Ειδήσεις

Διεθνής διάκριση για τον νεαρό συνθέτη Γιώργο Καλλή

ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ ΩΣ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΝΕΟΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ 2017
Ένας Έλληνας Κύπριος νεαρός συνθέτης, ο Γιώργος Καλλής, τιμά ξανά την Κύπρο με μιαν ανώτατη διεθνή μουσική διάκριση. Την περ. Πέμπτη ανακηρύχθηκε από το International Film Music Critics Association ως ο Καλύτερος Ανερχόμενος Νέος Συνθέτης 2017, διεθνώς!


Σύμφωνα με τους κριτικούς της μουσικής κινηματογράφου, ο Κύπριος συνθέτης Γιώργος Καλλής είναι «ένας από τους πιο συναρπαστικούς και ταλαντούχους νέους συνθέτες που εμφανίστηκαν στον κόσμο της μουσικής κινηματογράφου εδώ και αρκετό καιρό» (Movie Music UK, Δεκέμβριος 2017). Ο Γιώργος Καλλής είναι συνθέτης μουσικής κινηματογράφου και τηλεόρασης με έδρα το Λος Άντζελες. Γεννήθηκε στη Λευκωσία και μεγάλωσε μέσα σε ένα μουσικά πλούσιο περιβάλλον μελετώντας πιάνο, βιολί και σαξόφωνο, ενώ παράλληλα έπαιζε μπάσο σε metal μπάντες.
Το «Πορίζιν»


Στα μαθητικά του χρόνια έλαβε μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς κι εκεί άρχισε να βραβεύεται σε πολύ μικρή ηλικία κατά πρώτιστο λόγο από το Υπουργείο Παιδείας για τη μουσική επένδυση της Αντιγόνης του Σοφοκλή, σε θεατρική παράσταση της Αγγλικής Σχολής όπου και φοιτούσε. Συνέχισαν μετά κι άλλες διακρίσεις, όπως το Α ́ Βραβείο Κυπριακού Τραγουδιού με το «Πορίζιν», το οποίο έγινε πολύ γρήγορα γνωστό και τραγουδιέται παγκύπρια!


Αντιπροσώπευσε την Κύπρο στον διαγωνισμό της Eurovision το 1999, με το τραγούδι «Θα 'ναι Έρωτας», το οποίο αν και δεν διακρίθηκε στον διαγωνισμό, για τρεις ολόκληρους μήνες ήταν υπ’αριθμόν 1 στα αγαπημένα των Eurofans. Μετά τη θητεία του στον στρατό σπούδασε με υποτροφία στο Berklee College of Music στη Βοστώνη, όπου αποφοίτησε με BM στη Σύνθεση /Film Scoring.


Συνέχισε τις σπουδές του με τον διάσημο Βρετανό συνθέτη Ιωσήφ Horowitz στο Royal College of Music του Λονδίνου, όπου αποφοίτησε με μεταπτυχιακό στη Μουσική Σύνθεση. Συνεχίζει να εργάζεται στο Λονδίνο και να ασχολείται με την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Μέχρι τώρα έχει γράψει τη μουσική για 20 ταινίες μεγάλου μήκους.


Ο Γιώργος συνδέεται με βραβευμένα τηλεοπτικά προγράμματα Emmy και Bafta, όπως για παράδειγμα ο τίτλος μουσικής για το BBC «Horizon», για τον εορτασμό της 40ής επετείου και το My Life, για το CBBC. Η τηλεοπτική του δουλειά περιλαμβάνει μουσική για McDonald's, Mitsubishi, Lexus, Toshiba κ.λπ. Η κινηματογραφική του μουσική περιλαμβάνει το Mandela Long Walk To Freedom, Highlander the Source, το 47 Ronink.
«Ο τελευταίος πολεμιστής»


Οι τελευταίες ταινίες τις οποίες επένδυσε μουσικά ο Γιώργος Καλλής, σε συνεργασία με ορχήστρες όπως η Κρατική Ορχήστρα Μόσχας, είναι η ρώσικη ταινία της Walt Disney Pictures, «Ο τελευταίος Πολεμιστής», η οποία και έσπασε τα ταμεία στη Ρωσία, όταν προβλήθηκε το 2017. Επίσης επένδυσε μουσικά το ιστορικό δράμα, «Cliffs of Freedom», με πρωταγωνιστή τον Christopher Plummer και τον Billy Zane σε συνεργασία με τη Συμφωνική Ορχήστρα Βουδαπέστης.


Ακόμη το 2017 έγραψε τη μουσική για την οικογενειακή περιπέτεια, Albion The Enchanted Stallion, με πρωταγωνιστές τους John Cleese, Debra Messing και Jennifer Morrison πάλι με τη Συμφωνική Ορχήστρα Βουδαπέστης. Για τις πιο πάνω τρεις ταινίες διακρίθηκε και βραβεύτηκε φέτος ως ο «Καλύτερος ανερχόμενος Συνθέτης της Χρονιάς» στα Βρετανικά Βραβεία Soundtrack Movie Music του Ηνωμένου Βασιλείου, Best Music and Sound Design στα Βραβεία Κινηματογράφου του Λος Άντζελες για το βραβείο «The Black Prince» (2017) και Βραβείο Καλύτερης Απονομής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Ιρλανδία «Blight» (2017).


Έχει διατελέσει δύο φορές επιλαχών για ένα βραβείο Αφρικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για τα αποτελέσματα του «93 Days» (2017), με πρωταγωνιστή τον Danny Glover και το A Place in the Stars (2015).
«Συναρπαστικός συνθέτης»


Τον Φεβρουάριο ήταν υποψήφιος για τον τίτλο Καλύτερου Ανερχόμενου Μουσικού Συνθέτη 2017 από το Διεθνές Συμβούλιο Κριτικών Κινηματογράφου, το οποίο εδρεύει στο Λος Άντζελες και αποτελείται από 60 κριτές απ' όλον τον κόσμο. Τα βραβεία IFMCA (International Film Music Critics Association), είναι μία από τις σημαντικότερες αναγνωρίσεις κάθε χρόνο για μουσική για ταινίες και για συνθέτες.


Στις 22 Φεβρουαρίου 2018, ο Γιώργος Καλλής κέρδισε αυτήν την παγκόσμια αναγνώριση ως ο Καλύτερος Ανερχόμενος Νέος Συνθέτης 2017 διεθνώς! Σύμφωνα με τους κριτικούς της μουσικής κινηματογράφου, ο Κύπριος συνθέτης Γιώργος Καλλής είναι «ένας από τους πιο συναρπαστικούς και ταλαντούχους νέους συνθέτες που εμφανίστηκαν στον κόσμο της μουσικής κινηματογράφου εδώ και αρκετό καιρό» (Movie Music UK, Δεκέμβριος 2017).