Παιδεία

Μεγαλύτερα παιδιά στα σχολεία

Στα έξι τους χρόνια θα πηγαίνουν στο δημοτικό, από τα πέντε στην προδημοτική

Ανέστειλαν τη φοίτησή τους 548 παιδιά και έμειναν στάσιμα 141 παιδιά κατά την προηγούμενη σχολική χρονιά
Αυξάνεται η ηλικία εγγραφής των παιδιών στη Δημοτική Εκπαίδευση και, παράλληλα, και η διάρκεια της υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης.


Συγκεκριμένα, τα παιδιά θα εγγράφονται στα έξι τους χρόνια στα δημοτικά σχολεία, ενώ στην Προδημοτική θα πηγαίνουν στα πέντε τους χρόνια. Αυτά προνοεί τροποποιητικό νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 9 Ιανουαρίου 2018 (δηλαδή πριν από ένα χρόνο, αλλά κατατέθηκε στη Βουλή τον Δεκέμβριο). Το νομοσχέδιο, το οποίο ζητείται να ψηφιστεί ως επείγον, προβλέπει τα εξής:


Το δικαίωμα καθορισμού της ηλικίας εισδοχής στην Προδημοτική θα καθορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο και όχι από τη Βουλή, στη βάση κριτηρίων, τα οποία θα καθορίζει το Υπουργείο Παιδείας.


Η υποχρεωτική φοίτηση παιδιών στην Προδημοτική Εκπαίδευση, από την ηλικία 4 ετών και 8 μηνών, η οποία ισχύει σήμερα, θα αυξηθεί στα 5 χρόνια και θα ισχύει από την επόμενη σχολική χρονιά. Η ηλικία καθορίζεται στη βάση της 31ης Αυγούστου.


Σήμερα τα παιδιά τα οποία εγγράφονται στην πρώτη τάξη Δημοτικού Σχολείου θα πρέπει να κλείσουν 5 χρόνια και 8 μήνες μέχρι την 31η Αυγούστου. Η ηλικία εισδοχής θα αυξηθεί σταδιακά και θα φθάσει στα 6 χρόνια. Το 2021 θα αυξηθεί κατά 2 μήνες και το 2022 κατά άλλους δύο μήνες.
Για καλύτερα αποτελέσματα


Επιστημονική μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Παιδείας, κατέδειξε ότι σήμερα παιδιά τα οποία γεννήθηκαν το πρώτο τετράμηνο και εντάχθηκαν στο Δημοτικό Σχολείο σε μεγαλύτερη ηλικία, κατά μερικούς μήνες, παρουσιάζουν καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα. Έδειξε επίσης ότι παιδιά τα οποία γεννήθηκαν το δεύτερο τετράμηνο παρουσιάζουν μειωμένα μαθησιακά αποτελέσματα, καθώς και ότι παιδιά τα οποία γεννήθηκαν το τρίτο τετράμηνο, παρουσιάζουν μαθησιακά προβλήματα.
«Θα μειωθεί ο αναλφαβητισμός»


Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι τα μαθησιακά προβλήματα στη Δημοτική Εκπαίδευση μεταφέρονται και στη Μέση Εκπαίδευση. Στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου σημειώνεται, επίσης, ότι με την αύξηση της ηλικίας εισδοχής των παιδιών αναμένεται να μειωθούν τα ποσοστά παιδιών, τα οποία θα παραμείνουν γλωσσικά και μαθηματικά αναλφάβητα και θα προωθηθεί η σχολική επιτυχία σε μεγαλύτερο αριθμό παιδιών. Βουλευτές εξέφρασαν έντονες ανησυχίες, αφού με την αλλαγή θα αναγκαστούν γονείς να πληρώνουν περισσότερα για φοίτηση των παιδιών στα νηπιαγωγεία. Διερωτήθηκαν, επίσης, πώς θα καλυφθούν οι νέες ανάγκες σε νηπιαγωγούς και δασκάλους.
Στάσιμα 141 παιδιά


O Διευθυντής Δημοτικής Εκπαίδευσης, Χρίστος Χατζηαθανασίου, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα, ούτε και οικονομική επιβάρυνση, αφού, λόγω της υπογεννητικότητας, για πρώτη φορά μειώθηκαν οι μαθητές στην Προδημοτική Εκπαίδευση κάτω από τις 7 χιλιάδες, λόγω της οικονομικής κρίσης. Τόνισε, επίσης, ότι θα αντιμετωπιστεί και μεγάλο πρόβλημα παιδιών, τα οποία παραμένουν στάσιμα ή αναστέλλουν τη φοίτησή τους στο Δημοτικό Σχολείο. Τη σχολική χρονιά 2017-18 ανέστειλαν τη φοίτησή τους 548 παιδιά και έμειναν στάσιμα 141 παιδιά. Ο κ. Χατζηαθανασίου, υπέρμαχος της εν λόγω τροποποίησης της νομοθεσίας, επιμένει ότι, βάσει επιστημονικών μελετών που διενεργήθηκαν, η Παιδεία θα επωφεληθεί τα μέγιστα, ενώ παρουσιάζεται σίγουρος για την επιτυχία του εν λόγω μέτρου.