Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Ο κουμπάρος μου, ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο Γενικός Εισαγγελέας, κι η

Ο κουμπάρος μου, ο Αρχηγός Αστυνομίας, ο Γενικός Εισαγγελέας, κι η αξίωση - απαίτηση προστασίας της ζωής και της αρτιμέλειας
ΗΤΑΝ ΑΡΧΗΓΟΣ Αστυνομίας ο Χαράλαμπος Κουλέντης το 2006. Είχε την τόλμη να κάνει το καθήκον του προς την κοινωνία. Για την απόκρουση του Τροχαίου Χάροντα. Επέβαλε αυστηρούς ελέγχους «άλκοτεστ» στους οδηγούς. Ο παραβάτης -όποιος κι αν ήταν- συλλαμβανόταν και μεταφερόταν στα αστυνομικά κρατητήρια να βγάλει εκεί το υπόλοιπο της νύκτας. Το όχημά του στον Αστυνομικό Σταθμό. Και την επόμενη μέρα προσαγωγή στο Δικαστήριο.


ΤΩΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΩΝ μου κουμπάρων, του Ανδρέα και της Κουλίτσας Μωυσέως, η Αστυνομία έπιασε στο «άλκοτεστ» τον νεαρούλη τον γιο τους. Και τον κράτησε όλη νύκτα διανυκτέρευση στο κρατητήριο. Την άλλη μέρα, Δικαστήριο και πρόστιμο. Την επαύριον ο Μωυσέως έγραψε κι έστειλε στον Αρχηγό Αστυνομίας μια ευχαριστήρια επιστολή


«Σας ευχαριστώ που σώσατε τον γιο μου, μην σκοτωθεί ή σκοτώσει οδηγώντας πιωμένος. Σας ευγνωμονώ που του έχετε κάνει έμπρακτα το καλύτερο μάθημα οδικής συνείδησης».


Μας την έδωσε και τη δημοσιεύσαμε τότε στην εφημερίδα...


ΤΟ «ΑΛΚΟΤΕΣΤ» έπιασε και τον φίλο μου τον Δημητρίου. Ανώτερο αξιωματικό στο στράτευμα. Και διανυκτέρευσε στο αστυνομικό κρατητήριο. Παρά την επίκληση του γεγονότος ότι ήταν υπηρεσιακά στενός συνεργάτης του Αρχηγείου Αστυνομίας. Τον βρήκα κατόπιν σφόδρα αγανακτισμένο και πικραμένο:


Εμένα, ρε φίλε; Που τους εξυπηρετώ τόσο πολύ;


Καλά σου έκαμαν, αγαπημένε μου. Σε διέσωσαν μην τυχόν και σκοτωθείς ή, πολύ χειρότερα, μην σκοτώσεις άλλους, ό μη γένοιτο. Στείλε τους μια ευχαριστήρια επιστολή, όπως τον Μωυσέως.


ΗΤΑΝ Η ΕΠΟΧΗ που αυξήθηκε η νυκτερινή δουλειά των ταξιτζήδων. Αφού θέλουμε να διασκεδάσουμε και ν’ απολαύσουμε τα ποτά μας, να μας πάρουν και να μας φέρουν σώους και αβλαβείς τα ταξί. Ούτε ν’ αυτοκτονήσουμε, ούτε να τραυματιστούμε, ούτε να δολοφονήσουμε, ούτε ν’ αφήσουμε παραπληγικούς, πιωμένοι στο τιμόνι.


ΕΠΙ ΚΟΥΛΕΝΤΗ τότε επιβλήθηκε αυθωρεί και παραχρήμα, παντού και όλες τις ώρες:


Και η Τροχαία Πειθαρχία


και η Οδική Συνείδηση


για την οδήγηση χωρίς οινόπνευμα.


ΑΓΚΡΙΣΤΗΚΕ - πανάθεμά τα - για κακή μοίρα της κοινωνίας - ο τότε Γενικός Εισαγγελέας της άτυχης και ανεπρόκοπης Δημοκρατίας κ. Πέτρος Κληρίδης. Σκαρφίστηκε εκείνους τους δικολαβισμούς που σαμπόταραν το έργο της Αστυνομίας. Απαγόρευσε την κράτηση - διανυκτέρευση των πιωμένων οδηγών στα κρατητήρια. Προσφέροντας ασυνείδητα, ξανά, πεδίον ασυδοσίας στον Τροχαίο Χάροντα. Πόσοι έκτοτε σκοτώθηκαν ή σκότωσαν ή έμειναν ανάπηροι εξαιτίας οινοπνεύματος; Ο αριθμός τους «αναλογεί» και στον εν λόγω Γενικό Εισαγγελέα...


Ε Κ Ε Ι Ν Ο το... επεισόδιο των Χ. Κουλέντη - Π. Κληρίδη, προ 12ετίας, αποτελεί, στη δημοσιογραφική μνήμη, ένα χαρακτηριστικό, απλώς ενδεικτικό, παράδειγμα μιας πολύ χειρότερης, πολύ πιο μακρόχρονης, αμπάλατης ανεπάρκειας, υπαίτιας απροθυμίας, απίστευτων διαστάσεων ανικανότητας, και, πάνω απ’ όλα, μια κακουργηματικού χαρακτήρα ηθελημένη αμέλεια, αυτού του ΑΝΕΠΡΟΚΟΠΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, απέναντι στο πιο θανατηφόρο πρόβλημα του τόπου, τον Τροχαία Χάροντα.


Τόσο πολύ ώστε: Επί έντεκα συναπτά έτη, 2007 - 2018, να γνωρίζει, με συγκεκριμένα στοιχεία των δικών του κρατικών υπηρεσιών, ότι οι Κάμερες Τροχαίας μπορούσαν και το πέτυχαν - ένα «πιλοτικό» επτάμηνο που λειτούργησαν - να μειώσουν δραστικά τις Τροχαίες Ανθρωποκτονίες και ΟΜΩΣ αυτό το κράτος, με τέσσερεις έως τώρα διαδοχικές κυβερνήσεις Τάσσου, Χριστόφια και δεύτερη του Αναστασιάδη, έχοντας πάντα εν τη Βουλή μεγαλύτερα κόμματα τον ΔηΣυ και το ΑΚΕΛ, να «αυνανίζεται άνευ καν εκσπερματώσεων», ψάχνοντας... διαδικασίες και κωλυσιεργίες και τερτίπια... προσφορών και όλες τις συναφείς παραλυσίες, ώστε να χρειάζεται - λένε τώρα - ώς το... 2019 για να ενισχύσει την Αστυνόμευση με τις αναγκαίες Κάμερες Τροχαίας!


Α Λ Λ Α το πρόβλημα είναι όλης της κοινωνίας. Όλων των πολιτών. Διότι το πρώτιστο δεν είναι να αναμένεται πότε θα δεήσουν και αν θα δεήσουν οι ασυνείδητοι ν’ αποκτήσουν οψέποτε Οδική Συνείδηση. Αλλά:


Να μανικωθούν οι πολίτες και να διεκδικήσουν το πρωταρχικά πρώτιστο:


Τη νόμιμη αξίωση του συνόλου της κοινωνίας προς το κράτος, προς τους κυβερνώντες και νομοθετούντες, να επιτελέσουν αποτελεσματικά και με επάρκεια το πρώτιστό τους καθήκον:


ΤΙ ΔΗΛΑΔΗ;


Α Ξ Ι Ω Ν Ω και απαιτώ από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, το Υπουργικό του Συμβούλιο με πρώτους τον κ. Ιωνά Νικολάου και τη Βασιλική Αναστασιάδου, τη Βουλή των ΔηΣυ, ΑΚΕΛ, ΔηΚο, ΕΔΕΚ κοκ, τον Αρχηγό Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου να εκτελέσουν επαρκώς και αποτελεσματικά το πρώτιστο καθήκον τους για τη ζωή και την αρτιμέλεια των διακινουμένων στο οδικό δίκτυο ανθρώπων.


Α Ξ Ι Ω Ν Ω και απαιτώ να πάρουν εμπράκτως και νομοθετικώς, τάχιστα, όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε όταν διακινούνται στους δρόμους τα παιδιά μου, οι οικείοι μου, οι φίλοι μου, η οικογένειά μου, να μην κινδυνεύουν με θάνατο από τους παραβάτες των Νόμων, τους παραβιάζοντες τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τους μεθυσμένους, τους απρόσεκτους, τους «βολίδες»...


Α Ξ Ι Ω Ν Ω από το κράτος να έχει τόσους Τροχαίους Αστυνομικούς και τόσες Κάμερες Τροχαίας και τόσες αυστηρά παραδειγματικές τιμωρίες, ποινές, πρόστιμα, κατακρατήσεις οχημάτων, διανυκτερεύσεις σε αστυνομικά κελιά, υποχρεωτικές επανεκπαιδεύσεις σε σχολές οδηγών, Άτεγκτης Τροχαίας Πειθαρχίας, ώστε να αισθάνονται όλοι οι πολίτες τη βεβαιότητα ότι και ο γράφων δεν θα διανοηθεί ποτέ να οδηγήσει πιωμένος το αμάξι του σαν υποψήφιος τροχαίος αυτόχειρας ή τροχαίος ανθρωποκτόνος.


Α Υ Τ Η, πρώτ’ απ’ όλα η συνείδηση μαχητικού εξαναγκασμού του κράτους, ώστε να εκτελέσει με πληρότητα και αποτελεσματικότητα το πρώτιστο Τροχαίο Καθήκον του, προέχει. Για όλους και για τον καθένα προσωπικά.
ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

Υποστηρίξτε τη