Παιδεία

Παιδεία: Εκεχειρία με τα όπλα υπό μάλης

Μετά από τρεις μήνες αντιπαράθεσης, εκπαιδευτικές οργανώσεις και Υπουργείο Παιδείας αρχίζουν εντός της εβδομάδας διάλογο για συζήτηση όλων των ανοικτών ζητημάτων και προβλημάτων που ταλανίζουν το δημόσιο σχολείο, όπως η ασφάλεια και η υγεία.


Σε περίοδο εύθραυστης εκεχειρίας εισήλθαν από την Τετάρτη εκπαιδευτικές οργανώσεις και Υπουργείο Παιδείας. Το θλιβερό περιστατικό της απαγωγής δύο 10χρονων από το σχολείο τους την Τρίτη (βλ. σελ. 11), φαίνεται πως αφύπνισε τις δύο πλευρές, οι οποίες για τρεις, σχεδόν, μήνες δεν συζητούσαν τίποτα άλλο, παρά μόνο τις απαλλαγές εκπαιδευτικών από τον διδακτικό χρόνο. Βέβαια, ουδείς μπορεί με ακρίβεια να πει πόσον καιρό θα κρατήσει η εκεχειρία και αν ο διάλογος που ξεκινά από την ερχόμενη Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου, θα έχει αίσιο τέλος. Πάντως, ήδη τα πρώτα σύννεφα έχουν αρχίσει να αχνοφαίνονται και δεν αποκλείεται σύντομα να μπούμε σε νέα περίοδο κρίσης.
Κανένας νικητής, θύματα οι μαθητές


Αξίζει, ωστόσο, να τονισθεί, πως, εκτός από την προσωρινή έξοδο από το αδιέξοδο, ο «πόλεμος» στην Παιδεία δεν ανέδειξε κανένα νικητή. Και οι δυο πλευρές βγήκαν από τη «μάχη» λαβωμένες και, όσο κι αν θέλουν να παρουσιάσουν μία αντίθετη εικόνα, τα γεγονότα τούς διαψεύδουν.


Από τη μια, το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση ευρύτερα, αναγκάστηκαν, μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες της κρίσης, να κάνουν πολλές υποχωρήσεις, με αποτέλεσμα τελικά ο πολυδιαφημιζόμενος εξορθολογισμός του διδακτικού χρόνου εκπαιδευτικών να πάει στράφι, ενώ δεν αποκλείεται ο τελικός λογαριασμός να είναι σε βάρος του δημόσιου κορβανά.


Από την άλλη, στο μέτωπο των εκπαιδευτικών οργανώσεων ξεκίνησαν τα... όργανα, με εκπαιδευτικούς, αλλά και πρωτοκλασάτα στελέχη, να αδειάζουν τις ηγεσίες ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ για τον αδικαίωτο αγώνα τους. Έναν αγώνα που ξεκίνησε με στόχο τη διαφύλαξη των κεκτημένων των εκπαιδευτικών και σεβασμό στον θεσμοθετημένο διάλογο και κατέληξε σε ένα αλλεπάλληλο αλισβερίσι για τα 45λεπτα. Μάλιστα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο διχασμός στις τάξεις των εκπαιδευτικών είναι ευκολοδιάκριτος, ειδικά αν κάποιος διαβάσει τα σχόλια που συνοδεύουν τις διάφορες αναρτήσεις των επικεφαλής των οργανώσεων.


Συνεπώς, από αυτήν την κρίση, που, όπως επανειλημμένα έχει σημειώσει η «Σημερινή» της Κυριακής, μπορούσε να είχε αποφευχθεί ή να επιλυθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, θύματα είναι μόνο οι μαθητές, οι οποίοι τις πρώτες μέρες της νέας σχολικής χρονιάς πλήρωσαν το «τίμημα» αφού ήδη έχασαν τρεις ολόκληρες μέρες μαθημάτων. Μία από τη μετάθεση της έναρξης των μαθημάτων και άλλες δύο από τη 48ωρη απεργία των εκπαιδευτικών.
Τα πρώτα σύννεφα θα φέρουν καταιγίδες;


Όπως έχει λεχθεί και εισαγωγικά, η κρίση στην Παιδεία μπορεί, για την ώρα, να έχει ξεπεραστεί, εντούτοις, τα πρώτα σύννεφα, που δεν αποκλείεται να φέρουν «καταιγίδες» αρνητικών εξελίξεων, άρχισαν με το καλημέρα της «εκεχειρίας» να αχνοφαίνονται.


Ειδικότερα, ενώ η ΟΕΛΜΕΚ, με συμμάχους σε αυτήν την περίπτωση τους γονείς, επιθυμεί αναβολή εφαρμογής του θεσμού των εξετάσεων ανά τετράμηνο, το Υπουργείο Παιδείας δεν δέχεται να ακούσει κουβέντα επί τούτου. Και αυτό, γιατί, όπως τόνισε ο αρμόδιος Υπουργός, Κώστας Χαμπιαούρης, το Υπουργείο Παιδείας έχει κάνει όλη την απαραίτητη προετοιμασία και δεν συντρέχει οποιοσδήποτε λόγος ανησυχίας. Για το εν λόγω θέμα, σημειώνεται, οι οργανωμένοι γονείς θα εκφράσουν την τελική τους άποψη εντός των επόμενων ημερών, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη.


Από την πλευρά της, η ΠΟΕΔ είχε καλέσει την Παρασκευή το Υπουργείο Παιδείας να αναστείλει για κάποιες μέρες την έναρξη του Ολοήμερου Σχολείου, αφού λόγω της κρίσης δεν έγινε η απαραίτητη προετοιμασία. Η απάντηση του Υπουργείου ήταν άμεση και αμετάκλητη. Ότι, δηλαδή, την Τρίτη ξεκινά κανονικά ο θεσμός του Ολοήμερου Σχολείου.
Η καχυποψία ήρθε και θα μείνει εσαεί


Πέραν των πιο πάνω ζητημάτων, στο πλαίσιο του διαλόγου, που θα αρχίσει εντός της εβδομάδας και στον οποίο θα συζητηθούν πολλά και «καυτά» ζητήματα, όπως το νέο σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών, δεν αποκλείεται να ανοίξουν νέα μέτωπα αντιπαράθεσης που μπορεί να οδηγήσουν στο τέλμα, εκ νέου, τις σχέσεις των δύο πλευρών. Σχέσεις, οι οποίες από αναλήψεως των καθηκόντων του Υπουργού Παιδείας είχαν διασαλευθεί, με την καχυποψία όχι μόνο να έχει παρεισφρήσε,ι αλλά να έχει για τα καλά ριζωθεί.


Αυτό, άλλωστε, άφησαν να νοηθεί κατά καιρούς, κι ειδικά το τελευταίο διάστημα, οι ίδιες οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, μέσα από τις δηλώσεις των στελεχών τους, οι οποίοι ουκ ολίγες φορές βρέθηκαν σε τηλεοπτικά πάνελ. Χαρακτηριστική επί τούτου ήταν η τοποθέτηση του Προέδρου της ΠΟΕΔ, Φίλιου Φυλακτού, την περασμένη Δευτέρα, ο οποίος είχε δηλώσει σε μιαν από τις παρεμβάσεις του ότι φοβάται να μπαίνει σε κλειστές αίθουσες και να κάνει χειραψίες με Υπουργούς, καλώντας, ταυτόχρονα, εκπροσώπους άλλων συντεχνιών, όπως ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, να παραστούν στη σύσκεψη που ήταν προγραμματισμένη την Τρίτη, αλλά αναβλήθηκε μετά την απαγωγή των 10χρονων κι έγινε τελικά 24 ώρες μετά.
Έντονες αντιδράσεις και μέσα στις οργανώσεις


Την ίδια ώρα, στις τάξεις των εκπαιδευτικών επικρατεί και κλίμα διαχωρισμού σε «αγωνιστές» και «απεργοσπάστες», με αρκετούς απ’ όσους κατήλθαν κανονικά στην πρόσφατη 48ωρη απεργία να διερωτώνται τι θα γίνει με όσους δεν συμμετείχαν στον αγώνα. Δηλαδή, εάν θα υποστούν κυρώσεις, όπως η διαγραφή από τα μητρώα των οργανώσεων ή όχι.


Επίσης, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, πρωτοκλασάτα στελέχη των εκπαιδευτικών οργανώσεων, που διαφωνούν με τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί, η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, κρατείται μυστική, για την ώρα, μέχρι το Υπουργικό Συμβούλιο να λάβει σχετικές αποφάσεις, δεν διστάζουν να θέσουν θέμα διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος για να μιλήσει η βάση.


Ένα τρανό παράδειγμα τούτου, τα όσα αναρτά στον προσωπικό λογαριασμό του στο facebook ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Παντελής Νικολαΐδης. Μεταξύ άλλων, ο κ. Νικολαΐδης τόνισε πως «αν η ΠΟΕΔ έδωσε λευκή επιταγή στον Φ. Φυλακτού, η ΟΕΛΜΕΚ δεν έχει δώσει και όλα θα περάσουν από το ΚΔΣ», ενώ έθεσε επιτακτικά το ζήτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος, επικαλούμενος και σχετική πρόνοια του καταστατικού της ΟΕΛΜΕΚ.
Νέα απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο


Σημειώνεται πως τα όσα συμφώνησαν εκπαιδευτικές οργανώσεις και Υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη, θα περάσουν και από το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο καλείται εντός τριών μηνών να αναθεωρήσει για δεύτερη φορά την απόφαση που είχε λάβει στις 4 Ιουλίου, πυροδοτώντας την κρίση στην Παιδεία.


Βάσει πληροφοριών, ανάμεσα σε άλλα που έχουν συμφωνηθεί και θα επισημοποιηθούν με κυβερνητική απόφαση, περιλαμβάνεται ξεκάθαρη πρόνοια για πίστωση του διδακτικού χρόνου που θα απολέσουν οι εκπαιδευτικοί κατά την τρέχουσα σχολική χρόνια, εξαίρεση από τη μείωση της απαλλαγής διδακτικού χρόνου των Υπευθύνων Τμημάτων της Α Γυμνασίου, Α Λυκείου και Γ Λυκείου (εάν στο τμήμα ο αριθμός των μαθητών ξεπερνά τα 16 παιδιά) και εξαίρεση από τη μείωση απαλλαγής διδακτικού χρόνου ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας των καθηγητών με οκτώ χρόνια υπηρεσίας και των δασκάλων με 15 χρόνια υπηρεσίας.


Πέραν αυτών, με τη συμφωνία ανοίγει κι ο δρόμος για ετοιμασία σχεδίου πρόωρης αφυπηρέτησης δασκάλων από το 58ο έτος ηλικίας και των καθηγητών από το 60ό χωρίς την εφάπαξ μείωση, όπως συμβαίνει με όσους αποφασίζουν να συνταξιοδοτηθούν πριν από το 65ο έτος ηλικίας.