Στηρίξτε την ποιοτική δημοσιογραφία

Πόσο ασφαλείς είναι οι γέφυρες στη Γερμανία;

Η ΦΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΗ ΓΕΝΟΒΑ ΕΧΕΙ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΘΜΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΓΕΦΥΡΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ ΚΑΤΙ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ;
Το πόρισμα των ειδικών της λέσχης αυτοκινητιστών ADAC σε τεστ που διενεργήθηκε το 2014 ήταν καταστροφικό: Από σύνολο 30 γεφυρών που δοκιμάστηκαν, επτά δεν πληρούσαν τα κριτήρια, ενώ μόλις τέσσερεις απέσπασαν θετική αξιολόγηση. 19 γέφυρες, περίπου τα δύο τρίτα, αξιολογήθηκαν με «επαρκώς». Το 2016, μία υπό κατασκευήν γέφυρα σε αυτοκινητόδρομο στη Βαυαρία είχε καταρρεύσει μερικώς. 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν και ένας εργάτης έχασε τη ζωή του. Τα μεταλλικά υποστυλώματα δεν άντεξαν το βάρος της γέφυρας.


Υπήρξαν επομένως σοβαρές κακοτεχνίες. Αυτό το περιστατικό κάνει αρκετούς στη Γερμανία να αναρωτιούνται εάν θα μπορούσε να συμβεί και στη χώρα τους ένα τραγικό δυστύχημα αντίστοιχο με αυτό που έγινε στη Γένοβα. «Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί στη Γερμανία», λέει με σιγουριά ο πολιτικός μηχανικός Μπαλτάσαρ Νόβακ. Ο ίδιος είναι μέλος σε ευρωπαϊκά συμβούλια αρμόδια για την τήρηση των προδιαγραφών ασφαλείας των γεφυρών.


«Η Γερμανία έχει τη δική της νόρμα για την ασφάλεια των γεφυρών - το DIN 1076. Σύμφωνα με αυτήν, οι γέφυρες εξετάζονται πάντοτε από δύο άτομα. Πιθανές ζημιές καταγράφονται και από αυτήν την καταγραφή προκύπτει στη συνέχεια η αξιολόγηση για την κατάσταση της γέφυρας», εξηγεί ο Μπαλτάσαρ Νόβακ.
Γέφυρες και δρόμοι παραμελήθηκαν


Οι γέφυρες εξετάζονται σχολαστικά στη Γερμανία κάθε έξι χρόνια. Οι μηχανικοί διενεργούν την επονομαζόμενη κύρια εξέταση. Κάθε τρία χρόνια γίνεται ένας απλούστερος έλεγχος, ενώ ετησίως εταιρείες που ειδικεύονται στην κατασκευή δρόμων και γεφυρών ελέγχουν τις γέφυρες ξανά. Κάθε έξι μήνες γίνονται ακόμη απλές επιθεωρήσεις για εντοπισμό εμφανών ζημιών. Αυτά θεωρητικά, διότι πρακτικά δεν εφαρμόζονται πάντα. «Υπάρχουν δήμοι που δεν εκπληρώνουν τα κριτήρια προκειμένου να μειώσουν τις δαπάνες τους», επισημαίνει ο Χάινριχ Μπέκαμπ, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μηχανικών στον κατασκευαστικό κλάδο στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. «Επειδή δεν υπάρχει δεσμευτικός νόμος αλλά απλές συστάσεις, οι γέφυρες ελέγχονται εκ περιτροπής. Κάθε δήμος το κάνει διαφορετικά», λέει.


Βαρέα οχήματα δεν επιτρέπεται να διασχίζουν κάποιες γέφυρες, όπως αυτή στον αυτοκινητόδρομο A1 που περνά πάνω από τον Ρήνο κοντά στο ύψος του Λεβερκούζεν. Περιορισμοί για βαρέα οχήματα υπάρχουν σήμερα σε δεκάδες γερμανικές γέφυρες. «Οι γέφυρες επιβαρύνονται κυρίως από τα βαρέα οχήματα, κάθε νταλίκα προκαλεί ταλαντώσεις», εξηγεί ο μηχανικός Χάινριχ Μπέκαμπ. «Αυτές οι ταλαντώσεις είναι δυναμικές διαδικασίες που φθείρουν τις γέφυρες, κυρίως όταν αυτές φέρουν ήδη ρωγμές».
Αναγκαία η συντήρηση


Η γερμανική ομοσπονδιακή υπηρεσία αρμόδια για το οδικό δίκτυο (BAST) θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη συντήρησης. Η υπηρεσία έχει επιθεωρήσει 40.000 γέφυρες σε γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους, διαπιστώνοντας ότι 5.000 εξ αυτών βρίσκονται σε εξαιρετικά κακή κατάσταση. Οι γερμανικές γέφυρες είναι παλιές - οι περισσότερες μάλιστα 30 ετών και άνω. Μόλις 6% των γεφυρών στους γερμανικούς αυτοκινητόδρομους κατασκευάστηκαν στο διάστημα των τελευταίων οκτώ ετών.

Υποστηρίξτε τη