Διεθνή

Πολλά τα μέτωπα για τον Πούτιν

Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΞΑΕΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, ΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΛΗΘΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ Ο ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναδείχθηκε Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας για 2η συνεχόμενη φορά (4η στο σύνολο), με ένα συντριπτικό ποσοστό πέραν του 76%. Τον Πούτιν συνεχάρησαν για τη νίκη του αρχηγοί κρατών, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Αντιμέτωπος με πολλά ανοιχτά ζητήματα θα βρεθεί ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην τέταρτη εξαετή θητεία του στο πηδάλιο της χώρας. Ο Πούτιν, που κέρδισε κατά κράτος στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, λαμβάνοντας το 76,65%, καλείται να σβήσει «φωτιές» εκεί που του επιτρέπεται και να αντιμετωπίσει τις δύσκολες προκλήσεις της επόμενης εξαετίας, με πρώτη και πιο επίκαιρη την υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σόλσμπερι του Ηνωμένου Βασίλειου. Υπενθυμίζεται πως για την επίθεση εναντίον του Ρώσου πρώην πράκτορα, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία, με τη Μόσχα να αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση.
Οι απελάσεις και η στήριξη στο Λονδίνο


Οι κατηγορίες εκατέρωθεν εντείνονται, με τη Μεγάλη Βρετανία να κατηγορεί τη Ρωσία ότι έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα δολοφόνων για την εξόντωση των εχθρών της, και τη Ρωσία να υποστηρίζει ότι η όλη υπόθεση πιθανώς να είναι σκηνοθετημένη από τους ίδιους τους Βρετανούς, με σκοπό να προκαλέσει κόστος στη Ρωσία πριν από τις εκλογές. Μέχρι στιγμής οι δύο χώρες έχουν απελάσει μέρος της διπλωματικής δύναμης η μία της άλλης, ενώ η Ρωσία αποφάσισε το κλείσιμο των γραφείων του British Council στη Μόσχα και του Βρετανικού Προξενείου στην Αγία Πετρούπολη. Οι πλείστες χώρες της Δύσης έχουν σταθεί στο πλευρό του Ηνωμένου Βασιλείου μετά τη συγκεκριμένη διαμάχη.
Συριακό και σχέσεις με Τουρκία


Ο Ρώσος Πρόεδρος έχει επίσης να διαχειριστεί τη δύσκολη κατάσταση στη Συρία, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλές αντιφάσεις, αλλαγές στρατοπέδων και ευαίσθητες συμμαχίες. Πέραν της στήριξης που προσφέρει η Ρωσία στην κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ, η οποία φαίνεται να κερδίζει έδαφος μέρα με τη μέρα, η Ρωσία έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή στις επιχειρήσεις της Τουρκίας, οι οποίες γίνονται με την άδεια της Ρωσίας.


Παρότι η συνεργασία Ρωσίας-Τουρκίας φαινόταν απίθανη στην αρχή του πολέμου, και οι δύο χώρες βρίσκονταν σε αντίπαλα στρατόπεδα, με τις σχέσεις τους να φτάνουν στο ναδίρ σε κάποια φάση, οι δύο χώρες σήμερα συνεργάζονται πλήρως. Η συνεργασία που έχτισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθεσε στο περιθώριο τις ΗΠΑ, όπως και τις δυνάμεις που υποστήριζαν στη Συρία.


Η επέλαση του τουρκικού στρατού στο Αφρίν, με τις σφαγές, τις λεηλασίες και των εκτοπισμό μεγάλου αριθμού Κούρδων που διέμεναν στην επαρχία, στα πλαίσια της επιχείρησης «Κλάδος Ελαίας», λειτουργούν προς όφελος του Σύρου Προέδρου. Με βάση τα ως άνω δεδομένα, η στρατηγική του Ρώσου Προέδρου μέχρι στιγμής κρίνεται επιτυχής, αναμένουμε όμως να δούμε ποια θα είναι η έκβαση του πολέμου στη Συρία, και φυσικά την αντοχή της συνεργασίας Ρωσίας - Τουρκίας σε βάθος χρόνου.
Οι εξοπλισμοί και οι ΗΠΑ


Την 1η Μαρτίου, μερικές εβδομάδες πριν από τις εκλογές στη Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενημέρωνε τους Ρώσους πολίτες για τα νέα επιτεύγματα της χώρας με την ανάπτυξη νέου Διηπειρωτικού Βαλλιστικού Πυραύλου, ο οποίος μπορεί να διανύσει μεγαλύτερες αποστάσεις από οποιονδήποτε άλλο ΔΒΠ και ο οποίος καθιστά οποιοδήποτε αντιπυραυλικό σύστημα «άχρηστο».


Οι δηλώσεις Πούτιν δημιούργησαν ανησυχίες στη Δύση και ειδικότερα στις ΗΠΑ, ενώ ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις. Πάντως, την επαύριον των εκλογών, ο Ρώσος Πρόεδρος, επιχειρώντας να κρατήσει ήπιους τόνους, δήλωσε πως δεν επιθυμεί να μπει σε μια «εξοπλιστική κούρσα» και πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να επιλύσει τις διαφορές με άλλες χώρες με πολιτικούς και διπλωματικούς τρόπους.


Οι δηλώσεις Πούτιν δημιούργησαν νέες ανησυχίες για νέο κύκλο «εξοπλιστικής κούρσας» μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Παρότι οι σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο μετά την αποχώρηση του Μπαράκ Ομπάμα από την εξουσία, οι δύο χώρες βρίσκονται και σήμερα σε τεράστιο ανταγωνισμό, με πολιτικούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι βιώνουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.


Σημειώνεται πως εναντίον της Ρωσίας επιβλήθηκαν βαρύτατες οικονομικές κυρώσεις, άλλες σε σχέση με την εμπλοκή, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, της Ρωσίας στις εκλογές τους 2016, με τις τελευταίες να έχουν εφαρμοστεί τις τελευταίες εβδομάδες και άλλες που σχετίζονται με την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, σε μια περίοδο που οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν επιδεινωθεί περισσότερο από ποτέ μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.


Η οικονομία είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχήματα του Πούτιν για την ερχόμενη πενταετία. Πέραν των στόχων του στο εξωτερικό, μεγάλο μέρος της τελευταίας εκστρατείας του ήταν το όραμά του να αυξήσει το βιοτικό επίπεδο της χώρας επενδύοντας περισσότερο στην εκπαίδευση, τις υποδομές και την υγεία, μειώνοντας τις αμυντικές δαπάνες.
Η μεγάλη νίκη


Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναδείχθηκε Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας για 2η συνεχόμενη φορά (4η στο σύνολο), με ένα συντριπτικό ποσοστό πέραν του 76%. Τον Πούτιν συνεχάρησαν για τη νίκη του αρχηγοί κρατών, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Σε δηλώσεις του την περασμένη Τρίτη, ο Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε το ενδεχόμενο οι δύο να συναντηθούν σύντομα, ενώ σημείωσε ότι χρειάζεται τη βοήθεια του Βλαντίμιρ Πούτιν για την επίλυση σοβαρών ζητημάτων όπως αυτό της Βορείου Κορέας, της Συρίας και άλλων. Ο Ρώσος Πρόεδρος θα κατέχει το αξίωμα μέχρι το 2024, κάτι που τον καθιστά τον ηγέτη με τη μεγαλύτερη διάρκεια στη χώρα μετά τον Στάλιν επί ΕΣΣΔ. Η ερχόμενή του θητεία θα είναι και η τελευταία, όπως δήλωσε ο ίδιος μετά τις εκλογές.