο όραμα που σας περιέγραψα. Οι μελέτες που έχουμε διεξαγάγει και παρουσιάσει είναι καταρτισμένες από διεθνούς φήμης συμβούλους και αξιόλογους συνεργάτες. Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιοι φορείς θα τις λάβουν σοβαρά υπ' όψιν και θα τις εντάξουν στους σχεδιασμούς τους. Για να έχουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα Υγείας, πρέπει οι σχεδιασμοί να βασίζονται στη συνεργασία, σε σαφείς ρόλους και σε ρυθμίσεις που διέπουν τις «τεχνικές λεπτομέρειες» της καθημερινής λειτουργίας.


Είναι προφανές ότι για να συμβούν όλα τα παραπάνω απαιτείται η εξασφάλιση της επαγγελματικής αξιοπρέπειας για όλους όσοι εργάζονται στο Σύστημα Υγείας.
Οι διαχρονικές προτάσεις μας για πρωτόκολλα διάγνωσης και θεραπείας, για αύξηση της χρηματοδότησης, για ιεράρχηση των δαπανών, για το καθηκοντολόγιο, για τους ηλεκτρονικούς φακέλους ασθενών, για τα απαραίτητα λογισμικά είναι μερικοί μόνο από τους βασικούς άξονες των προτάσεων της ιατρικής κοινότητας.


Παράλληλα, δεν γίνεται να χωριζόμαστε σε στρατόπεδα - η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή. Δεν περισσεύει κανένας σε αυτήν την εθνική προσπάθεια. Δεν γίνεται να λογίζονται ως κακοί οι γιατροί, κακές οι ασφαλιστικές, κακές οι φαρμακευτικές, κακά τα νοσηλευτήρια. Όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε για τον κοινό μας στόχο.
Πώς κρίνετε το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων στην Υγεία;


Νομίζω όποιος παρακολουθεί τα τεκταινόμενα μπορεί να εξαγάγει εύκολα την απάντηση. Δεν είναι η καλύτερη περίοδος για την Υγεία και η ένταση παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ελπίζουμε ότι οδεύουμε προς εκτόνωση αυτής της έντασης. Εμείς, ως ΠΙΣ, έχουμε επιλέξει να κρατούμε χαμηλούς τόνους και να μην μπαίνουμε στο γαϊτανάκι των προσβολών και των επιθέσεων. Συνειδητά μένουμε εκτός συγκρουσιακής λογικής και επιμένουμε στον θεσμικό διάλογο με αιτιολογημένες προτάσεις. Έχουμε πει πολλές φορές -και παίρνω την ευκαιρία να το πω ακόμη μια μέσα από αυτήν τη συνέντευξη- ότι παραμένουμε στη διάθεση της Πολιτείας.


Η βούληση είναι δεδομένη, η παρουσία μας στο Υπουργείο πριν από λίγες ημέρες είναι ένδειξη ότι μπαίνουμε σε έναν διάλογο με συγκεκριμένες τοποθετήσεις.
Ως θεσμική ομπρέλα των γιατρών της Κύπρου κάνουμε αυτό που πρέπει. Εκφράζουμε τη μαζική και δημοκρατικά ειλημμένη θέση των μελών μας. Τώρα είναι σειρά της Πολιτείας να ανταποκριθεί σε όσα έχουμε παρουσιάσει. Είναι καιρός να φύγουμε από τις ίδιες γενικότητες, τις ίδιες απαντήσεις τυπικού ύφους. Είναι ώρα να μπούμε στην ουσία και να πούμε πράγματα που προχωρούν τον διάλογο και μας πάνε όλους σε ένα επόμενο στάδιο. Η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων πρέπει να εδράζεται στον αμοιβαίο σεβασμό. Χρειάζεται ο ένας συνομιλητής να τιμά τον άλλον. Μόνο έτσι ο διάλογος θα είναι γόνιμος, παραγωγικός και υπεύθυνος.
«Ο Κύπριος ασφαλισμένος δεν παίρνει ό,τι του αξίζει»
Πώς κρίνετε το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας στον τόπο μας;


Φαντάζομαι πως κανείς δεν ισχυρίζεται ότι τα δημόσια νοσοκομεία μας είναι αυτά που θέλουμε και μας αξίζουν. Κανείς δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την εικόνα των κλινικών μας. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ο Κύπριος ασφαλισμένος και φορολογούμενος παίρνει ό,τι του αξίζει. Όλοι πιστεύουμε ότι υπάρχουν εμφανή περιθώρια βελτίωσης.


Σε αυτήν την αποστολή, ο ιατρικός κόσμος παίζει καταλυτικό ρόλο. Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις στο επιστημονικό μας πεδίο, ενημερωνόμαστε για τις αλλαγές σε συναφή πεδία και στο ρυθμιστικό πλαίσιο και προσαρμοζόμαστε. Παράλληλα, οι προτάσεις μας κινούνται προς τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου του επαγγέλματός μας. Χρειάζεται όμως και βοήθεια σε επίπεδο σχεδιασμού από την Πολιτεία.
Σημείο αναφοράς στην ιατρική έρευνα


Ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης, ανέλιξης και έρευνας; Μπορεί η Κύπρος να μετεξελιχθεί σε κόμβο που θα προσελκύει επισκέπτες με άξονα τον τομέα της Υγείας;


Σίγουρα. Είναι ένας τομέας που μας αφήνει πολλά περιθώρια ανέλιξης. Εάν καταφέρουμε να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο το επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών, τότε η αναγνώριση σε διεθνές επίπεδο θα έρθει ως φυσικό επακόλουθο.


Η Κύπρος και πρέπει και μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα. Να γίνει σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Να μεγιστοποιήσει τα καλά που έχει και να ελαχιστοποιήσει τα μειονεκτήματά της. Υπάρχει η υποδομή για να πάμε παρακάτω. Να στηρίξουμε και να αξιοποιήσουμε το ακαδημαϊκό περιβάλλον στο επίπεδο που του αξίζει για να αποτελέσει εργαλείο στην καινοτόμο ανάπτυξη της ιατρικής επιστήμης.


Έχουμε καλούς γιατρούς και μάλιστα συνεχίζουμε να βγάζουμε νέους. Η ζήτηση που έχουν οι Ιατρικές Σχολές στα Πανεπιστήμιά μας το μαρτυρεί αυτό. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και όσοι Κύπριοι είχαν φύγει στο εξωτερικό τα προηγούμενα χρόνια σιγά-σιγά επιστρέφουν στην πατρίδα, κομίζοντας την εμπειρία και τις παραστάσεις που απέκτησαν εκεί.