Η ευρωπαϊκή φιλοδοξία της Τουρκίας περνά μόνο διαμέσου της Λευκωσί

Η ΚΑΘΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΡΧΩΝ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΝΟΜΙΖΩ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ Η ΚΥΠΡΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙΤΑΙ ΜΕ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
* Οι όροι συνεργασίας πάντοτε θα πρέπει να σέβονται τη δύναμη, την αυτονομία, αλλά και τις διαφορές σε επίπεδο ιδεολογίας μεταξύ των κομμάτων που συνεργάζονται. Ασφαλώς οι συνεργασίες είναι επιθυμητές και ιδιαίτερα όταν έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποδώσει


* Η ΕΔΕΚ είχε και συνεχίζει να έχει μια πετυχημένη συνεργασία με το κίνημα των Οικολόγων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πιστεύω ότι η συνεργασία αυτή θα έπρεπε να συνεχιστεί
Η πρόσφατη αναθέρμανση των σχέσεων Άγκυρας - Βρυξελλών, λόγω της βαθιάς κρίσης στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ενδέχεται να δημιουργήσει νέα δεδομένα για την Κύπρο και τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Ωστόσο, οι όποιες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως μπορούν να διέλθουν μόνο διαμέσου της Λευκωσίας, διαμηνύει ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Δημήτρης Παπαδάκης, προσθέτοντας πως εδώ έγκειται και ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος πρέπει να διαδραματιστεί στο πλαίσιο και τις δυνατότητες που έχει ως πλήρες κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Μιλώντας στη «Σημερινή» της Κυριακής, ο Κύπριος ευρωβουλευτής τονίζει επιπρόσθετα ότι η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να μην εκπροσωπείται με σοσιαλιστή ευρωβουλευτή στη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι οι θέσεις των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και οι δημόσιες τοποθετήσεις τους για ζητήματα αρχών στο Κυπριακό συμπλέουν, πλέον, προς τις δίκαιες θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Αναφορικά, τέλος, με τις ζυμώσεις για συνεργασίες στις ερχόμενες ευρωεκλογές, υπενθυμίζει ότι η ΕΔΕΚ είχε και συνεχίζει να έχει μία πετυχημένη συνεργασία με το κίνημα των Οικολόγων σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η συνεργασία αυτή θα έπρεπε να συνεχιστεί.
Ο ενδιάμεσος χώρος εμφανίζεται βαθιά διαφορισμένος ως προς την προοπτική μιας νέας, μετά τις προεδρικές εκλογές, εκλογικής συνεργασίας, στις προσεχείς ευρωεκλογές. Ποια η άποψή σας για τα τεκταινόμενα; Θεωρείτε ότι θα ήταν αναγκαία μια νέα συνεργασία ή ο κάθε κομματικός σχηματισμός θα ήταν προτιμότερο να κατέλθει αυτόνομα; Εάν ναι, με ποιους όρους θα έπρεπε να γίνει αυτή η συνεργασία;


Νομίζω οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα, τα οποία στέλνουν λανθασμένα μηνύματα στους πολίτες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται λανθασμένες και στρεβλές εντυπώσεις. Η συνεργασία στις προεδρικές εκλογές δεν συνεπάγεται και κατ’ ανάγκην συνεργασία και στις υπόλοιπες εκλογικές αναμετρήσεις. Στις προεδρικές εκλογές αναζητείται το μίνιμουμ επίπεδο συγκλίσεων για καταρτισμό κοινού κυβερνητικού προγράμματος από τις δυνάμεις που έχουν κάποιες κοινές θέσεις στο Κυπριακό αλλά και στην εσωτερική διακυβέρνηση.


Είμαστε διαφορετικά κόμματα, με διαφορετικές ιδεολογίες και αντιλήψεις σε πολλά ζητήματα, ανήκουμε και δραστηριοποιούμαστε σε διαφορετικά ευρωπαϊκά κόμματα, αλλά ιεραρχούμε τα πιο σημαντικά ζητήματα στις Προεδρικές και συνεργαζόμαστε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι χάνεται η αυτονομία και η αυθύπαρκτη παρουσία του κάθε κόμματος, διαφορετικά θα γινόμασταν ένα κόμμα. Εμείς είχαμε και συνεχίζουμε να έχουμε μία πετυχημένη συνεργασία με το κίνημα των Οικολόγων, κατά γενική ομολογία, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και πιστεύω ότι η συνεργασία αυτή θα έπρεπε να συνεχιστεί.


Οι παρεμβάσεις που έγιναν σε κύρια περιβαλλοντικά ζητήματα, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας, νομίζω ότι αποδεικνύουν περίτρανα τα πιο πάνω. Τώρα, οι όροι συνεργασίας πάντοτε θα πρέπει να σέβονται τη δύναμη, την αυτονομία, αλλά και τις διαφορές σε επίπεδο ιδεολογίας μεταξύ των κομμάτων που συνεργάζονται. Ασφαλώς οι συνεργασίες είναι επιθυμητές και ιδιαίτερα όταν έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποδώσει.
Η 6η έδρα


Εκτιμάτε ως βάσιμο το ενδεχόμενο η μία από τις έξι έδρες να καταλήξει στο ΕΛΑΜ, εάν, τελικώς, τα κόμματα του Κέντρου δεν συμφωνήσουν σε συμφωνία για συνεργασία;


Ο καθένας θα πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του με γνώμονα το καλό του τόπου και όχι με τη λογική κινήσεων για επικράτηση στην κομματική σκακιέρα. Η Κύπρος έχει έξι ευρωβουλευτές που συμμετέχουν στις τέσσερεις από τις μεγαλύτερες ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν έχει το περιθώριο να πάει μια έδρα στο πουθενά, η οποία δεν θα έχει ρόλο να διαδραματίσει στην οποιαδήποτε σημαντική ομάδα. Δεν είναι θέμα να μην πάρει την έδρα το ΕΛΑΜ, αλλά τι θα την έκανε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού ταυτίζεται με τις δυνάμεις που θέλουν και εργάζονται για τη διάλυση της Ευρώπης.


Είναι το λιγότερο οξύμωρο να θέλεις να διαλύσεις κάτι που κατ’ εσένα είναι μεγάλο κακό και ταυτόχρονα να διεκδικείς παρουσία σε αυτό που αντιμάχεσαι. Είναι γνωστόν ότι η παρουσία της ακροδεξιάς εξαντλείται στις παρουσίες στην Ολομέλεια χωρίς να υπάρχει συμμετοχή ουσιαστικού χαρακτήρα στις Επιτροπές. Για εμάς, το σημαντικό είναι να κατέλθουμε στις εκλογές με θετική ατζέντα, στη βάση των όσων έχουμε επιτύχει με την παρουσία μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όχι με τη λογική να μην πάρει κάποιος άλλος την έδρα.


Να υπενθυμίσω ότι οι σχέσεις με την ομάδα των Σοσιαλιστών έχουν βελτιωθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό με σκληρή δουλειά, παρόλες τις προσπάθειες που έγιναν και προηγουμένως και, βέβαια, με αξιοποίηση των συγκυριών. Αυτήν τη σκληρή δουλειά και τη δυναμική παρουσία ζητούμε από τον πολίτη να επιβραβεύσει. Η δουλειά που έχουμε κάνει φαίνεται και στα πράγματα τα οποία έχουμε πετύχει και για τα οποία αγωνιζόμαστε, αλλά και στο πόσο ακούγεται η φωνή μας στην ομάδα, όπως και ανάμεσα στις άλλες ομάδες.


Η κάθοδος στην Κύπρο της ηγεσίας των Σοσιαλιστών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι δημόσιες τοποθετήσεις για ζητήματα αρχών στο Κυπριακό νομίζω αφήνουν τους πάντες ικανοποιημένους. Δεν έχει την πολυτέλεια η Κύπρος να μην εκπροσωπείται με σοσιαλιστή ευρωβουλευτή στη δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα του Κοινοβουλίου.
«Θα έχουμε ευρωβουλευτή στη σοσιαλιστική ομάδα»


Μια ενδεχόμενη μη εκλογή ευρωβουλευτή από την ΕΔΕΚ, θα θεωρηθεί αποτυχία για το Κίνημα;


Η ΕΔΕΚ και η Κύπρος θα έχουν ευρωβουλευτή στη σοσιαλιστική ομάδα, για να συνεχιστεί το έργο που ξεκινήσαμε σε ένα δύσκολό περιβάλλον. Η συμπαράσταση των σοσιαλιστών θεωρείται πλέον δεδομένη και για το Κυπριακό σε θέματα αρχών, αλλά και όσον αφορά τη στήριξη στην κυπριακή κοινωνία, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.


Δεν είναι τυχαία η κάθοδος στην Κύπρο πενταμελούς αντιπροσωπίας από την ομάδα των Σοσιαλιστών μετά από δική μου πρόσκληση για επιτόπια εξέταση της ωφελιμότητας των έργων που έγιναν στην Κύπρο από τα ταμεία συνοχής, που άλλαξαν την καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, ενώ παράλληλα δημιούργησαν εκατοντάδες θέσεις εργασίας μέσα στην περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης.


Η επιμονή των Σοσιαλιστών για στήριξη και συνέχιση των ταμείων αυτών επηρεάζει θετικά τον τόπο μας. Κατά συνέπειαν, η μη εκλογή ευρωβουλευτή στη σοσιαλιστική ομάδα είναι αποτυχία για την Κύπρο και τα συμφέροντα του τόπου μας, πρωτίστως.
Ευρωτουρκικές σχέσεις


Οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες, με την Άγκυρα να επιχειρεί μια στροφή επαναπροσέγγισης με την Ε.Ε., προς αντιμετώπιση των οικονομικών της προβλημάτων. Μια στροφή έναντι της οποίας Βερολίνο και Παρίσι ανταποκρίθηκαν θετικά. Υπό αυτό το δεδομένο, πώς βλέπετε να αναπτύσσονται εφεξής οι ευρωτουρκικές σχέσεις και ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει μια ενδεχόμενη αναθέρμανσή τους στο Κυπριακό;


Είναι ξεκάθαρον ότι η μοναδική διέξοδος που απομένει στην Τουρκία μετά το οριακό σημείο όπου βρίσκονται οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μη λησμονούμε ότι, όσον αφορά τα κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στην Τουρκία, η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι από Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Την ίδια στιγμή, για τις ηγεσίες των χωρών αυτών, δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα η αναθέρμανση των σχέσεών τους με την Τουρκία, γιατί έχει διαμορφωθεί στις χώρες τους εχθρική κοινή γνώμη προς την ηγεσία της Τουρκίας μετά τη ρητορική της Άγκυρας τα τελευταία δύο χρόνια, που προκάλεσε έντονα τα συναισθήματα των Ευρωπαίων πολιτών.


Εδώ είναι και ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος επιτέλους πρέπει να διαδραματιστεί στο πλαίσιο και τις δυνατότητες που έχουμε ως πλήρες κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο και χωρίς αμφιταλαντεύσεις ότι η όποια ευρωπαϊκή φιλοδοξία της Τουρκίας περνά μόνο διαμέσου της Λευκωσίας.
Αδιέξοδη η εμμονή στη ΔΔΟ


Το εθνικό πρόβλημα εισέρχεται σε μιαν από τις κρισιμότερες φάσεις του από το 1974, με τα Η.Ε. να αποδύονται σε μια ύστατη προσπάθεια επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Προς ποια κατεύθυνση διαβλέπετε να υπάρξουν εξελίξεις και ποιους χειρισμούς θα πρέπει, κατά τη γνώμη σας, να κάνει η Κυβέρνηση της ΚΔ;


Δυστυχώς, η «εμμονική» επιμονή διαπραγμάτευσης της δικής μας πλευράς, μας έχει οδηγήσει σε τραγικά αδιέξοδα, τα οποία σε κάθε περίπτωση τα βρίσκουμε μπροστά μας. Οι υποχωρήσεις στις οποίες προβήκαμε, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, η οποία να είναι λειτουργική για να μπορεί να είναι και βιώσιμη.


Η ανεξήγητη εμμονή ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει είναι στο πλαίσιο της Δ.Δ.Ο., ένα πλαίσιο που το εισήγαγαν οι Άγγλοι, μας έχει εγκλωβίσει σε πρόνοιες λύσης ρατσιστικές, που καταπατούν τα θεμελιώδη δικαιώματα των Κυπρίων. Η αντίληψη ότι θα πρέπει να κινηθούμε στο πλαίσιο Γκουτέρες και μόνο (το οποίο καθορίστηκε από τις δικές μας πολιτικές), μας οδηγεί όλο και περισσότερο σε αδιέξοδες επιλογές.


Η Κυβέρνηση, αφού πρώτα αφήσει κατά μέρος τις επικοινωνιακές κορώνες, τότε, αθόρυβα, αλλά ουσιαστικά, θα πρέπει να προχωρήσει στους ενεργειακούς σχεδιασμούς, αφού πρώτα εξασφαλίσει την ασφάλεια της ΑΟΖ της Κύπρου μέσω συμφωνιών με κράτη που θέλουν και διεκδικούν ρόλο στην περιοχή μας και, βέβαια, έχουν και τις απαραίτητες δυνατότητες. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει, επιτέλους, να κινηθεί και να διαπραγματεύεται μέσω των συμφερόντων που δημιουργεί ο πλούτος της Κύπρου, αλλά χωρίς φανφάρες και βήματα στο κενό. Η πορεία πρέπει να είναι μελετημένη με κόκκινες γραμμές και σταθερά βήματα.
Όχι σε νέο Κραν Μοντανά


Κατά τη δική σας θεώρηση των πραγμάτων, θα ήταν ορθό η πλευρά μας, υπό το φως, μάλιστα, των γεωπολιτικών ανακατατάξεων στην περιοχή, να προσέλθει σε μια νέα διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό, σε συνέχεια της διαπραγμάτευσης στο Κραν Μοντανά;


Διεθνής Διάσκεψη για το Κυπριακό πρέπει να γίνει μόνο για την εξωτερική πτυχή του Κυπριακού, δηλαδή αποχώρηση κατοχικών στρατευμάτων και εποίκων, ασφάλεια και εγγυήσεις. Στη Διεθνή Διάσκεψη πρέπει να συμμετέχουν όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρέπει να έχει ενεργό ρόλο, και, βεβαίως, η Κυπριακή Δημοκρατία, με τους εκπροσώπους των δύο κοινοτήτων. Όχι όπως έγινε στο Κραν Μοντανά, που έλαμπε διά της απουσίας της η Κυπριακή Δημοκρατία και ουσιαστικά είχαμε παρουσία «δύο ισότιμων προέδρων», εξισώνοντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων.
Το δείπνο με την Exxon Mobil


Γράφτηκαν και ειπώθηκαν πολλά για το περιβόητο «δείπνο» της Exxon Mobil με τους έξι Κύπριους ευρωβουλευτές, όσον αφορά τα θέματα της ενέργειας. Τι πραγματικά ειπώθηκε σ’ αυτό το δείπνο και ποιες εκτιμήσεις συνάγετε από την ενημέρωση των εκπροσώπων της αμερικανικής εταιρείας;


Υπήρξε ένα περίεργο δημοσίευμα στους Gurdian, που μιλούσε για μυστικό δείπνο των Κυπρίων ευρωβουλευτών και του Ευρωπαίου Επιτρόπου κύριου Στυλιανίδη, με την ηγεσία της Exxon Mobil. Το δημοσίευμα αυτό ήρθε τρεις μήνες μετά το δείπνο, το οποίο βεβαίως σε καμία περίπτωση δεν ήταν μυστικό, από τη στιγμή που στάλθηκε πρόσκληση στους έξι Κύπριους ευρωβουλευτές με ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κλήθηκε επίσης ο κύριος Στυλιανίδης, καθώς και ο Πρέσβης της Κύπρου στην μόνιμη αντιπροσωπία στις Βρυξέλλες με συνεργάτη του. Αρκετές φορές μίλησα δημόσια γι’ αυτήν τη συνάντηση και το ίδιο έγινε και από τους άλλους συναδέλφους.


Αλίμονο, να σε προσκαλεί σε συνάντηση μία εταιρεία κολοσσός που πρόκειται να δραστηριοποιηθεί στη Κύπρο, με αποτέλεσμα τεράστια οικονομικά, αλλά και γεωστρατηγικά οφέλη για τον τόπο σου, και εσύ να αρνείσαι. Ενημερωθήκαμε από τον Αντιπρόεδρο της Exxon Mobil ότι η πρόθεση της εταιρείας είναι να προχωρήσει κανονικά και απρόσκοπτα το φθινόπωρο στις εργασίες της στο τεμάχιο στο οποίο έχει αδειοδοτηθεί. Τα υπόλοιπα είναι για σεναριογράφους ταινιών επιστημονικής φαντασίας και για ανόητους που τους αρέσει να παραφιλολογούν.
Η σύγκλιση Μόσχας - Άγκυρας


Ενόψει της συντελούμενης στρατηγικής σύγκλισης ανάμεσα στην Άγκυρα και τη Μόσχα, η οποία διαφαίνεται να προσλαμβάνει συστημικά χαρακτηριστικά και να εκδιπλώνεται σε προοπτική χρόνου, ποιες στρατηγικές επιλογές θα πρέπει να κάνει η ΚΔ;


Η σύγκλιση ανάμεσα σε Μόσχα και Άγκυρα δεν είναι κάτι που βέβαια μπορεί να μη μας στενοχωρεί, ούτε κάτι το οποίο μπορούμε να πάρουμε αψήφιστα. Όμως είναι κάτι που αποδεικνύει περίτρανα ότι οι σχέσεις μεταξύ χωρών, κατά κύριο λόγο έλκονται από τα συμφέροντα και όχι από συναισθήματα. Ανάλογα, η Κύπρος θα πρέπει να κινείται στη βάση εξυπηρέτησης των δικών της συμφερόντων, αφού πρώτα φροντίσει με αξιοπιστία να τα ταυτίσει με αυτά μεγάλων και ισχυρών χωρών που θέλουν και μπορούν να έχουν ρόλο στην περιοχή.


Είναι αυτό που έλεγε φορτικά ο Βάσος Λυσσαρίδης για αξιοποίηση των εμπλεκομένων συμφερόντων και η πλειοψηφία της πολιτικής ηγεσίας του τόπου μας απαξίωνε ή έκανε πως δεν άκουγε. Βέβαια, το πόσο ισχυρή είναι η σχέση Ρωσίας-Τουρκίας κρίνεται αυτές τις μέρες με τις εξελίξεις στη Συρία και τις επιχειρήσεις στο Ιντλίμπ. Εάν υπάρξει συνεννόηση και σε αυτήν την περίπτωση, τότε πρέπει να ξέρουμε ότι μιλάμε για πολύ βαθιά σχέση, κάτι που το απευχόμαστε.