Διεθνή

Ρήξη στις σχέσεις Ην. Βασιλείου - Ρωσίας

ΑΠΕΛΑΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ, ΑΠΟΡΡΟΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ, ΕΝΩ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
Η Ρωσία κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από τη επίθεση που έλαβεν χώραν στις 4 Μαρτίου εναντίον του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια

Εντείνεται η διπλωματική κρίση Ηνωμένου Βασιλείου και Ρωσίας με τη λήξη του βρετανικού τελεσιγράφου που είχε θέσει η βρετανική κυβέρνηση στη Μόσχα. Την περασμένη Τετάρτη, σε ομιλία της στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών, μετά τη μη ανταπόκριση της Ρωσίας στο τελεσίγραφο που έθεσε. Το Λονδίνο είχε ζητήσει εξηγήσεις από τη ρωσική κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο έφτασε και χρησιμοποιήθηκε η ουσία «Νοβιτσόκ» στο Ηνωμένο Βασίλειο σε επίθεση εναντίον του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.


Από την πλευρά της η Ρωσία συνέχισε τη διαμάχη σε υψηλούς τόνους και δήλωσε και αυτή έτοιμη να απελάσει σύντομα Βρετανούς διπλωμάτες. Ερωτηθείς εάν η Ρωσία είναι έτοιμη να απελάσει Βρετανούς διπλωμάτες, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε «απολύτως σύντομα» και χαρακτήρισε απαράδεκτες και αγενείς τις βρετανικές κατηγορίες.
Οι αποφάσεις των Βρετανών


«Μέσω αυτών των απελάσεων θα υποβαθμίσουμε ριζικά τις δυνατότητες των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε η Τερέζα Μέι. Πέραν των πιο πάνω, το Λονδίνο ανακοίνωσε την αναστολή των διμερών επαφών υψηλού επιπέδου με τη Μόσχα και την αύξηση των ελέγχων σε ιδιωτικές πτήσεις και τελωνεία.


Επίσης αποφασίστηκε να μην παραστούν Βρετανοί υπουργοί ή μέλη της βασιλικής οικογένειας στην βρετανική αποστολή στο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα πραγματοποιηθεί στη Ρωσία το ερχόμενο καλοκαίρι. Ταυτόχρονα η Βρετανίδα Πρωθυπουργός εξέφρασε την πιθανότητα παγώματος των ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων και δήλωσε την απογοήτευσή της για τη στάση της Μόσχας στην υπόθεση.
Η ρωσική αντίδραση


Από την πλευρά του ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι οι ενέργειες του Λονδίνου υπαγορεύτηκαν εν μέρει και από την αδυναμία του Ηνωμένου Βασιλείου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Brexit. Ωστόσο, ο Λαβρόφ ανέφερε ότι η Ρωσία θα ενημερώσει προηγουμένως τη Βρετανία για πιθανά αντίποινα.


Από την πλευρά του ο Υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, σχολιάζοντας την πληροφορία ότι η Βρετανία εξετάζει τη μείωση στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, είπε ότι κάθε χώρα είναι ελεύθερη να επιλέγει τη δική της ενεργειακή πολιτική, αλλά πρόσθεσε ότι αν το Λονδίνο λάβει μια τέτοια απόφαση, θα θεωρηθεί «πολιτικά υποκινούμενη» και ότι κάτι τέτοιο δεν συμβάλλει στην προώθηση του ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου.


Την ίδια ώρα το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε κοντόφθαλμη στάση την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης και δήλωσε ότι τα μέτρα αυτά θα απαντηθούν από τη Ρωσία με ανάλογο τρόπο. Επίσης, ο Ρώσος Πρέσβης στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι «πολλές χώρες θα επωφεληθούν από τέτοιες κατηγορίες» και ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η υπόθεση προέκυψε παραμονές των ρωσικών εκλογών και του Παγκοσμίου Κυπέλλου.


Από την άλλη, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα σε περίπτωση που λάβει επίσημο αίτημα διευκρίνισης από το Λονδίνο στο πλαίσιο της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα θα συνεργαστεί πλήρως.
Παρέμβαση του Πεκίνου στη ρωσο-βρετανική κόντρα


Σε μια πυροσβεστική παρέμβαση το Πεκίνο εξέφρασε την ελπίδα Μόσχα και Λονδίνο να μπορέσουν να διευθετήσουν το θέμα με βάση τους διεθνείς κανονισμούς και τον αμοιβαίο σεβασμό μέσα από τον διάλογο.


«Παρατηρήσαμε τις δηλώσεις της Ρωσίας και του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτό το ζήτημα και ελπίζουμε ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα γεγονότα και ακολουθώντας αυστηρά τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τους διεθνείς κανονισμούς, θα μπορέσουν να διευθετήσουν τις διαφορές τους μέσα από διαπραγματεύσεις με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό», είπε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Λου Κανγκ. Και τόνισε ότι είναι κομβικής σημασίας η διατήρηση της συνεργασίας και της επικοινωνίας μεταξύ των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Διεθνής στήριξη προς το ΗΒ


Την ίδια ώρα η Πρέσβης των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, Νίκι Χάλεϊ, δήλωσε την πλήρη στήριξη της χώρας της προς το Ηνωμένο Βασίλειο και ότι θεωρεί τη Ρωσία υπεύθυνη για την επίθεση με τη χρήση νευροπαραλυτικού παράγοντα, ενώ ανάλογη ανακοίνωση έκανε και ο Λευκός Οίκος. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν τις ανησυχίες τους, με την νεοεπανεκλεγείσα Γερμανίδα Καγκελάριο να κάνει κάλεσμα για διάλογο και τη γαλλική κυβέρνηση να ζητά περαιτέρω αποδείξεις, ενώ ο Γάλλος Πρέσβης στο Συμβούλιο Ασφαλείας Φρανσουά ΝτεΛατρ δήλωσε την αλληλεγγύη της Γαλλίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πολιτικοί αναλυτές δηλώνουν πάντως ότι, πέραν της σκληρής ρητορικής και των μέτρων που προτίθεται να λάβει το Λονδίνο, δεν είναι πολλά αυτά που μπορεί να πράξει η βρετανική κυβέρνηση και πως τα μέτρα που εξήγγειλε η Τερέζα Μέι δεν είναι αρκετά για να ενοχλήσουν τη Μόσχα.


Κατά τη βρετανική κυβέρνηση, είτε η ρωσική κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την επίθεση είτε έχει χάσει τον έλεγχο στις εν λόγω ουσίες. Η Ρωσία, που αρνείται εμπλοκή στην επίθεση στο Σόλσμπερι, δεν απάντησε στο τελεσίγραφο του Ηνωμένου Βασιλείου και ζήτησε να της σταλούν δείγματα της ουσίας.
Η αφορμή της κρίσης


Η Ρωσία κατηγορείται ότι βρίσκεται πίσω από τη επίθεση που έλαβεν χώραν στις 4 Μαρτίου εναντίον του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια. Οι δύο, οι οποίοι είχαν βρεθεί αναίσθητοι σε παγκάκι στο Σόλσμπερι, καθώς και ένας Βρετανός αστυνομικός που εκτέθηκε στην ίδια ουσία, παραμένουν σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο της πόλης. Από τις εξετάσεις που έγιναν, εντοπίστηκε ότι είχαν εκτεθεί σε χημική ουσία, η οποία αναγνωρίστηκε ως ο νευροπαραλυτικός παράγοντας «Νοβιτσόκ». Η ουσία αυτή αναπτύχθηκε στη Σοβιετική Ένωση στις δεκαετίες 1970-80 και θεωρείται ένας από τους πιο θανάσιμους νευροπαραλυτικούς παράγοντες που φτιάχτηκαν ποτέ.