Ενέργεια

Ικανοποίηση Exxon που προχωρεί

Φεβρουάριο η λύση του «μυστηρίου» με την πρώτη γεώτρηση του αμερικανικού κολοσσού

Υπομονή, μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης ερευνητικής γεώτρησης της εταιρείας Exxon Mobil στο στόχο «Γλαύκος», συστήνει η πολιτειακή ηγεσία την ίδια ώρα που οι φήμες, τα σενάρια συνωμοσίας και οι καφενειακές ερμηνείες δίνουν και παίρνουν. Οι αρχικές προσδοκίες ότι αρχές Ιανουαρίου θα άλλαζε η μοίρα της Κύπρου λόγω φυσικού αερίου παίρνουν αναβολή και τώρα στο τραπέζι μπαίνουν σκέψεις (ορθώς και καθηκόντως) για μη ανεύρεση τέτοιων κοιτασμάτων που να βάλουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε ρόλο... οδηγού.
Γεωλογικά δεδομένα


Παρά το ότι τα πάντα που αφορούν τη γεώτρηση στη «Δελφύνη» κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό, ο αμερικανικός παράγοντας, όπως αποκαλύπτει η «Σημερινή», είναι αρκούντως ικανοποιημένος από τα ευρήματα και δεν συμμερίζεται το κλίμα απαισιοδοξίας ή καλύτερα το μούδιασμα που επικράτησε στην κοινή γνώμη μετά την (παράλογη για κάποιους) απόφαση να μην ανακοινωθούν τα αποτελέσματα και να αρχίσει back to back γεώτρηση στον έτερο στόχο «Γλαύκος», επίσης στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.


Αυτό που φαίνεται να κλειδώνει, όπως σημείωναν συγκεκριμένες πηγές στην εφημερίδα μας, είναι πως ο αμερικανικός κολοσσός, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, μετά τη δεύτερη γεώτρηση θα επιστρέψει στον στόχο «Δελφύνη» για νέες γεωτρητικές εργασίες. Γεγονός που από μόνο του απαντά στις ερμηνείες ότι δεν εντοπίστηκε φυσικό αέριο. «Αν δεν είχε εντοπιστεί τότε γιατί να επιστρέψει και να σπαταλήσει άλλα τόσο εκατομμύρια», έλεγε στην εφημερίδα μας τεχνοκράτης με πείρα δεκαετίας στη βιομηχανία των υδρογονανθράκων.


Και είναι μια τεχνοκρατική τοποθέτηση που ενισχύεται από πρόσθετες πληροφορίες ότι ουσιαστικά αυτό που έγινε στην πρώτη γεώτρηση είναι να εντοπιστεί το ανθρακικό πέτρωμα που έψαχναν και το οποίο κρύβει το φυσικό αέριο, αλλά την ίδια ώρα να έχει διαπιστωθεί το ιδιάζον της γεωλογικής δομής που δεν επέτρεπε σε πρώτο χρόνο, όχι το εντοπισμό, αλλά την εκτίμηση του δυνητικού αποταμιευτήρα, στην περιοχή.
Θεωρίες... συνωμοσίας


Όπως κάθε φορά, όμως, που ένα μεγάλο θέμα εξελίσσεται μη αναμενόμενα και όπως συμβαίνει σε κάθε μέρος του πλανήτη, έτσι και αυτήν τη φορά στην Κύπρο, οι θεωρίες «πολιτικής συνωμοσίας» δίνουν και παίρνουν. Δύο εξ αυτών φαίνονται μεν ως στηριζόμενες σε μία κάποια λογική, χωρίς όμως να υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία που να τις... στηρίζουν. Αυτές είναι οι εξής:


· Η πρώτη θεωρία που κυκλοφόρησε πριν καν στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης του Υπουργείου Ενέργειας είναι ότι η απόφαση για μη αναφορά σε αποτελέσματα ήταν αμιγώς πολιτική, προερχόμενη από το Προεδρικό και υπόβαθρο στις εν εξελίξει διαδικασίες της Τζέιν Χολ Λουτ για επανενεργοποίηση των συνομιλιών, για επίλυση του Κυπριακού. Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών που το υποστήριξαν, επικαλέστηκαν, προς επίρρωση της θεωρίας τους, την αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη, στην αποκλειστική συνέντευξή του σε «Σίγμα» και «Σημερινή», ότι εντοπισμός μεγάλου κοιτάσματος «θα ανοίξει την όρεξη της Τουρκίας και ίσως λειτουργήσει αρνητικά».


· Η δεύτερη θεωρία πολιτικής συνωμοσίας, που είναι ακόμη πιο απομακρυσμένη, αφορά στην ανάγκη, λένε κάποιοι, ελέω Ευρωεκλογών, οι ανακοινώσεις να γίνουν όσο πιο κοντά στην ημερομηνία της εκλογικής μάχης, για να πιστωθούν Κυβέρνηση και Δημοκρατικός Συναγερμός τις όποιες επιτυχίες. Μάλιστα, οι υποστηρικτές της ακραίας, η αλήθεια, άποψης αυτής, ισχυρίζονται πως αν τα αποτελέσματα δεν ήταν ενθαρρυντικά, η Κυβέρνηση θα προτιμούσε να ανακοινωθεί άμεσα ώστε μέχρι και τον Μάιο να υπάρξει αποφόρτιση των κακών... συναισθημάτων.


Βεβαίως, επαναλαμβάνουμε, τα πιο πάνω εμπίπτουν στη σφαίρα των θεωριών συνωμοσίας και δεν παραθέτουν κανένα υποστηρικτικό στοιχείο που να μην επιδέχεται αμφισβήτηση. Και αμφότερες οι θεωρίες δεν λαμβάνουν υπόψη τον ρόλο της εταιρείας, η οποία ως κολοσσός, δεν μπορεί να σύρεται και να φέρεται από τα θέλω της όποιας κυβέρνησης, όταν η ίδια λογοδοτεί στους μετόχους της που επενδύουν δισεκατομμύρια.
Το πρόγραμμα τρέχει κανονικά


Μπορεί η ψυχρολουσία για τη μη ανακοίνωση αποτελεσμάτων από τη γεώτρηση στη «Δελφύνη», να είναι ακόμη εμφανής, ωστόσο ο διακόπτης των ιθυνόντων έχει ήδη γυρίσει και η προσοχή στρέφεται στις επόμενες, πολλές η αλήθεια, προγραμματισμένες ενέργειες. Συγκεκριμένα, εντός του 2019 αναμένεται ότι θα αρχίσει ένας νέος κύκλος γεωτρήσεων από τις εταιρείες ΕΝΙ και ΤΟΤΑΛ, κυριότερη εκ των οποίων αναμένεται να είναι, αν όλα εξελιχθούν βάσει προγράμματος, στο οικόπεδο 7, το οποίο η γαλλο-ιταλική κοινοπραξία ζητεί και αναμένει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.


Άλλωστε είναι το θαλασσοτεμάχιο στο οποίο φαίνεται να εκτείνεται το δυνητικό κοίτασμα «Καλυψώ» του οικοπέδου 6, για το οποίο εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένονται και οι τελικές ανακοινώσεις της ποσότητας φυσικού αερίου που κρύβει στα... έγκατά του.


Ομοίως σημαντική εξέλιξη αναμένεται να είναι και η νέα προσπάθεια της ΕΝΙ, σε συνεργασία αυτήν τη φορά με τη γαλλική ΤΟΤΑΛ, να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» στο θαλασσοτεμάχιο 3. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι τον περασμένο Φεβρουάριο η Τουρκία είχε, διά πολεμικών πλοίων, παρεμποδίσει την ΕΝΙ να προβεί σε γεώτρηση γιατί, δήθεν, το 3 εμπίπτει σε περιοχή που ανήκει στο κατοχικό καθεστώς.